Milliyet Executive‘Küçük’ kitaptan ‘büyük’ dersler

‘Küçük’ kitaptan ‘büyük’ dersler

07.04.2022 - 13:14 | Son Güncellenme:

Tesadüfen karşılaşan bir dörtlü. Bir çocuk, bir köstebek, bir tilki ve bir at. Ve “at” diyor ki; “Dürüst olmak her zaman ilginçtir. Size söylemediğim bir şey var.” “Neymiş?” “Uçabiliyorum ama öbür atlar kıskanıyor” diye bıraktım. “Uçsan da uçmasan da biz seni seviyoruz.” “Bardağının yarısı dolu mu boş mu?” diye sorar köstebek. “Galiba bardağım olduğuna şükrediyorum.”

‘Küçük’ kitaptan ‘büyük’ dersler

ŞÜKRÜ ANDAÇ

Haberin Devamı

*** Charlie Mackesy’nin “Çocuk, Köstebek, Tilki ve At” isimli popüler eseri (Mundi Kitap); hikâyesi, kurgusu, yazım dili ve çizimleriyle sadece çocuklar için değil; geleceğini sağlam temeller üstüne kurmayı hedefleyen gençler, çalışanlar, hedefleri peşinde koşan yöneticiler ve patronlar için sıkı bir başucu kitabı niteliğinde. Elbette bu kitabı elinize alıp, çizimleriyle birlikte okuyor olmanın tadı bir başka ancak, sizler için kitaptaki bazı bölümleri aktarmak istiyorum. İnanıyorum ki, bu kitabı alıp okuduğunuzda bir bütün içinde geleceğe bakışınız bambaşka, evet bu kadar iddialı söylüyorum, bambaşka olabilir.

*** Merhaba. “Çok küçüğüm ben” dedi, köstebek. “Evet” dedi çocuk, “ama çok büyük bir fark yaratıyorsun.” “Büyüdüğünde ne olmak istiyorsun?” “İyi kalpli” dedi, çocuk. “Başarı ne sence?” diye sordu, çocuk. “Sevmek” dedi, köstebek.

Haberin Devamı

*** “Sence en büyük zaman kaybı nedir?” “Kendini başkalarıyla karşılaştırmak” dedi, köstebek. “Acaba öğrendiklerini unutma okulu diye bir şey var mı?” “Tanıdığım yaşlı köstebeklerin çoğu, keşke korkularımızı daha az dinleseydik, hayallerimize daha çok kulak verseydik, diyor.”

*** “Şu ilerisi ne?” “Vahşi doğa” dedi köstebek. “Seni korkutmasın.” “Daha az korksak nasıl olurduk bir düşünsene.” “Ben korkmuyorum” dedi, köstebek. “Kazığa bağlı olmasaydım seni öldürürdüm” dedi, tilki. “O kazıktan kurtulamazsan öleceksin,” dedi köstebek. Sonra da minik dişleriyle, teli kemirdi. “Sahip olduğumuz en büyük özgürlüklerden biri, olaylara nasıl tepki verdiğimiz.”

*** “Hepiniz ne kadar sıradan olduğumu anlayacaksınız diye endişeleniyorum bazen” dedi, çocuk. “Sevilmek için olağanüstü olman gerekmez” dedi, köstebek. “Devam edebilmek için hepimizin bir nedene ihtiyacı var” dedi, at. “Seninkisi ne?” “Siz üçünüz” dedi, tilki. “Yuvama dönmek” dedi, çocuk. “Pasta” dedi, köstebek. “Pastadan daha iyi bir şey keşfettim.” “Hayır etmedin” dedi, çocuk. “Ettim” diye yanıtladı, köstebek. “Neymiş?” “Sarılmak. Etkisi daha uzun sürüyor.” “İyi kalpliliğin üstüne yok” dedi, at. “Her şeyin ötesinde durur, sessizce.”

Haberin Devamı

Charlie Mackesy’nin ‘Çocuk, Köstebek, Tilki ve At’ adlı eseri çalışanlar, yöneticiler ve patronlar için sıkı bir başucu kitabı olabilir...