PazarHurghada’nın harikaları

Hurghada’nın harikaları

29.09.2024 - 02:01 | Son Güncellenme:

Okullar açıldı; ara tatil hesapları da neredeyse daha ilk günden başladı...

Hurghada’nın harikaları

Sanem Arman - Yaz hiç bitmesin diyenler için ‘tek seçenek’ çok uzaklar değil. Türkiye’den ortalama 2.5 saatte ulaşabileceğiniz Mısır, bir yanda antik dünyanın harikaları diğer yanda Kızıldeniz’in zengin su altı dünyasıyla giderek daha çok turisti cezbediyor. Rakamlar da böyle söylüyor. Türkiye ve Mısır ilişkilerinin normalleşmesi ve Türk vatandaşlarına yönelik seyahat prosedürlerinin gevşetilmesinin ardından 2023 yılında Mısır’ı ziyaret eden Türk turist sayısı bir önceki yıla göre üç kat arttı, 140 bine ulaştı. Bu yıl, devam eden yoğun ilgiyle bu sayının 250 bine çıkması bekleniyor.   

Haberin Devamı

Mısır her ne kadar antik dünyaya göz kırpsa da piramitlere yapılacak bir geziyi ya da Nil’de tekne gezisini mercan resifleriyle ünlü Hurghada ile birleştirmek başka bir dünyanın kapılarını açıyor. Kızıldeniz’in mercan resifleri, Avustralya Büyük Set Resifi ile rekabet eden dünyanın doğal harikalarından biri. Son yıllarda, tüplü dalıştan şnorkelli yüzmeye ve spor balıkçılığına kadar uzanan aktiviteleri ile popüler. 400 mercan türü içeren bu zengin ekosistemi korumak için dalgıçların kurduğu HEPCA’nın önemli bir misyonu var. 

En iyi doğa destinasyonlarından 

Mısır’daki Kızıldeniz tatil beldesi Hurghada, TripAdvisor’ın yakın zamanda yayınladığı listede üçüncü en iyi küresel doğa destinasyonu olarak derecelendirildi, New York Times’ın 2024’te Ziyaret Edilmesi Gereken En İyi 52 Yer Listesi’nde yerini aldı. 

Haberin Devamı

Peki küçük bir balıkçı kasabasından bugün nasıl olup da Mısır turizminin lokomotiflerinden biri haline geldi? 1980’lerden bu yana turizm alanında yapılan yatırımlarla yatak kapasitesi her yıl yükseliyor. Yıl boyu güneş ve sıcaklık garantisi burayı Avrupalı gezginler arasında popüler bir destinasyon haline getiriyor. Yine Kızıldeniz kıyısındaki Şarm El Sheikh sadece turistik otellerin olduğu bir bölge iken şehir merkeziyle Hurghada, Mısır halkının günlük yaşamını, lokal kültürü yakından görme fırsatı veriyor. Birçok ziyaretçi Hurghada’ya deniz tatili için gelse de, Antik Mısır’ın miraslarına bu kadar yakın olmanın cazibesine direnmek zor. Mısır Piramitleri’nden sonra en çok turist çeken Luksor sadece dört saatlik bir araba yolculuğu mesafesinde. 

Coral Travel Türkiye Genel Müdürü Mehmet Kamçı’nın davetiyle keşfettiğimiz Hurghada’ya haftalık uçuş frekansının 70’e yaklaştığını buna charter uçuşları da eklendiğinde haftalık 100 civarında uçuş frekansına ulaşıldığını öğreniyoruz.  

Mısır, globalde yılda 3 milyon turiste hizmet veren Coral Travel Group’un da Türkiye’den sonraki ikinci büyük destinasyonu. Nisan-mayıs, ekim-kasım ayları Hurghada’yı keşif için en ideal dönemler. Genel Müdür Kamçı Antalya’da nisan ayında girilecek okul tatili döneminde Türkiye’den Mısır’a rezervasyon almaya başladıklarını söylüyor. Coral Travel Group Mısır’da Hurghada bölgesindeki Xanadu Makadi Bay otelinin işletmesini yürütüyor.  Vize sıkıntılarından dolayı iç pazarda, vizesiz seyahat kolaylığı sağlayan ülkelere düzenlenen turlara yönelim de katlanıyor. 

Haberin Devamı

Coral Travel Group bünyesinde yer hizmetleri alanında faaliyet gösteren ODEON Tours’un kuruluşundan bu yana Mısır’da 6 milyonu aşkın turist ağırladığını söyleyen Mehmet Kamçı bu yıl Mısır için hedefi 620 bin kişi olarak açıklıyor. 

Hurghada’nın harikaları

Çölde safari

Hurghada plajları ve dalış noktalarıyla ünlü olsa da gün batımı manzaralarıyla Sina Çölü ve Sıra Dağları’nda atv safari tozu dumana katıyor. Uçsuz bucaksız çölün derinliklerinde yaşayan Bedevilerin turistik faaliyet olarak gösterdikleri yakındaki bir Bedevi köyünde geleneksel yaşamlarından örnekler görüyoruz.

Denizaltıyla keşif

Dalış yapmadan da Kızıldeniz’in olağanüstü su altı dünyasıyla tanışabilirsiniz. Yarı-denizaltının
(semi-submarine) deniz seviyesinin 3 metre altında kalan cam duvarlı gözlem güvertesinin pencerelerinden bölgeye özgü deniz canlılarını seyretmek için yerimizi alıyoruz.

Haberin Devamı

Hurghada’nın harikaları

Kleopatra’nın güzellik ritüelleri

Hurghada’yı keşfe Felfela’da panoramik şehir manzarasıyla başlıyoruz. El Dahar olarak bilinen eski şehir çarşıları, yerel restoranlarıyla öne çıkıyor. Hurghada Balık Hali ve El Mina Camii ve hemen her saat canlı Marina sonraki duraklarımız oluyor. Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın güzellik ritüellerinden ilham alan atölyelerde bölgeye özgü doğal yağların özelliklerini keşfettikten sonra sıra papirüslerin nasıl yapıldığına geliyor. Sahte olanların nasıl ortaya çıktığını öğrenmek için Selkhet Papyrus’a uğramanız yeterli. Size özel bir hatıra istiyorsanız hiyeroglif dilinde isminizi de yazdırabilirsiniz.

Kızıldeniz’in Maldivler’i Giftun

Ulusal Rezerv Alanı olan Giftun adası turkuaz renkli suları şnorkel, dalış keyfiyle dolu dolu bir gün vadediyor.