Pazarİyi huylu prostat büyümesinde rezum tedavisi

İyi huylu prostat büyümesinde rezum tedavisi

01.09.2024 - 02:00 | Son Güncellenme:

Rezum yani su buharı tedavisi, iyi huylu prostat büyümesi sorunu yaşayan erkeklere ameliyathane ortamında ama ameliyatsız ve anestezisiz şekilde uygulanan yöntemlerden bir tanesidir.

İyi huylu prostat büyümesinde rezum tedavisi

DİDEM SEYMEN- Prostat erkeklerde bulunan, üreme sisteminin bir parçası olan idrar kesesi çıkışında yer alan ve idrar yolunu çepeçevre saran bir bez dokusudur. Erkeklerin cinsel yaşamlarında önemlidir ve ürettiği salgıyla meni oluşumuna ve atılımına katkı sağlar. Medicana International İstanbul Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. Akif Ersoy Erkmen, iyi huylu prostat hastalığının tedavisi hakkında bilgiler verdi...

Haberin Devamı

İlerleyen yaş, genetik ve çevresel faktörler prostatta büyümeye neden olabilir. Bu değişimin en büyük kısmı prostatın idrar yolunu saran kısmında meydana gelir ve iyi huylu prostat büyümesi olarak isimlendirilir. Prostat dokusundaki büyüme idrar kesesi ve kanalına bası yaparak idrar boşaltma şikayetlerine neden olabilir. Bu şikayetler; idrar boşaltmada güçlük, idrar akışında yavaşlama, idrar kesesini boşaltamama (içeride idrar kalma hissi), sık idrara çıkma, idrar tutmada güçlük ve gece idrara kalkma şikayetlerinden birinin veya birden fazlasının yaşlanan erkekte ortaya çıkmasıdır. Erkeklerde, 40 yaşından itibaren (yüzde 20) prostatın büyümeye başladığı görülür ve 60 yaşına gelindiğinde erkeklerin büyük bir kısmında bu durum fark edilir hale gelir. 70 yaşından itibaren, bu durum daha yaygın (yüzde 60-80) hale gelir.

Haberin Devamı

Prostat tarama testleri yapılmalı

40 yaş üzeri erkeklerde yukarıda saydığımız şikayetler mevcutsa öncelikle şikayetlerin ne kadar zamandır var olduğu, hastanın eşlik eden ek sistemik hastalıklar varlığı değerlendirilmelidir. Bu değerlendirme sonrası detaylı üroloji muayene (penis, idrar kanalı muayenesi ve parmakla rektal muayene) yapılmalıdır. Prostat büyümesi semptomları olan hastalarda prostat kanseri riski açısından kandan (PSA) prostat kanseri tarama testi, tam idrar analizi ve gerekli durumlarda idrar kültürü, işeme hız testi (üroflowmetri) ve üriner sistem ultrason değerlendirilmesi yapılmalı, bu şikayetlere neden olabilecek diğer tanılar ortaya konmalıdır.

Minimal invaziv yöntem

İyi huylu prostat büyümesi tedavisinde yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavileri, minimal invaziv tedaviler ve cerrahi tedaviler mevcuttur. Yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç tedavileri en yaygın birincil tedaviler olsa da yüksek başarı oranlarına sahip değildir ve süreklilik gerekmektedir. Cerrahi tedaviler (TUR-P, HOLEP, Açık/robotik prostatektomi gibi) de ise etkinlik yüksektir fakat anestezi ve cerrahiye bağlı riskler ortaya çıkmaktadır. Erken dönemde kanama, enfeksiyon ve anestezik yan etkiler ve sonrasında idrar kaçırma, idrar kanalı daralması ve cinsel işlev bozuklukları (meni gelmemesi, sertleşme problemleri gibi) yan etki riskleri fazladır. Son yıllarda minimal invaziv işlemlere gerek etkinlik oranlarının cerrahiye benzer olması, gerekse yan etkilerinin az olmasından dolayı ilgi artmıştır. Minimal invaziv tedavilerde etkinlik/başarı ve tekrarlayan işlem gerekliliği açısından REZUM (su buharı tedavisi) dünyada yaygın olarak tercih edilmektedir.

Haberin Devamı

Rezum tedavisi; prostat ağırlığı 30 gramdan fazla olan, iyi huylu büyüyen prostat dokusuna sahip, idrar yapma zorluğu yaşayan, şikayetleri için ilaç tedavisinden fayda görmeyen ya da ilaç tedavisi kullanmak istemeyen, kalp ve beyin pili olan hastalarda ve cerrahi uygulamalarla cinsel yaşamının olumsuz etkilenmesini istemeyen hastalarda genellikle uygulanabilir.

Üçüncü ayda rahat ediyorlar

Rezum sistemi, su buharıyla ısı etkisinin büyüyen prostat dokusuna verilmesini sağlar. Büyümüş ve idrar yolunu kapatan prostat dokusunun çoğalan hücreleri su buharının ısı etkisi ile parçalanır. Canlılığını yitiren hücreler zaman içerisinde vücudun doğal sistemleri kullanılarak tamamen ortadan kaldırılırlar. Rezum uygulamasıyla ortaya çıkan tedavi edici süreç zaman içerisinde giderek daha belirgin hale gelir ve mesane çıkışındaki tıkanıklık ortadan kalkar, idrar akımı kolaylaşır. İşlem sonrası 2-4 hafta arasında hastanın idrar boşaltma şikayetleri azalmaya başlar. Prostatın küçülmesi tedaviden sonra 3 ay süre ile devam eder. 3’üncü aydan sonra şikayetleri ortadan kalkar.

Haberin Devamı

Rezum (su buharı) tedavisi 5-10 dakika sürüyor

Rezum yöntemi lokal anestezi veya sedasyon altında derin bir anestezi gerektirmeden uygulanabilir. Herhangi bir kesi yapmadan idrar sondası genişliğindeki penis ucundan her hasta için özel olarak kullanılan bir cihazla idrar kanalına giriş yapılır. Endoskopik kameralarla büyümüş ve idrar kanalını daraltmakta olan prostat dokularına ulaşılır. Rezum işlemine özel aplikatör ucundan çıkan iğne, büyümüş idrar kanalını daraltan prostat dokusuna saplanır ve radyo frekans akımı kullanarak oluşturulan sıcak su buharı dokunun derinliklerine verilir. 1 cm aralıklarla prostatın her iki yan sağ, sol ve gereğinde orta bölgelerine su buharı uygulaması yapılır. Her uygulama 9 saniye sürede tamamlanır. Toplam işlem süresi ortalama 5-10 dakika sürmektedir. İşlem bitiminde hastaya sonda takılır, sonda 3-7 gün arasında kalır. İşlemden sonra hasta aynı gün sondalı olarak taburcu olmaktadır.