Kültür Sanatİstanbul için ITEF vakti!

İstanbul için ITEF vakti!

30.04.2015 - 00:00 | Son Güncellenme:

.

İstanbul için ITEF vakti

Şehrin de ülkenin de ilk uluslararası edebiyat festivali ITEF - İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali yedinci kez gerçekleşiyor. 4-8 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek festivalin bu yılki teması Şehir ve Sınırlar.

Haberin Devamı

Beyoğlu - Kadıköy arasında bize mekik dokutmaya niyetli festivalin harika etkinliklerine henüz gözatma imkanı bulamayanlardansanız, festivalin açılışını gece yarısı bir kütüphanede yapacaklarını söyleyerek biraz heyecanlanmanıza vesile olayım - hadi ama!

Ben 10 etkinlik bir liste çıkardım kendime, bir göz atın ve nicelerine erişebileceğinizi de aklınızdan çıkarmayın. Benim listemde polisiye, yoksulluk, gezginler, sürgünler, tabu, şiddet, insan ilişkileri kol geziyor.

Edebiyat dolu bir hafta dilerim!

Gecenin Sınırında Edebiyat

2 Mayıs Cumartesi
Saat:
23:00-00:00
Yer: İBB Atatürk Kitaplığı - Ersa Festival Alanı

“Ne içindeyim zamanın,

Ne de büsbütün dışında”

İTEF 24 saat açık olan İBB Atatürk Kitaplığı ile birlikte edebiyatseverlere sıradışı bir deneyim sunuyor. Seslenen Kitap’ın desteğiyle gerçekleştirilecek etkinlikte, saatler gece yarısını göstermeden hemen önce, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın dünya klasikleri arasına girmiş eseri Saatleri Ayarlama Enstitüsü’den seçilmiş bölümler tiyatrocu Murat Eken tarafından okunacak.

Haberin Devamı

Saat 00:00’ı gösterdiğinde saatler festival için geri sayıma başlayacak!

"Konuşulamayan"ın Sınırındaki Edebiyat

4 Mayıs Pazartesi
Saat:
18:00 - 19:00
Yer: İBB Atatürk Kitaplığı - Ersa Festival Alanı

Konuşmacılar: Renata Salecl, Hovhannes Tekgyozgan, Sema Kaygusuz
Moderatör: Murat Şevki Çoban

Etkinlik dili İngilizcedir, simültane tercüme yapılacaktır.

Kökünden koparılmış insanların bilinçdışında, terk edilmiş ve köksüz kalmışlığın izleri vardır. Bu izler zaman zaman edebiyat aracılığıyla dile gelir/ getirilir. Ölümler, sürgünler ve acılardan sonra insan kendine sorar: “Neden ben?/ Neden biz?”

Hayatta kalmanın yarattığı suçluluk duygusu edebiyat aracılığıyla aşılabilir mi? Geride kalanlar, kendilerinden acıyla koparılanların yarım kalmış sözlerini tamamlayabilir mi?

“Seçme İkilemi” kitabıyla bireyin kendi olma sürecinde yaşadığı kaygıları gözler önüne seren Renata Salecl, Yerevan’daki şehir kültürünün değişimini ve bu değişimin bireylere yansımalarını anlatan “Kaçan Şehir” kitabının yazarı Hovhannes Tekgyozyan ve kitaplarında “hayatta kalmış olmanın getirdiği suçluluk duygusuna” ağıt yakan Sema Kaygusuz bir araya geliyor.

FABSİAD: Şehir Fantazyası: Şehrin Fantastik Sınırları

4 Mayıs Pazartesi
Saat: 19:30-20:30
Yer: kargArt

Konuşmacılar: Doğu Yücel, Galip Dursun, Funda Özlem Şeran.
Moderatör: Yankı Enki.

Haberin Devamı

Etkinlik dili Türkçedir.

Antik çağda “polis” ya da şehir, anlatacak öyküleri olan insanların bir araya geldiği yerlerdir. Öyleyse şehir, orada yaşayan insanların ortak fantazyası olarak okunabilir mi? Fantastik edebiyatın alt türlerinden biri olan şehir fantazyası, diğer fantastik edebiyat türlerinden farklı olarak ne anlatıyor? “Güneş Hırsızları” kitabıyla dikkat çeken Doğu Yücel “Anadolu Korku Öyküleri” isimli öykü seçkisinde yer almış Galip Dursun, “Ecel” isimli son romanında bir şehir fantazyası örneğini okuyucusuyla paylaşan Funda Özlem Şeran bir araya geliyor.

Yakınlıklıklar: İnsan İlişkilerinin Köklerine Bakış

4 Mayıs Pazartesi
Saat:
21:00-22:00
Yer: İBB Atatürk Kitaplığı - Ersa Festival Alanı

Konuşmacılar: Constantin Göttfert, Uygar Şirin, Wytske Versteeg
Moderatör: İdris Çakmak

Etkinlik dili İngilizcedir, simültane tercüme yapılacaktır.

Haberin Devamı

Arkadaşlık, akrabalık, ilişkiler insanları aşkla birbirine bağlayan ama bazen de ayıran çizgiler çizer. Yakınlık ve samimiyet değişmez bir kural olarak birlikteliğin bir getirisi olmayabilir. Bazen yıllar sonra kaldığı yerden devam eder ilişkiler bazen yıllar süren ilişkilerde aşılmaz sınırlar oluşur.

Avusturya Edebiyatı’nın sevilen ismi Constantin Göttfert, çok okunan “Karışık Kaset” kitabının yazarı Uygar Şirin ve Hollanda Edebiyatı’nın ödüllü yazarı, “Boy” kitabıyla Türkiye’de de ilgi gören Wytske Versteeg bir araya geliyor.

Gezgin Sınır Tanır Mı?

5 Mayıs Salı
Saat:
18:00-19:00
Yer: İBB Atatürk Kitaplığı - Ersa Festival Alanı

Konuşmacılar: Lieve Joris, Mebuse Tekay
Moderatör: Nazlı Gürkaş

Etkinlik dili İngilizcedir, simültane tercüme yapılacaktır.

Haberin Devamı

Seyyahlığın kaybolduğu, pasaport sahibi olmadan yola düşmenin mümkün olmadığı bir çağda gezi yazarlığının fonksiyonu nedir? Sınırların kesin çizgilerle belirlendiği dünyamızda “gezginliğin” imkânları nelerdir? Kitaplarında Orta Doğu ve Afrika’ya yaptığı seyahatlerde edindiği izlenimleri okuyucuyla paylaşan Lieve Joris gezgin olma kavramı üzerine konuşmak için geliyor.

Sınırda Öl(dürü)lmek: Sabahattin Ali

6 Mayıs Çarşamba
Saat: 19:30-20:30
Yer: kargArt

Konuşmacılar: Sevengül Sönmez

Etkinlik dili Türkçedir.

Kaçmaya zorlanan bir büyük yazarın sınırdaki yaşam mücadelesi… Toplumun ve kuralların sınırlarından kurtulmaya çalışırken kendi varlığını sınırda yitiren bir yazar: Sabahattin Ali. Sevengül Sönmez bizi, korku sınırının daraldığı 1940’lar Türkiyesi’ne doğru bir yolculuğa çıkarıyor.

Toplumun Kıyısında: Tabu ve Şiddet

6 Mayıs Çarşamba
Saat:
19:30-20:30
Yer: Sismanoglio Megaro

Konuşmacılar: Hakan Günday, Laura Restrepo
Moderatör: Başak Güntekin

Etkinlik dili İngilizcedir, simültane tercüme yapılacaktır.

Tabu, tartışılmayan, yanına yaklaşılmayan o sınır. Toplumda ve resmi söylemde kendine kırmızı çizgilerle bir yer açan tabu, dil ile şiddet içeren bir ilişki içindedir. Tabuların varlığı toplumsal ilişkileri ve bu ilişkilerin edebiyata yansımasını nasıl etkiler? Edebiyatın tabulara meydan okuması mümkün müdür? “Daha“, “Az” gibi kült kitapların yazarı Hakan Günday, Kolombiya’nın çatışmalı tarihini ele aldığı kitabı “Hezeyan” ile büyük beğeni toplayan Laura Restrepo tabular ve toplum arasındaki ilişkiselliği, şiddet ekseninde konuşmak için bir araya geliyor.

Yoksullaşma Öyküleri: Ekonomik Kriz Edebiyatı Nasıl Etkiledi?

7 Mayıs Perşembe
Saat:
18:00-19:00
Yer: Sismanoglio Megaro

Konuşmacılar: Behçet Çelik, Vassilis Danellis, Wytske Versteeg
Moderatör: Ahmet Ergenç

Etkinlik dili İngilizcedir, simültane tercüme yapılacaktır.

Bugünün gençliği için ekonomik kriz veya bundan çıkacak beklentiler, ekonomik krizin değişmez varlığı nedeniyle normalleşmiş durumda. Öte yandan krize tepki genellikle gelecek için vizyon ve somut çözüm önerileri yerine protestolar şeklinde. Yetinmeme veya bunun eksikliğinin ifade edilmesi edebi trendleri ne ölçüde etkiliyor. Fakirleşen ya da alt sınıfların edebi olarak odak noktası veya yazılmayı bekleyen hikayeler var mıdır? Ateşe Atılmış Bir Çiçek” kitabıyla Türk Edebiyatı’nın ustalarını selamlayan, “Soluk Bir An” kitabında okuyucuyu geleceğe dair buhranlarıyla boğuşan bir karakterle buluşturan Behçet Çelik, gazeteci ve polisiye edebiyat yazarı Vassilis Danelis ile Hollanda Edebiyatı’nın çok okunan yazarı Wystke Versteeg bir araya geliyor.

"Adam Öldürmenin Yalın Sanatı" : Suç Yazını

7 Mayıs Perşembe
Saat: 19:30-20:30
Yer: Sismanoglio Megaro

Konuşmacılar: Algan Sezgintüredi, Sean Moncrieff, Vassilis Danellis
Moderatör: Gözde Kurt

Etkinlik dili İngilizcedir, simültane tercüme yapılacaktır.

Klasik dedektif öyküsü Raymond Chandler’ın “Adam Öldürmenin Yalın Sanatı” makalesini yazdığı 1944’ten bu yana hangi yönde değişti? Yazarlar tür temayüllerinin sınırlarını ne ölçüde genişletebiliyorlar, polisiye edebiyatta yükselen trendler, popüler konular ve anlatı araçları nelerdir? Adam öldürmenin yalın sanatı 21. yüzyıl ile imtihanını verebildi mi?

“Katilin Şeyi” kitabıyla Türk edebiyatında kendine has bir yer edinen Algan Sezgintüredi, İrlanda Edebiyatı’nın çok okunan, “Sokak Lambalarının Meleği” kitabının ödüllü yazarı Sean Moncrieff ve Yunan Edebiyatı’nın sevilen polisiye edebiyat yazarı Vassilis Danelis bir araya geliyor.

Yoksulluğun Yaratıcı Gücünün Sınırları

8 Mayıs Cuma
Saat: 18:00-19:00
Yer: İBB Atatürk Kitaplığı - Ersa Festival Alanı

Konuşmacılar: Yi Mun Yol, Hakan Akdoğan
Moderatör: Sedef İlgiç

Etkinlik dili İngilizcedir, simültane tercüme yapılacaktır.

Toplum bir yandan uyumsuzları kınarken bir yandan da serseri ruhları romantikleştirerek ele alır. Sosyal normlara uymayan davranış toplum tarafından aşırı bireyselleşmenin sonucu olarak görülür. Bireyin kendi inşa ettiği kimliğinin reddi, bireyin varoluşunda boşluklar yaratır. Mahrumiyetin yol açtığı bu boşluk edebiyat aracılığıyla bir yaratım sürecine dönüşebilir mi? Edebiyat birey ile toplumun barışma alanı olma fonksiyonunu üstlenebilir mi?

“Şair” isimli kitabıyla Türkiye’deki okuyucuyla buluşan Kore Edebiyatı’nın sevilen yazarı Yi Mun Yol ve “Nü Peride”, “Karanlıkta Bir Ninni – Struma” ve “Varlık ve Piçlik” isimli kitaplarıyla Türk Edebiyatı’nda kendine has bir yere sahip olan Hakan Akdoğan, toplumun dışına itilmiş karakterlerin edebiyattaki yerini konuşacak.

Festivale dair güncel bilgileri buradan takip edebilirsiniz.

bestebal@gmail.com

* Yazarın HangiKitap sayfasındaki paylaşımlarını takip etmek için tıklayın.