12.05.2011 - 20:16 | Son Güncellenme:
YELİZ KIZILARSLAN
- “Bir Çöküşün Yeni Tarihi - Osmanlı İmparatorluğu”/ Alan Palmer/ Çev: Belkıs Çorakçı Dişbudak/ Turkuvaz Yayınları
Osmanlı İmparatorluğu’nun gerileme ve çöküş sürecini, son 300 yıldaki iktisadi ve diplomasi politikaları çerçevesinde değerlendiren yazar, imparatorluğun yıkılışının nedenlerini araştırıyor.
- “Osmanlı İmparatorluğu’nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi”/
Bruce McGwan, Donald Quataert, Halil İnalcık, Sureyya Faruqhi, Şevket Pamuk/ Eren Yayıncılık
Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşundan, tüm dünyaya hükmeden ‘cihan imparatorluğu’ olmasına kadarki süreci anlatan iki ciltlik eserde, her bölüm konunun uzmanı tarihçiler tarafından hazırlanmış.
- “Lâle Devri: 1718-1730”/
Ahmet Refik Altınay/ Yurt Yayınları
Kitap, Karlofça Antlaşması’ndan Pasarofça Antlaşması’na kadar süregelen ve Lâle Devri olarak adlandırılan bir dönemin, Sadrazam Damat İbrahim Paşa ile Üçüncü Ahmet’in görkemli eğlence yaşamına düşkünlükleri nedeniyle ünlü Patrona Halil İsyanı’yla sona erişini anlatıyor.
- “Osmanlı İmparatorluğu’nda Sosyalizm ve Milliyetçilik 1876-1923”/ Der: Erik Jan Zürcher, Mete Tunçay/ Çev: Mete Tunçay/ İletişim Yayınları
Osmanlı’da sosyalizm fikrini konu alan kitap, gayrimüslimlerin çabalarına değiniyor.
- “Efendilik, Şarkiyatçılık, Kölelik”/ Jale Parla/ İletişim Yayınları
19. yüzyılın başında tüm Avrupa’yı saran Osmanlı korkusu, Avrupa edebiyatında Doğu mitosunu yaratır. Parla, İmparatorluğun yıkılışından sonra ‘Oryantalizm’ adı altında kuramsallaştırılacak bu korkunun temellerini, İngiliz, Alman ve Fransız romantiklerinin eserlerinde arıyor.
- “Osmanlıyı Yeniden Keşfetmek 1” / İlber Ortaylı/ Timaş Yayınları
Ünlü tarihçi İlber Ortaylı’nın dört ciltlik eseri, Osmanlı devletinin kuruluşundan itibaren kültür ve din siyasetlerini, devletin yönetim biçimini ve her yüzyılda yaşadığı değişimi, çöküş süreci olan ulus-devletler çağı 19. yüzyıla kadar kapsamlı bir araştırmayla inceliyor. “Son İmparatorluk Osmanlı 2”, “Üç Kıtada Osmanlılar 3”, “Tarihimiz ve Biz 4” ciltleri de Osmanlı’daki Batılılaşma ve modernleşme hareketlerini, ‘Batı’da Türk İmajı’ ve ‘Batı-Doğu’ tartışmalarıyla birlikte ele alıyor.
- “Kim Var İmiş Biz Burada Yoğ İken”/ Cemal Kafadar/ Metis Yayınları
Kitap; 16 ve 17. yüzyıllarda Osmanlı devletinde yaşayan tarihi kişilerle Osmanlı’daki inanç ve felsefe sistemini sorguluyor. Asiye Hatun’un, şeyhine yazdığı psikanalitik bir çözümlemeyi andıran mektupları, modern bir Osmanlı yorumu...
- “Boğaziçi’nde Yalılar ve İnsanlar” / Murat Belge/ İletişim Yayınları
Murat Belge, hikâye-tarih denilen tarihsel anlatı türünde kaleme aldığı kitapta, kendi aktardığı bir anekdota göre, ‘binalardan ziyade zinaları’ yazar. Belge; Boğaziçi’nin her biri ayrı birer sanat eseri olan yalılarında yaşanan aşkları, intiharları ve skandalları aile tarihleriyle birlikte aktarıyor.
- “Osmanlı Kültürü ve Gündelik Yaşam”/ Süreyya Faroqhi/ Çev: Elif Kılınç/ Tarih Vakfı
Osmanlılar’ın gündelik yaşamları, zaman, mekân, güzellik kavramları ile sohbet kültürleri ve iletişim ağları o dönemin bakış açısıyla ele alınıyor.
- “Osmanlı Padişahları”/ Reşat Ekrem Koçu/ Doğan Kitapçılık
Osmanlı’nın kuruluşundan yıkılışına kadar hüküm süren 36 padişahının öyküsü. n
Osmanlı’nın kadınları
- “Osmanlı Kadını - Efsane ve Gerçek”/ Aslı Sancar/ Kaynak Kitaplığı
Osmanlı son dönem gravür ve resimlerinden yola çıkarak, Batılı seyyahların gözünde egzotikleştirilen Osmanlı hareminde köleleştirildiği öne sürülen Osmanlı kadınlarının aile yaşamındaki üstün rolüne dikkat çeken yazar, Osmanlı kadınları ve harem mitini yıkıyor.
- “Kösem Sultan”/ Reşad Ekrem Koçu/ Doğan Kitapçılık
Sultan I. Ahmet’in eşi, IV. Murat’ın annesi Valide Mâhpeyker Kösem Sultan’ın, Bosna’dan getirildiği Osmanlı sarayında trajik bir ölümle biten yaşamının perde arkası aralanıyor.
Popüler çift: Kanuni ile Hürrem
- “Hürrem Sultan”/ Pavlo Arhipoviç Zahrebelniy/ Çev: Ömer Dermenci/ Ufuk Kitapları
Leh Yahudisi Roxelanne, bugünkü Ukrayna’da dünyaya gelir. Henüz küçük bir çocukken güzelliği sebebiyle kaçırılır ve özel bir eğitimden sonra Kırım Hanı tarafından Osmanlı sarayına hediye edilir. Kanuni Sultan Süleymanla evlenen Hürrem’in yaşam öyküsü...
- “Muhteşem Süleyman ve Hürrem Sultan”/ Yavuz Bahardıroğlu/ Paradoks Yayınları
Kanuni Sultan Süleyman’a, ‘muhteşem’ sıfatı hangi olaydan sonra verildi? Hürrem Sultan’a gerçekten âşık mıydı? Harem müessesesi nasıl bir kurumdur ve şehzadelerin katlinde Hürrem Sultan’ın rolü oldu mu? Bu sorulara yanıt arayan kitap, Kanuni ve Hürrem Sultan ilişkisine iktidar mekanizması açısından bakıyor.
- “Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman”/ Ebubekir Subaşı/ Mavi Lale Kitabevi Yayınları
Kitapta; ‘Sultanlar Sultanı’ unvanına sahip, Viyana kapılarına dayanarak ülkesini Avrupa’ya taşımış Kanuni’nin 71 yaşında ölümüne dek gerçekleştirdiği zaferler anlatılıyor.