Kültür SanatRuhun el yazısı

Ruhun el yazısı

04.03.2015 - 17:35 | Son Güncellenme:

Versus Art Project, ‘Karşı Sanat Çalışmaları’ ile beraber yeni bir sergiye imza atıyor.

Ruhun el yazısı

Birbirinden seçkin sanatçıların eserlerini sanatseverlerle buluşturan Versus Art Project, ‘Karşı Sanat Çalışmaları’ ile beraber yeni bir sergiye imza atıyor. Galeriler Türkiye’nin en değerli kadın sanatçılarından Emel Şahinkaya’nın resimlerine 17 Mart – 11 Nisan tarihleri arasında ev sahipliği yapacak.

Haberin Devamı

Emel Şahinkaya önemli sanatçı ve edebiyat insanları tarafından geleceğin en değerli ressamı olarak görülmektedir. Sergide Türkiye’nin en değerli yazarlarından Mehmet Ergüven’in de Emel Şahinkaya hakkındaki bir kitabı yer alacak.

İstanbul Beyoğlu’nda Gazeteci Erol Dernek Sokak’ta bulunan Versus Art Project, sanatçı Emel Şahinkaya resimleri ile Türkiye’nin önemli bir değerini sanatseverlerle buluşturuyor. 17 Mart – 11 Nisan tarihleri arasında sanat aşkıyla dolu bir hayatın tuvale en çarpıcı yansımaları Versus Art Project’de ve Karşı Sanat Çalışmaları’nda izlenecek.

1982 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun olan Emel Şahinkaya; Türkiye resim tarihinin kıvrımlarında boyası olan, özellikle önemli edebiyat insanlarının dikkatini çekmiş bir kadın sanatçı. Hangi sokağına baksanız bir sanatkara rastladığınız Muğla ilinin Bodrum ilçesine bağlı Peksimet Köyü’nde yaşayan Emel Şahinkaya 57 yıllık hayatının neredeyse tamamını resme adamış.

Resimlerinin konusu genellikle ‘bahçeler’ olan Emel Şahinkaya, bahçeleri, bir bekleyiş ve evrenin aşkın kapısının en huzurlu formu olarak tasvir ediyor. Ezeliyet ve ebediyet duygusunun tek bedende buluştuğu, kompozisyonun tamamında ise öncesizlik ve sonrasızlık hissiyle sadece o an’a ait olunan bir anlam sanatçının resimlerinde seziliyor. Emel Şahinkaya kullandığı renkler, ışık ve gölgeleri ile yüzeye adeta izleyeni kavrayan bir hacim kazandırırken tercih ettiği kara sevdayla ruhun el yazısını tuvale aktarıyor.

“Kimi huzurla bekler kimi tedirgindir, Cemal için bahçelerim dehşet içindeydi’’

İlhan Berk ve Ece Ayhan gibi edebiyat insanları ve sanatçı Cihat Burak’ın ‘kendinin farkında olmamak’ la suçladığı Emel Şahinkaya’nın resimleri için Cemal Süreyya’nın kullandığı “Dehşet Bahçeleri’’ ifadesi dikkat çekiyor. Şahinkaya’nın resimlerinde tedirgin bir beklenti halini sezen edebiyat insanlarının Emel Şahinkaya için kullandıkları Türkiye’nin en büyük kadın ressamı ifadesi merakı daha da arttırıyor.

Resimlerinde Michelangelo Caravaggio ve Paul Gauguin sevgisi hissedilen Şahinkaya 100 civarı büyük ve küçük yağlı boya tablosuyla Beyoğlu’ndaki Hanif Han’da yer alan Versus Art Project ve Karşı Sanat Çalışmaları’nda sanatseverlerle buluşacak.


Yazarlar