15.03.2017 - 10:10 | Son Güncellenme:
Sıfır karbondioksit salımı nedeniyle üreticilerin uzun süreden beri üzerinde çalışarak geliştirdiği yüzde 100 elektrikli araçlar, ‘taksi’ olarak İstanbul sokaklarına çıkmak için gün sayıyor.
Elektrikli araçlar için şarj ünitesi üreten Greenway Otomobil, İstanbul Taksiciler Odası ile görüşerek İstanbul’da kullanılan taksilerin elektrikli araçlara dönüşmesi projesini başlattı. Projenin detaylarına ise DÜNYA ulaştı. Elektrikli Taksi Projesi’nde kullanılacak araçlar Renault tarafından üretilen Zoe’ler olacak. Projenin finansmanını ise DenizBank sağlayacak. Ayrıca şarj istasyonları DenizBank, Migros, İspark otoparkları ve taksi duraklarında konumlandırılacak. Araçlardaki data hizmetini Turkcell sağlarken, bilişim teknolojileri hizmetini Ceiia firması üstlenecek. Araçların kasko hizmeti için ise Axa ile anlaşılmış durumda.
ÖNCE İSTANBUL, SONRA ANKARA
Yasal prosedürleri yerine getiren İstanbul Taksiciler Odası, yüzde 100 elektrikli olan 100 adet Zoe 400 araç alımı yapmak için Renault’ya ön siparişi vermiş durumda. İlk siparişler 20 adetlik paket halinde nisan ayının ilk haftasında gelecek ve yollara çıkacak. Aynı ay içerisinde 60+20 adetlik teslimat daha yapılacak.
Takip eden aylar içerisinde aylık 60 adetlik teslimatların yapılması planlanıyor. İki ay önceden bildirilmesi halinde Renault teslimatı artırabilecek. Projedeki amaç bu sene sonuna kadar 600 adet taksiyi elektrikli Zoe’lere dönüştürmek. Bu arada Ankara’daki taksilerin de Eylül 2018’de Zoe’lere dönüştürülmesi planlanıyor.
İKİ FARKLI ÖDEME SEÇENEĞİ
Projenin tüm paydaşları ile sürekli dirsek temasında bulunan GreenWay Group İş Geliştime uzmanı Sergii Kaian, hazırladıkları plan doğrultusunda İstanbul Taksiciler Odası ile iyi bir işbirliği içinde olduklarını söyledi. Sergii, taksicilere iki fiyat seçeneği sunduklarını, bunlardan ilkinin 120 bin liralık peşin ödeme, diğerinin ise aylık 6 bin 500 liralık ödemelerle 5 yıllık kiralama seçeneği olduğunu söyledi. Kiralama seçeneğinde bakım, sınırsız şarj ve kaskonun fiyata dahil olduğunu ve ekstra bir ödemesinin bulunmadığını ifade eden Kainan, kiralama seçeneğinde bandrol ücreti maliyeti müşteriye yansıtılmazken, aylık kira enflasyon oranında artırılacak.
ŞARJ SORUNU YAŞANMAYACAK
DÜNYA’ya açıklamalarda bulunan İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Yahya Uğur, uzun süredir bu proje üzerinde çalıştıklarını ve ilk siparişi kendisinin verdiğini belirterek şöyle konuştu: “İstanbul’da yeterli sayıda şarj istasyonu yok. Sürekli kilometre yapan araçlarımızın şarj sorununun çözülmesi gerekiyordu. Projedeki firmalar, bu konuda bize garanti verdi. 150 kadar şarj istasyonunun kurulumunu 100 aracın tesliminden önce tamamlayacak.”
5 YILDA 9 BİN TAKSİ DÖNÜŞECEK
Uğur, ayrıca Renault’nun 5 yıl boyunca araç bakımı ve batarya bakımlarını üstlendiğini belirterek, “Proje çerçevesinde batarya kiralama bedeli olmayacak. Aracın bataryasının performansı yüzde 75’in altına düştüğünde şirket aracı veya bataryayı değiştirmek zorunda” diye konuştu. Uğur, İstanbul’da çalışan ruhsatlı ticari taksi sayısının 17 bin 395 olduğunu ve önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu rakamın yüzde 50’sinin elektrikli araca dönüştürülmesinin hedeflendiğini söyledi.
TARİFE, VERGİ VE YAKIT AVANTAJI
Elektrikli araçların sağladığı avantajlar hakkında bilgi veren Taksiciler Odası Başkanı Yahya Uğur, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin elektrikli taksiler için teşvik amacıyla lüks taksi tarifesi kullanımına izin verdiğini, yani elektrikli araçlarda tarifenin normal fiyatlamaya göre yüzde 15 daha fazla olacağını vurguladı. Uğur, araç satın alımında ÖTV vergisinin yüzde 3 olarak belirlendiğini de hatırlattı. Tarife ve vergi avantajının yanında düşük yakıt tüketimi ile tüm taksicilerin elektrikli aracı tercih edeceğini söyleyen Uğur,
“Biz normal şartlarda günlük 400-450 km yol yapıyoruz. Bize verilecek Zoe’ler tek şarj ile 350- 400 km yol yapacak ve burada gerçekten çok büyük yakıt tasarrufu sağlayacağız. Aracın 120 bin lira olan maliyetini düşündüğümüz zaman, bu fiyatı aracın bir senelik getirisi ile telafi edebiliyorsunuz. Mevcut durumda araçların aylık yakıt ve bakım masrafl arı gibi temel giderleri yaklaşık 6 bin 500 lira seviyesinde gerçekleşiyor. Yeni araçlarda bu giderler bin lira kadar aşağıya inecek ve bu 5 yıl boyunca sabit kalacak” diye konuştu.
150 KİLOMETRELİK MENZİL SUNUYOR
ZOE, 100 ila 150 kilometrelik değerleri ile kendi sınıfında en yüksek menzili sunuyor.
4-10 saatte standart olarak bataryasını doldururken, 1 saatte hızlı şarj modunda yüzde 80’lik bir dolum sağlıyor.
Elektrik motoru, 65 kW (88 bg) gücünde ve 20 Nm değerinde maksimum tork üretiyor.
DÖNÜŞÜMÜN ÖNEMLİ AKTÖRÜ OLMAK İSTİYORUZ
Renault Türkiye’den yapılan açıklamada ise “İstanbul’da yeni başlayan bu dönüşüm projesine destek olacağız. Taksi kullanımının yoğun olduğu İstanbul’da ticari taksilerin elektrikli taksiye dönüşüm projesinde önemli bir aktör olmak istiyoruz” denildi.
Kaynak: Dünya