Kültür Sanat'Nazım Oratoryosu'

'Nazım Oratoryosu'

26.03.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Nazım Hikmet Ran, hayatının son yıllarını geçirdiği Rusya’da, piyanist Fazıl Say’ın bestelediği "Nazım Oratoryosu" ile seyirci karşısına çıkacak.

Nazım Oratoryosu

"Memleketim, memleketim, memleketim/Ne kasketim kaldı senin ora işi/Ne yollarını taşımış ayakkabım/Son mintanım da sırtımda paralandı çoktan/Şile bezindendi..." Memleket hasretini bu mısralarla anlatan Nazım Hikmet Ran, hayatının son yıllarını geçirdiği Rusya’da, piyanist Fazıl Say’ın bestelediği "Nazım Oratoryosu" ile seyirci karşısına çıkacak. İlk yurt dışı turnesine hazırlanan eser, Rusya’da düzenlenen "Türk Kültür Yılı" etkinlikleri kapsamında 8 Nisanda 185 kişilik dev kadrosuyla izleyiciyi selamlayacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın organizasyonunda, piyanist Fazıl Say, Zuhal Olcay ve Genco Erkal’a, Şef İbrahim Yazıcı yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu eşlik edecek. Eserde, üç çocuk sanatçı vokalde Kansu Tanca (12), flütte Dersu Tanca (15) ile glockenspielde (çan sesi çıkaran bir enstrüman) Sezer Yılmazer (14) de seyirciyle buluşacak. Konsere, 2005 kişilik Moskova House of Music ev sahipliği yapacak.

"Biraz geç kalmış bir durum"

Piyanist ve besteci Fazıl Say, turneyle ilgili AA muhabirine yaptığı
açıklamada, "Nazım Oratoryosu"nun ilk yurt dışı turnesine hazırlandığını söyledi. Yapıtın daha önce Türkiye’de 15 kez seslendirildiğini; Aspendos, Bilkent Odeon, Efes gibi antik ve amfi tiyatrolarda izleyiciyle buluştuğunu anımsatan Say, yapıtın Moskova’da da 2005 kişilik yeni bir salon olan Moskova House of Music’te seyirci karşısına çıkacağını ifade etti.

Nazım Hikmet’in son yıllarını Rusya’da memleket hasretiyle geçirdiğini hatırlatan Fazıl Say, "Bu anlamda, Rusya, Nazım Oratoryosu’nun seslendirilebileceği en anlamlı yurtdışı durağı" dedi. Yapıtın Ekim ayında Türkiye’nin konuk ülke olacağı Frankfurt Kitap Fuarı’nın açılışında da seslendirileceğini belirten Say, bu etkinlikle ilgili de "Nazım, Türkiye’yi temsil eden edebi eser olarak oraya gidiyor. Nazım Hikmet, edebiyatın en önemli isimlerinden biri. Onunla gurur duyuluyor" yorumunu yaptı.

"Bu eserin yurt dışı turneleri biraz geç kalmış bir durum" diyen Say, eserin kadrosunun çok geniş olduğunu ifade etti. Profesyonel organizasyonlar yapma alışkanlığının yaygınlaşması gerektiğini anlatan Fazıl Say, "Bizim pek profesyonel organizasyonlar yapma alışkanlığımız yok. Yapanları takdir ediyoruz tabii şu anda" diye konuştu.Yapıtın elektronik üstyazı ile sahnelenmesinin planlandığını aktaran Say, "Genco Erkal şiirleri Türkçe okurken sanatçıların 5-6 metre üzerinde asılı duran elektronik bilbordda şiirin tercümesi akacak" dedi. Eserin iyi anlaşılması için bunun gerekli olduğunu belirten Fazıl Say, "Eğer böyle önlemini almazsak şiirin anlaşılması imkansız olur. Şiirler o dile çevrilse bu sefer de korolu eserlerde sorun çıkar. En mantıklı çözüm olarak bu düşünüldü" sözleriyle esere ilişkin teknik bilgi aktardı.

Yapıtın Eskişehir, Muğla, Denizli ve Marmaris’te turne yapılmasının düşünüldüğünü, ancak henüz bu konuda gelişme yaşanmadığını dile getiren sanatçı, "Nazım, Türkiye’de her yıl 3-4 kere çalınsa... Eser, Türk halkının Nazım’ı sevmesi nedeniyle her yere gidebilir. Biz de severek yaparız bunu..." diye konuştu.

Eserin DVD’sinin 5 ay önce satışa sunulduğunu ve büyük bir satış
rakamına ulaştığını belirten Say, oratoryonun bölümlerinin internet paylaşım sitesi "youtube"da en çok izlenen yapıtlardan olduğunu kaydetti. Nazım Hikmet’in "Şeyh Bedrettin Destanı" adlı yapıtını da besteleyeceğini anımsatan Say, şu günlerde "İstanbul Senfonisi" adlı eser üzerinde çalıştığını ve onu biraz ilerlettiğini sözlerine ekledi.

"Kültürel çıkartma olarak görüyoruz''

CSO Müdürü Çağatay Akyol da yapıtın provalarının Şef İbrahim Yazıcı yönetiminde sürdüğünü söyledi. Eserin ilk seslendirilişi ve CD’sinin kaydında da CSO’nun görev aldığını belirten Akyol, Frankfurt Kitap Fuarı’nın açılışında da dünyanın önde gelen salonlarından Frankfurt Alte Oper’da izleyiciyle buluşacaklarını ifade etti.

Bu iki etkinliğin de çok ses getireceğine inandıklarını dile getiren Akyol, "Bu, kültürel çerçeve içinde en olması gereken projeydi. Proje, Türkiye açısından da büyük ses getirecek. Bunu kültürel bir çıkartma olarak görüyoruz. Aynı zamanda Türkiye-Rusya ilişkileri açısından da geleceğe dönük önemli bir proje" dedi.

Konser öncesi prova yapmak üzere 6 Nisanda Moskova’da olacaklarını aktaran Çağatay Akyol, "Henüz kesinleşmemekle beraber, eseri izlemeye Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gelmesi de bekleniyor" diye konuştu.
       Â