Milliyet Executive‘Zihin kası’nı kasmak mümkün

‘Zihin kası’nı kasmak mümkün

08.09.2022 - 00:00 | Son Güncellenme:

Zihinsel prova sadece fiziksel performansı güçlendirmekle kalmıyor, kas kuvvetini de artırıyor...

‘Zihin kası’nı kasmak mümkün

Milliyet Gazetesi Ekonomi Müdürü sukru.andac milliyet.com.tr- Fransa’dan bir grup sinir bilimci, bir motor görevi zihinde gerçekleştirmenin o görevle ilgili fiziksel performans üzerinde etkisi olup olmadığını incelemek için 40 gönüllü topladı. Gönüllüler bir direğin desteklediği, üzerinde numaralı kartlar olan iki rafın önüne oturtuldular. Yapılması gereken, numaralı hedefleri 0’dan 11’e sırayla işaret etmek ve bunu olabildiğince çabuk yapmaktı. Ancak katılımcıların sadece parmaklarını kullanarak işaret etme izni yoktu. Kollarını uzatıp pratikle hızlanabilen karmaşık hareketlerden oluşan bir örüntüyle kartları işaret etmeleri istenmişti. Araştırmacılar denekleri üç gruba ayırdılar:

Haberin Devamı

(1) İlk grup kol egzersizini yönergeleri birebir uyarak yaptı. Amaç, hareketi mümkün olduğunca hızlı ve doğru biçimde gerçekleştirebilmekti.

(2) İkinci grubun da amacı aynıydı ama bunu tek bir kas bile oynatmadan yapacaklardı. Zihinlerinde kollarını doğru örüntüye göre tekrar tekrar hareket ettirdiler, omuzlarındaki gerilmeyi, parmaklarını uzattıklarını hayal ettiler.

(3) Üçüncü grup kontrol grubuydu; onlar ne kollarını oynattılar ne de öyle yaptıklarını hayal ettiler. Sadece gözlerini sayılar üzerinde gezdirdiler. Her üç grup da işaret etme testini bir kez denedikten sonra ilgili antrenman programını uyguladı ve ardından testi bir kez daha denedi ki araştırmacılar gelişmeyi ölçebilsin. Sonuçlar, fiziksel pratik yapan grubun (1) kol hareketini antrenmandan sonra anlamlı ölçüde daha hızlı tamamladığını gösterdi.

Haberin Devamı

Kontrol grubu (3) hiçbir gelişme göstermedi. Peki ya hareketi zihninde canlandıran grup? (2) Onlar neredeyse fiziksel pratik yapan gruptaki kadar ilerleme kaydetmişti. Zihin provası sadece fiziksel performans artırmakta kalmayıp kas kuvvetini de artırıyordu.

Tiger Woods’un slice’ı


Cleveland Kliniği’nden Dr. Guang Yue’nin bir çalışmasında katılımcılardan her biri, haftanın beş günü, günde 15 dakika süreyle dirseğini ve serçe parmağını büktüğünü hayal etti. 12 hafta sonra araştırmacılar deneklerin kaslarındaki kasılma kuvvetinin yüzce 13.5, serçe parmağında yüzde 35 arttığını tespit ettiler. Kıyaslama yapacak olursak, aynı zaman zarfında fiziksel pratik kas kuvvetini yaklaşık yüzde 50 artırmış, hiç pratik yapmayan katılımcılarsa gelişme göstermemişti. Görünüyor ki, hayal gücünüz sizi fiziksel açıdan daha güçlü kılabilir. Düşüncelerimiz durağan ve zihin boşluğunda kısılıp kalmış değildir. Her imgesel keşif anının altında, nöron hücrelerince taşındıkça onları çalıştırıp biçimlendiren bir elektriksel enformasyon akımı vardır. Zihinsel uyarım, bilinçli sistemin bilinçdışı sistemi değiştirme yollarından biridir. Tek bir basit hareketin zihinde provasını yaparak, o hareketin altında yatan, alışkanlık odaklı sinir kas çevresinin işlevini güçlendirebilirsiniz Peki ya daha karmaşık hareketler? Hayal gücü; Steve Backley’nin cirit atışı ya ta Tiger Woods’un slice vuruşu (golfte düz doğrultuda havalanan topun kıvrılarak yönünü değiştirmesi) için ne yapabilir?

* Yazıdaki notlar Eliezer J. Sternberg’in Nörolojik adlı kitabından alınmıştır.

 

Yazarlar