28.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
UMUT EROĞLU
Uzay yarışının başladığı 1960’lı yıllarda büyük karanlığı kimin fethedeceği, dünyanın iki süper gücü arasındaki en büyük çekişme konusuydu. Rusya’nın uzaya ilk uyduyu yerleştirmesi ve ardından uzay boşluğundaki ilk yürüyüşü gerçekleştirmesi, ABD’yi can evinden vurmuştu. Başkan John F. Kennedy ünlü konuşmasında tüm ulusu motive ederek Ay’a ayak basan ilk millet olmaya yemin etmişti. Kennedy, halkının yüzünü kara çıkarmadı ve Apollo 11 tayfası, 1969’da Ay toprağında o ünlü adımları attı.
Aranan elementler
Neil Armstrong için küçük, insanlık için büyük, uzayın kendisi içinse zerre önemi olmayan bu adımın ardından çok önemli bir şey anlaşıldı: İnsanlığın uzay macerası yarışarak değil, ancak işbirliğiyle sürebilecekti. Uluslararası Uzay İstasyonu bu konuda önemli bir emsal oluşturdu. Aradan yaklaşık 50 yıl geçti ve bugün insanlık Ay’ı ve Mars’ı kolonize etme planları yapıyor.
Geçtiğimiz haftalarda Avrupa Uzay Ajansı ESA ve Çin Uzay Ajansı CNSA, 2030’a kadar Ay’da kalıcı bir köy inşa etmek üzere işbirliği yaptıklarını duyurdu. Ay’da yerleşke kurma planı olanlar arasında Rusya’nın uzay ajansı Roscosmos ve Hindistan Federal Uzay Ajansı da var.
Çin Uzay Ajansı’nın Ay yüzeyinde varlığını araştırdığı Helium-3 madeni, dünyadaki füzyon reaktörlerinde yakıt olarak kullanılabilecek. Henüz geliştirilme aşamasında olan füzyon reaktörleri devreye girdiğinde, neredeyse hiç emisyon yaratmayan temiz ve çok büyük enerji kaynaklarına sahip olabileceğiz. Ay’da aranan bir diğer element ise su. ESA’nın SMART-1 misyonu, Ay’ın kuzey kutbunda su buzu olduğuna dair kanıtlar topladı. Su hem köyde yaşamı mümkün kılacak hem de suyun atomlarına ayrıştırılmasıyla elde edilen hidrojen yakıt olarak kullanılacak. Böylece Ay’ın yolculuklarda yakıt ikmali için istasyon olarak kullanılması planlanıyor.
Malum, turizm olmazsa olmaz. Ay köyünün bir bölümünün, eşsiz Dünya manzaralı rezidans olarak milyarder uzay turistlerine hizmet vermesi planlanıyor.
Audi Ay’a araç götürüyor
Alman otomobil üreticisi Audi, 2018 yılında Ay’a ilk özel inişi gerçekleştirmeyi planlıyor. Ay’da kullanılmak üzere Lunar Quattro adlı iki adet araç tasarlayan Audi, 45 yıl önce Apollo ekiplerinin indiği Taurus-Littrow Vadisi’ne iniş yapacak. Amaçları Apollo 17 kumandanı Eugene Cernan’ın kullandığı ve görev bitince geride bırakılan Lunar Rover aracına ulaşmak. Audi’nin uzay misyonunu üstlenen Part-Time Scientists ekibinin lideri Karsten Becker, “Ne hale geldiğini görmek istiyoruz. Meteorlar tarafından parçalarına mı ayrıldı yoksa bırakıldığı günkü gibi mi duruyor? Üzerinde Ay tozu var mı, yoksa neden yok? Ona yeniden ulaşmak pek çok soruyu yanıtlamamızı sağlayabilir” diyor. Belli ki Audi, Ay köyünde ve Mars’ta nasıl bir teknik servise ihtiyacı olacağını anlamak istiyor. Bir bakıma Aytepe Oto Sanayii Sitesi’nin kuruluşuna şahit oluyoruz.