Kültür SanatMültecilerin dünyası

Mültecilerin dünyası

21.12.2008 - 00:36 | Son Güncellenme:

Sinema Tarih Buluşması, “Mülteciler” temasıyla ve zengin programıyla dikkat çekiyor

Mültecilerin dünyası

Birleşmiş Milletler’in en son raporuna göre şu anda dünyada 10 milyon mülteci var. Sinema da bu konuya duyarsız değil. Filmlerin mülteciler konusunu nasıl işlediğini öğrenmek için 25 Aralık’a dek sürecek olan 11. İstanbul Uluslararası Sinema Tarih Buluşması bire bir. Etkinlik, “Tarih Boyunca Mülteciler” temasıyla gözlerin mültecilere çevrilmesine vesile oluyor.
TÜRSAK tarafından düzenlenen Festival’in, “Mülteciler” bölümü kapsamında, sekiz film izleyiciyle buluşuyor. İsveç yapımı, Asa Faringer ve Ulf Hultberg’in yönettiği, “Şili’de Saklı Günler / The Black Pimpernel” adlı film, 1973’te Şili’de gerçekleştirilen askeri darbenin ardından yaşananları konu alıyor.

Miloseviç davası izlenebilir
Rüya’ lakabıyla tanınan boksör Kassim Ouma’nın hayatını anlatan belgesel “Mülteci Kassim / Kassim The Dream” adlı yapımda, altı yaşındayken asker olmak için kaçırılan Kassim’ın Uganda’dan ABD’ye uzanan yolculuğu anlatılıyor. Mülteci temasıyla bağlantılı olarak “İnsan Hakları” bölümündeki altı film de takip edilebilir. Son dönem politik konulara duyarlı olanların gözden kaçırmaması gereken “Miloseviç Mahkemede / Milosevic on Trial”da, Miloseviç’in dört yıl süren mahkeme sürecini işliyor.

Ödüllü filmler var
Festival’in diğer üç bölümü dolayısıyla, geçtiğimiz yıllarda çeşitli festivallerde öne çıkan sinema yapıtları görülebilir. “Dünya Festivallerinden”, bu bölümlerin ilki... Bu bölüm kapsamında, Tomasz Wiszniewski’nin “Herşey Yoluna Girecek / All Will Be Well” adlı filmi; Alman şarkıcı Nico ile işbirliği ile tanınan Philippe Garrel’ın yeni filmi “Şafağın Sınırı / Frontier of Dawn”ın da aralarında olduğu altı film gösteriliyor.
“Ödüllü Filmler” bölümünde, İranlı yönetmen Mecid Mecidi’nin yeni filmi “Serçelerin Şarkısı / Song of Sparrows” dikkat çekiyor.
“Yeni Keşifler” adlı bölümde, adını sıkça duyuran bir film de yer alıyor. Bosna Hersekli kadınlara odaklanan “Kar / Snow”, yönetmeni Aida Begic’i takip edilmesi gereken genç yönetmenler arasında sokmuştu. Filmler 2 YTL’ye izlenebilecek.