19.11.2019 - 13:17 | Son Güncellenme:
Ä°hsan Dindar - milliyet.com.tr
Anadolu Üniversitesi, uluslararası katılımcılarının da bulunduğu bir tiyatro festivaline imza attı. Bu ilkiydi ama devamı da gelecek sanırım?
Öyle olmasını istiyoruz. Bunun için gayret ediyoruz. Bunun baÅŸarılı bir ÅŸekilde sona ermesi için emek harcadık. Bu bir bilimsel araÅŸtırma projesi olduÄŸu için hazırlanacak olan sonuç raporu büyük önem taşıyor.ÂAnadolu Ãœniversitesi Uluslararası Tiyatro Festivali sonrası bizim görevimiz iki ay boyunca bunu bir rapor haline getirmek.
Â
Şimdi biraz o konuya gelmek istiyorum. Bu festivali yapma fikri ortaya nasıl çıktı? Ek olarak bu bir araştırma niteliği de taşıyor. Bu daha önce pek tanıklık ettiğimiz bir şey olmasa gerek?
İkisini birlikte yanıtlayayım. Çünkü ikisi de birbirine bağlı. Üniversiteler dünyanın her yerinde üç temel işleve sahiptir. Birincisi öğrencisine iyi eğitim vermeyi hedefler, ikincisi araştırma ve geliştirmeyi destekler üçüncüsü de topluma hizmetle mükelleftir. Yani üniversite bu üç ayak üzerinde durur. Bizim bu araştırma projemiz, bu üç ayak üzerinde duran bir çalışmadır. İlk hedefimiz daha iyi bir eğitim vermek için seksen yıldır uygulanan oyunculuk eğitimini yeniden gözden geçirmek. Dünyanın başka yerlerine bakıp çağdaş tiyatro uygulamalarına bakarız. Öte yandan ülkemizdeki diğer kurumlarda eğitim nasıl bunu araştırırız. İkinci aşama araştırma ve geliştirmeyi desteklemek dedik bu noktada da öğretim üyelerinin bu çalışmalardan yararlanmasını istedik. En az iki veya üç atölyeye katılıp bilimsel araştırma yapmalarının zeminini hazırladık. Son ayak olarak da topluma hizmet görevi. Bunun da ilk halkası kampüsün içindeki öğrenciler bir sonraki ayak ise Eskişehir'deki herkes.
Â
Belli ki yoğun bir talep oldu. Mevcut salonun kapasitesi arttırılmış...
Evet, doğru. Bu konuda çok şanslıyız. İyi bir ekiple çalıştık. Yonca hanım başta olmak üzere birçok isimden destek aldık. Onların deneyimleri bize yol gösterdi. Üniversitemizin içindeki proje birimi, halkla ilişkiler birimi ve Atatürk Kültür Merkezi çalışanları bu konuda bizimle çok iyi bir çalışma gerçekleştirdiler. Biz de imkanlarımız doğrultusunda seyirciye ulaşmaya çalıştık.
Â
Festival sürecinde sahnelenen oyunların biletleri neredeyse bir dakikadan daha kısa sürede tükendi. Biletleri 20 saniyede tükenen oyunlar var. Bu ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Böyle bir ilgiden kim memnun olmaz ki? Herkes yaptığı işin takdir edilmesini ister. Bu nicelik bize çok heyecan veriyor, mutlu da ediyor ama öte yandan da şu mesajı alıyoruz. Örneğin Arzu Tramvayı için 449 sandalye var ve 49 bin kişi izlemek için başvuruyor. Peki ne anlama geliyor bu? Sizin yaptığınız iş, sahneye taşıdığınız oyun karşılığını buluyor. Ama nitelik açısından da şunu ifade etmek lazım; buraya gelen gruplarla konuştuğumuzda onlar da Eskişehir'de iyi bir seyircinin olduğunu ifade ettiler. Sonuçta bu sahne ile seyirci arasında karşılıklı bir şey. Biz de buradan bunun devam etmesi gerektiği mesajını alıyoruz.
Â
Gittiği her yerde kapalı gişe oynayan on başarılı oyunu Eskişehir'de izleyicilerle buluşturdunuz. Önemli bir başarı bu...
Bu kesinlikle bir ekip işi. Tek başına yapabileceğiniz şeyler değil bunlar. Biz, burada nitelikli, alanında kendini kanıtlamış tiyatrocuların olmasını istedik. Takvimi uyan sanatçılara programımızı anlattık. Hepsi de olumlu yaklaştı. Sekiz ay gibi bir hazırlık aşaması oldu. Çok iyi bir iletişim kuruldu ve oyunlar 23 güne sığdırıldı.
Â
Son olarak festivalin devamı gelecek mi?
Şimdi bir rapor hazırlama sürecimiz olacak. Onun değerlendirmesi yapılacak ama çok istiyoruz.
Â
ihsan.dindar@milliyet.com.tr