Kültür SanatYarışma filmleri ve özel gösterim

Yarışma filmleri ve özel gösterim

10.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Antalya’da Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda üçüncü gün geride kaldı. Gösterilen iki yarışma filminin de ortak teması sistem eleştirisiydi.

Yarışma filmleri ve özel gösterim

MÜJDE IŞIL / Antalya - Soner Sert yazıp yönettiği “Acı Kahve”de kız isteme ve nişan töreni etrafında gelişen olaylar üzerinden ailenin kutsiyetini ve toplumsal yozlaşmayı tartışmaya açıyor. Tek mekânda geçen ve Rumen Yeni Dalgası’ndan esinlenmiş gibi görünen film, erkek ve kız tarafının yalan dolanı ne kadar sineye çekebildiği etrafında dolaşıyor. Nazan Kesal ve Reha Özcan’ın oyunculuğunun öne çıktığı filmde karakter dönüşümleri zayıf kalırken daha cesur hamlelerle daha yetkin bir sonuç çıkabilirmiş.

Haberin Devamı

İkinci yarışma filmi “Balinanın Bilgisi” ise bir dağ köyündeki hamile Gülsüm’ün doğayla iç içe yaşama mücadelesini konu alıyor. Önder Şengül’ün ilk uzun metrajı olan yapım, genç kadının köy muhtarına yani güce karşı boyun eğmemesi ve huzuru, şifayı ve bilgeliği doğadan beklemesi gibi detaylarıyla dikkat çekiyor. Ancak senaryonun dağınıklığı ve doğum öncesi tıbbi kontrolü reddetme gibi rahatsız edici önermeleri filmi zayıflatıyor.

Gişe rekorları kıran “Toc toc” adlı tiyatro oyununun Türkçe sinema uyarlaması “Takıntılar”ın da Türkiye galası Altın Portakal’da yapıldı. Gösterime, ekiple birlikte oyunun yazarı Laurent Buffie de katıldı. Yunus Nihat Özcan’ın yönettiği filmin oyuncu kadrosunda Çiçek Dilligil, Özge Özberk, Zafer Algöz, Seda Bakan, Ecem Erkek, Sarp Akkaya ve Bora Akkaş yer alıyor. Film, farklı takıntılardan muzdarip altı hastanın, ünlü psikiyatrdan aldıkları randevunun çakışması ve doktorun gecikmesiyle yaşadıklarını anlatıyor. Yıldız oyuncu kadrosuyla dikkat çeken film, büyük oranda orijinal metne sadık kalmış ve hem mevzuyu hem de karakterleri yerele uyarlamada hayli başarılı.