Son dakika Bilim insanları haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Bilim insanları gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Bilim insanları haber sayfamızda...
Okyanustaki kablolar koptu, hayat durdu! Deprem tam Titanik’in üstünde yakaladıGünümüzde haberleşme okyanusun metrelerce derinine döşenmiş kabloların aktardığı verilerle sağlanıyor. Aslında sadece günümüzde değil, bundan 95 yıl önce de iletişimin kalbi okyanustaydı, ta ki 1929’da yaşanan 7.2 büyüklüğündeki depreme kadar. Karayı vuran tsunamide 28 kişi hayatını kaybetmişti. O depremin su altında sebep olduğu afetin tek şahidi ise Titanik'ti!
Uzaya bir, iki yolcu kalmasınBilim insanları 2050’lerden itibaren insanların uzaya seyahat edebileceğini tahmin ederken yolculuğun nasıl olacağına dair “çılgın” fikirler bulunuyor.
Bir kentte susuzluk alarmı! Barajlar kurudu, 40 günlük su kaldıBursa'nın içme suyu ihtiyacını karşılayan barajlardan biri olan Nilüfer kurudu, Doğancı'nın su seviyesi ise yüzde 35'e geriledi. Nilüfer Barajı'nın dibindeki toprakta oluşan derin çatlaklar dronla görüntülenirken, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Önümüzde 40, 45 günlük civarında bir suyumuz söz konusu" dedi.
Bir kentte susuzluk alarmı! Barajlar kurudu, 40 günlük su kaldıBursa'nın içme suyu ihtiyacını karşılayan barajlardan biri olan Nilüfer kurudu, Doğancı'nın su seviyesi ise yüzde 35'e geriledi. Nilüfer Barajı'nın dibindeki toprakta oluşan derin çatlaklar dronla görüntülenirken, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Önümüzde 40, 45 günlük civarında bir suyumuz söz konusu" dedi.
Yeni salgın: Dünyada 800 milyondan fazla kişi diyabet hastasıBilim insanlarının yeni çalışmasına göre diyabet oranlarında 1990'dan 2022'ye kadar olan artış ürkütücü boyutlara ulaştı. Avrupa Diyabet Derneği Başkanı ise "Diyabet, salgın boyutlarına ulaştı" dedi.
Bakan Memişoğlu: Sağlık hizmetlerini ülkemizin her köşesine ulaştırıyoruzSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "'Üreten Sağlık Modeli' sadece afet dönemlerinde değil; sağlık sektörünün genelinde dışa bağımlılığı azaltmayı ve sağlık alanında stratejik bağımsızlık kazanmayı hedefleyen güçlü bir strateji olarak öne çıkmaktadır. Türkiye, bu modelle sağlık teknolojilerinde bağımsızlığı amaçlamakta; ilaç, tıbbi cihaz ve medikal ekipman gibi kritik sağlık ürünlerinde yerli üretimi destekleyerek dışa bağımlılığı en aza indirmeyi hedeflemektedir" dedi.
Küresel ısınmayı bahane edip güneşimizi çalıyorlar! Dünya’nın dengesini bozuyorlarYaklaşık 4 yıl yıl önce Bill Gates’in de desteklediği, Harvard Üniversitesi’nin Güneş’i engelleme projesi ticari bir şirketle sürüyor. Hedef ise Güneş ışığını azaltarak Dünya’daki sıcaklık artışını geçici durdurmak. Ancak uzmanlar, böyle bir müdahalenin ekolojik dengeyi bozarak, tarıma zarar vereceği görüşünde.
Uranüs'ü yanlış tanımışız: Gezegende ve uydularında yaşamı destekleyecek koşullar mevcut olabilirGüneş'e en yakın 7. gezegen olan ve 5'i büyük 28 uydusu bulunan Uranüs'ün, bilim insanlarının düşündüğü gibi "ölü bir gezegen" olmayabileceği tespit edildi. Uranüs'te yaşam için gerekli koşullara sahip olabilecek uyduları da bulunabilir. Hatta yüzeylerinin altında okyanuslar da mevcut olabilir. İşte detaylar.
En büyük kozmik soru: Evren ne kadar hızlı genişliyor?Evren'in genişlediğini biliyoruz. Ama ne kadar hızlı? Bu neden oluyor? Bu genişleme sonrası akıbetimiz ne olacak? Washington Post gazetesi bu soruların en güncel cevaplarını inceledi.
Aşırı soğuk, oksijensizlik fark etmez! Uzayda dahi hayatta kalabilen canlılarUzay, aşırı soğuk, yüksek radyasyon ve oksijen eksikliği gibi ekstrem koşullarıyla biz insanlara ve diğer birçok canlıya yaşanmaz gibi görünse de bazı canlılar bu zorlu ortamda dahi hayatta kalabiliyor. Bilim insanları ise uzayın sert koşullarında yaşayabilecek bu organizmaları, canlıları araştırarak, gelecekteki uzay keşifleri ve hatta Mars gibi gezegenlerde koloniler kurma gibi konularda ilham almaya çalışıyorlar. Peki, hangi canlılar uzayda yaşayabilir?
Akciğer kanserini tespit eden sensörÇinli bilim insanları, nefes üzerinden akciğer kanserini tespit edebilen bir sensör geliştirdi. Sensör, nefesteki izoprenin az olduğunu belirleyerek bu tespitte bulunuyor.
Türk bilim insanlarından Mars için 'hayati' keşifGalaktik kozmik radyasyonu incelediler, uzay görevi süresiyle eşleştirdiler ve Mars'ta hamilelik ile ilgili dünyada ses getiren araştırmayı yayınladılar. Mars'ta kolonileşme hayalleri git gide yakınlaşırken işte Türk bilim insanlarının elde ettiği veriler...
Geçici sanılan saç dökülmeleri kalıcı olabilirMevsim geçişleri, stres, farklı şampuan ve ürün kullanımları, bazen de kuaför hataları… Genellikle geçici saç dökülmesine sebep olan bu faktörler bazı durumlarda kalıcı olabiliyor ve birçok kişinin hayat kalitesini olumsuz yönde etkiliyor
Cevap vermesi çok zor: Dünya dışında bir gezegende yaşanılabilir mi?Evrenin sonsuz büyüklüğü içinde, ‘Acaba başka gezegenlerde de yaşam olabilir mi?’ sorusu çoğumuzun zihnini kurcalayan gizemli bir konudur. Dünya’mızın atmosferi, sıcaklığı ve su kaynakları gibi yaşam için uygun şartları var, peki ya başka gezegenlerde de olabilir mi? Bilim insanları, uzun yıllardır yaşanabilir gezegenler bulabilmek için mevcut teknolojiler dahilinde evreni tarıyor ve yeni keşifler yapıyorlar. Fakat bu soruya net bir cevap verebilmek için, halen daha çok daha fazla araştırmaya ve net veriye ihtiyaç duyuluyor.
Son Hali Şoke Etti! Endişeler artınca NASA açıklama yaptıUzayda 6 aydır mahsur kalan astronot Sunita Williams’ın Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS) yeni görüntüleri ortaya çıktı. 150 gündür uzayda olan Williams’ın tehlikeli ölçüde kilo kaybettiği görüldü. NASA'dan açıklama geldi.
Güney Marmara'da müsilaj endişesiBalıkesir'in Bandırma ilçesinden uzmanlar, Erdek Körfezi'nde müsilaj oluşumunun deniz yüzeyine 5 metreye kadar yaklaştığını tespit etti. Bilim insanları, acil önlem alınmaması halinde müsilajın yayılma ve ilkbaharda deniz yüzeyinde tekrar görünme riskinin yüksek olduğunu vurguladı.
İlk ahşap uydu uzaya fırlatıldıDünyanın ilk ahşap uydusu LingoSat, Kyoto Üniversitesi bilim insanlarının sürdürülebilir uzay çalışmaları kapsamında NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden SpaceX roketiyle fırlatıldı.
Bilim İnsanları ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.