17.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:
Özge Kara / ozge.kara@milliyet.com.tr
Hasandağı’nın eteklerinde bir şehir Aksaray. Nüfusun neredeyse yüzde 80’ini geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlıyor. Aksaray Ticaret Borsası ise tam 50 yıldır bölgedeki tüccar ve üreticilerin ihtiyaçlarına destek olmaya, sorunlarına çare üretmeye çalışıyor. Bu anlamda Aksaray Ticaret Borsası’nın şimdiye dek çok sayıda girişimi olmuş. Son olarak ise Türkiye Odalar Birliği’nin himayesinde bir pilot proje olan “Hayvan Oteli” projesine imza attı. Diğer adıyla “Hayvan Parkı” hayvancılıkla uğraşanlar için önemli bir ihtiyaca cevap vermek üzere kuruldu. Hayvan refahı için önemli bir adım olan tesisin 1500 büyükbaş, 5000 küçükbaş kapasitesi var. Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinin geçiş güzergahında bulunan Aksaray’da hayata geçirilen bu projeyle uzun yolculuklarda strese giren ve zayıflayan hayvanların kısa süreli dinlenme, beslenme, dezenfekte ve bakım ihtiyaçlarının giderilmesi hedefleniyor.
Organize hayvancılık
“Hayvan Oteli” projesi vesilesiyle geçtiğimiz hafta başında Aksaray Ticaret Borsası’nın davetlisi olarak Aksaray’daydık. Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, hem bu pilot projeden hem de 2018 yılında faaliyete geçmesi planlanan Aksaray Organize Hayvancılık Bölgesi Projesi’nden bahsetti. Özkök, “Organize Hayvancılık Bölgesi” projesiyle hayvan yetiştiricilerinin işlerini büyütmesinin hedeflendiğini ve et üretiminin artmasına büyük katkı sağlayacaklarını söyledi. Proje kapsamında 60 bin hayvan kapasiteli bir tesis kurulacak. Tesis, tamamlandığında her biri 300 ile 500 arası hayvanı bünyesinde barındıracak yaklaşık 150 adet işletmeye ev sahipliği yapacak. Daha modern ve büyük çaplı hayvancılık işletmelerinin kurulmasını öngören proje, küçük ölçekli aile işletmeciliğini büyütmeyi düşünen işletme sahipleri için bir fırsat olarak görülüyor. Giderlerin kontrol altına alınacağı ve gübresinden enerji üretilecek olan tesis sayesinde Aksaray 100 bin ton kapasite ile Türkiye’nin kırmızı et ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak. Aksaray Belediyesi’nin yer tahsisinde bulunduğu proje Tarım Bakanlığı’ndan son onayını bekliyor.
Su sıkıntısı var
Özkök, şehrin bir diğer geçim ana kaynağı olan tarımla ilgili de paylaşımlarda bulundu. Aksaray, 1 milyon 100 bin ton şeker pancarı üretimiyle Türkiye şeker ihtiyacının yüzde 9’unu karşılıyor. Ancak bununla birlikte şehrin önemli bir sorunu da var: Su sıkıntısı. Tedbir alınmazsa 2020 yılından itibaren tarım ve hayvancılıktaki başarının düşmeye başlayacağını belirten Hamit Özkök bu sorunun acilen giderilmesi gerektiğini söylüyor.