Milliyet ExecutiveMental kaslar nasıl gelişir?

Mental kaslar nasıl gelişir?

26.08.2024 - 21:56 | Son Güncellenme:

İnsanları zihinsel olarak güçlendiren faktörleri araştıran Scott Mautz 6 temel ‘mental kas’ keşfetti. Bu kasları egzersiz yaparak geliştirmek de mümkün...

Mental kaslar nasıl gelişir

Yazar, eğitmen ve Procter & Gamble’ın eski üst düzey yöneticisi Scott Mautz, yaklaşık 30 yıldır insanları zihinsel olarak güçlendiren faktörleri araştırıyor. Mashable Türkiye’nin Cnbc makalesinden aktardığına göre bu süreçte 6 temel ‘mental kas’ keşfetti. Üstelik bu kasları egzersiz yaparak geliştirmek mümkün. Ona göre, aşağıdaki cümleleri kendinize düzenli olarak söylüyorsanız, bu zihinsel olarak pek çok kişiden daha güçlü olduğunuz anlamına geliyor.

Haberin Devamı

1 Ben Yeterliyim (Özgüven)

Sık sık tam tersini hissettiğimiz oluyor. Bazen kendimizi yetersiz hissetmenize neden olan kıyaslamalara kaptırmamız çok doğal. Ve genellikle farklılıklarımızın önümüzde birer engel olduğuna inanıyoruz. Oysa tam tersi bizi başarıya da götürebilirler. Mautz, “Gerçekten anlamlı olan tek karşılaştırma, bugün kim olduğunuz ile dün kim olduğunuz arasında. Önemli olan tek şey gelişip gelişmediğiniz. Mental açıdan güçlü insanlar özgüven duygusunu pekiştiren bu gerçeği daima kendilerine hatırlatıyor” diyor.

2 Bu aksilik bana/bize ne gibi olasılıklar sunuyor? (Dayanıklılık)

Gündelik yaşamımızda zor bir durum ile karşı karşıya kaldığınızda engeller yerine ortaya çıkan fırsatlara odaklanıyorsanız, tebrikler çünkü ‘dayanıklılık kasınızı’ çalıştırıyorsunuz. ve Mautz’a göre bu zihnen güçlü olmanın belirtisi.

Haberin Devamı

Genellikle kaybettiklerimize odaklanma eğilimindeyiz; bu zaman, para, özgüven ve hatta işimiz olabiliyor. Zihinsel olarak güçlü bireyler ise güçlükler karşısında elinde ne olduğuna bakıyor, önünde hangi olasılıkların bulunduğuna yoğunlaşıyor ve kafasında bunu fırsata çevirip çeviremeyeceğini tartıyor. (Yani hızlıca rota yeniden oluşturuluyor.)

3 Büyük hayaller kurmaktan korkmuyorum (Cesaret)

Mental olarak güçlü insanların ‘büyük düşünmek’ gibi bir ortak noktaları bulunuyor. Genellikle çevrelerindeki insanları da buna teşvik ediyorlar. Elbette bu o kadar kolay bir şey değil. Çünkü pek çoğumuz hayatın olağan akışı içerisinde günlük işlerimizle, önceliklerimizle ve dikkatimizi dağıtan bir sürü şeyle haşır neşir durumdayız. Hem kimin büyük hayaller kurmaya vakti var ki? Mautz’a göre herkesin. “Daha çok ‘Büyük olaylar başkalarının başına gelir, benim gibilerin değil’ şeklinde düşünmeye meyilliyiz. Ama güçlü, sağlam bir ‘cesaret kası’ geliştirmek istiyorsanız kendinizi bu konuda özgür bırakmalısınız. Büyük düşünmenin, yani cesur olmanın daha güçlü bir insan olmanıza yardım edeceğine inanmanız gerekiyor” diyor.

4 İki arada bir derede kalmanın bedeli ne? (Karar verme)

Haberin Devamı

Mental sağlamlığın ayırt edici özelliklerinden bir diğeri: Hızlıca karar vermek. Mautz’a göre güçlü liderler yanlış karar verme korkusuyla öylece donup kalmıyor. Çünkü karar geciktikçe neler olabileceğini farkındalar. Bunu sık sık kendilerine ve başkalarına hatırlatıyorlar. Ünlü bir rock şarkıcısının da dediği gibi: “Karar vermekten kaçınmak bile bir seçim yapmaktır.” Ve bu genellikle maliyetli bir seçim oluyor. Zira kararsızlığınız vaktinizin azalmasına, masrafların fırlamasına ve elinizdeki kaynakların tükenmesine yol açabiliyor.

5 Bunu başarabilirim (Motivasyon)

İşimiz/okulumuz zaman zaman bizi zorlayabiliyor ve bazı süreçler gerçekten yıpratıcı olabiliyor. Bu aşamada içinde bulunduğunuz durumu yeniden tanımlamak, zihninizin kilidini açarak daha enerjik hissetmenize yardımcı olabilir.

6 Kontrol edebileceğim şeylere odaklanıyorum (Hedef belirleme)

Amacımıza ulaşmak için 'hedefe odaklanma' becerisine ihtiyacımız var. Ve kontrol edemeyeceğimiz şeylere gereğinden fazla yoğunlaştığımızda yönümüzü kaybedebiliyoruz. Mautz'a göre bu aşamada bir 'Kontrol Testi' yapmak size yardımcı olabilir. Basit, iki sütunlu bir tablo oluşturun ve hedefinize ulaşmanızı engelleyebilecek şeyleri listeleyin. Ardından yalnızca kontrol altına alabileceğiniz ve çözüm üretebileceğiniz aksaklıkları daire içine alın.