Kültür SanatGezegeni kurtarmak için hâlâ vaktimiz var

Gezegeni kurtarmak için hâlâ vaktimiz var

27.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Salt’ın iklim değişikliğinin gezegenimize etkilerini inceleyen gösterim programı “Bu son şansımız mı?” bu hafta “Ormanların Zamanı” ile devam ediyor.

Gezegeni kurtarmak için hâlâ vaktimiz var

Programın 2021 gösterimlerinin son filmi “Akbaba ile Kartal” 28 Haziran- 4 Temmuz arasında izlenebilir. Gösterimler saltonline.org’da ve ücretsiz olarak gerçekleşecek.

Haberin Devamı

Yerlilerin kadim kehaneti

Gezegendeki ormanlık alanlar, 1990 ile 2015 arasında 129 milyon hektar küçüldü. Bu yüzölçümü, Fransa’nın toplam orman arazisinin sekiz katına denk geliyor. Söz konusu ormansızlaşma, sera gazı salımını yüzde on bir oranında artırdı. Serbest kalsa iklim değişikliğinin mevcut seyrine katkıda bulunacak olan karbondioksidi çekip hapseden ormanlar iklim krizinin etkilerini azaltmakta önemli rol oynuyor. Korucular, ormancılık komisyonu yetkilileri, kereste fabrikası işletmecileri ve toprak hakkı aktivistleriyle görüşmelere yer veren “Ormanların Zamanı” izleyiciyi, alternatif yöntemleri  gündeme getirmekten çekinmeyerek, Fransa’da endüstriyel ormancılığın kalbine doğru bir yolculuğa çıkarıyor.

Haberin Devamı

“Kartal ile Akbaba” efsanesi, Amerika kıtası yerlilerine ait kadim bir kehanet. İnanışa göre, barışın ruhu ancak Kuzey Amerika’nın kartalıyla Güney Amerika’nın akbabası buluştuklarında uyanacak. Yerliler arasında yaşı ilerlemiş olanlar, 500 yıllık sömürgeleştirmenin ardından barışı getirecek olan bu buluşmanın başladığına inanıyorlar. “Akbaba ile Kartal” belgeseli, başlamakta olan bu ruhanî rönesansın perdesini aralarken, köklü bir direniş mirasını sırtlanan dört yerli liderin sömürgeciliğe ve doğal kaynakların çıkarılması üzerine kurulu sömürü ekonomisine karşı mücadelesini takip ediyor. İklim adaleti için verilen mücadeleyi ulusal sınırların ötesine taşıyor, pek çok yerli halkın katılımıyla yükselmekte olan yeni ve wwdaha geniş kapsamlı bir hareketi gözler önüne seriyor.