Kültür SanatTürk balet Atina ‘Zorba’sında

Türk balet Atina ‘Zorba’sında

12.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Usta yazar Nikos Kazancakis’in ünlü romanından sahneye uyarlanan “Zorba”, Mikis Theodorakis’in müziği, Lorca Massine’nin libretto ve koreografisiyle, geçen sezon Ankara Devlet Opera ve Balesi (ADOB) tarafından sahneye taşınmıştı.

Türk balet Atina ‘Zorba’sında

Beş yılın ardından seyirciyle buluşan eserde Zorba’yı Eren Keleş, John’u ise İlhan Durgut oynuyordu. Yunanistan Opera ve Balesi de yeni sezonun açılışında “Zorba”yı sahneye taşıdı ve Türk balet İlhan Durgut’u rol için Yunanistan’a davet etti. Durgut, ADOB yapımındaki John karakteriyle bu kez Atina’da sahne aldı. 9 Ekim akşamı seyirciyle buluşan oyunda sanatçı başarılı bir performansa imza attı. Ünlü balet, “Geçen sezon koreograf Lorca Massine ile provaları yaptık. Çok güzel geçti provalar. Massine, beni Atina’da yapılacak ‘Zorba’ balesine davet etti. Yunanistan Devlet Opera ve Balesi’ne çok güzel bir mektupla davet edildim. Çok özel duygular yaşadım. Türkiye’den bir tek ben varım. İlk kez yurt dışında tek başıma dans ediyorum. Çok heyecanlıyım. Bu davetin, benim kariyerimde özel bir yeri olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Durgut, “Atina’daki bu temsil, besteci Mikis Theodorakis’in ‘Zorba’da seslendirilen müzikleri bestelemesinin 60’ıncı yılına denk geldi. Ayrıca 2025 yılı Theodorakis’in doğumunun 100’üncü yılı. Bu nedenle gelecek yıl Londra, Paris, Roma ve Melbourne kentlerinde küresel bir ‘Zorba’ turu düzenlenecek. Atina’daki temsil, bu turun başlangıcı olarak görülüyor. Böylesine bir temsile, Yunanistan tarafından Ankara Devlet Opera ve Balesi’ne yollanan özel davet ile çağrılmam beni çok özel hissettirdi” sözleriyle duygularını paylaştı.