15.09.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:
�� haftad�r s�z biradan a��ld�. T�rkiye�de y�llard�r hep birbirine benzer olanlar� yudumlad���m�z, biray� neredeyse "sar� ve siyah" diye iki �e�it sand���m�z i�in, ge�en hafta yay�nlad���m "Biran�n aile a�ac�" �emas� da b�y�k ilgi g�rm��. Mesaj yollayan birasever okurlar onlarca bira aras�ndan en ilgin�leriyle ilgili birka� sat�r yazmam� istiyorlar. Hay hay...
"D�nyan�n en farkl� biras� hangisi?" sorusunun cevab� belli: "Ta� biras�!" Ta� biras� m�? Evet. Ama bu bira ta��n suyu s�k�l�p yap�lm�yor. Bira i�in arpa suyu, �erbet�iotuyla birlikte bir yandan bak�r kazanda kaynarken, bir di�er tarafta dev bir odun f�r�n�nda, �elik bir kafesin i�ine doldurulmu� iri ta� par�alar� k�zd�r�l�yor. Ta�lar�n �s�s� bin dereceyi ge�ip g�r�n�mleri de akkor haline gelince ta�lar�n bulundu�u �elik kafes bir vincin ucuna tak�l�yor, bak�r kazan�n kapa�� a��l�yor ve k�zg�n ta�lar kazanda kaynayan biraya dald�r�l�yor. M�thi� bir "Cosssss!" sesi ��k�yor ortal��a. Zaten kaynayan bira ��lg�nca dans ederek, fokurdayarak daha bir deli kayn�yor. Birka� saniye sonra ta�lar ��kar�l�yor. Ve geride o d�nyan�n en g�zel biralar�ndan biri, Almancas�yla "Steinbier", T�rk�esiyle ta� biras� kal�yor. K�zg�n ta�, biran�n i�indeki �ekerleri yak�p karamelize etti�i i�in biran�n m�thi� bir yan�k, karamelsi lezzeti oluyor. Bir �i�esini i�mek bile insan� "kesiyor". Bu benzersiz lezzeti biran�n i�ine ta� dald�rmadan, biral�k arpay� iyice t�ts�leyerek yapanlar da var. Bunlara da "isli bira" deniyor.
Y�llanm�� biralar!
Bira d�nyas�nda delili�in, fantezinin, yeni aray��lar�n sonu yok. �nc�lerden biri de Amerika�n�n Samuel Adams firmas�. Amerikan ba��ms�zl�k m�cadelesini ba�latan eylemi, Boston�da �ngiltere�den gelen �aylar�n denize d�k�lmesini �rg�tleyenlerden milliyet�i avukat Adams��n kurdu�u bu bira imalathanesi, yery�z�n�n en sert biras�n� yap�yor. "Samuel Adams Triple Bock" i�in �nce biral�k arpa ��ras�n�n i�ine �eker oran�n� y�kseltmek i�in ak�aa�a� �urubu kat�l�yor. Sonra bira �ampanya mayas� ile mayaland�r�l�yor, alkol oran� y�zde 17�ye ��k�yor. Bu bira bir s�re de eski Jack Daniel�s viskisi f���lar�nda bekletiliyor. Ve k���c�k lacivert �i�elere, t�pk� �araptaki gibi �retim y�l� yaz�larak dolduruluyor.
Pekmez k�vam�ndaki, koyu kahverengi, hi� k�p�ks�z bu "bira"y� yemekten sonra konyak kadehinde yudumluyorsunuz. Bir kadehi adeta doyuruyor, ikincisi zor i�iliyor. Tad�? Pekmez, ke�iboynuzu, karamel ve kuru incir tad�nda...
B�yle bir dolu fantezi, s�ra d��� bira var. Bulunmalar� kolay olmayan, �retildikleri yerde bile zor ele ge�ecek bu biralardan "birada s�n�r yok" diyebilmek i�in bahsettim. Bizim birbirine �ok benzer tarzdaki end�striyel biralarla dolu d�nyam�z�n ne kadar tekd�ze oldu�unu g�stermek i�in bu u� �rneklere yer verdim.
Kimse T�rk bira �reticilerinden bu kadar�n�, y�zy�llard�r bira �retilen �lkelerde bile birka� tane olan u�uklu�u beklemiyor. Ama biradaki rekabeti sadece marka, imaj ve birahanelerle de�il, biraz da birada ger�ekten farkl� lezzetler deneyerek y�r�tmelerini istemek �ok mu?