13.10.2017 - 12:41 | Son Güncellenme:
Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi Türkiye'nin yabancı dilde eğitim veren en tanınmış kurumlarından biridir. Lise, 2008 yılında Mezunlar Derneği aracılığıyla NDS Edebiyat Ödülü’nü oluşturmuştur. Ödül sırasıyla bir yıl bir Türk yazarın Türkçe yazılmış eserine, ertesi yıl ise Frankofon bir yazarın Fransızca yazılmış ve Türkçeye çevrilmiş eserine verilmektedir. Jüri, hepsi Notre-Dame de Sion mezunu olan yazar, gazeteci ve akademisyenlerden oluşmaktadır.
Bu deneyiminden yararlanan lise, 2013'te ise, Fransa'daki Liseliler Goncourt Ödülü benzeri bir NDS Liseliler Edebiyat Ödülü düzenlemeye karar vermiştir. NDS Liseliler Edebiyat Ödülü, Türkiye'de bu tarzda oluşturulmuş ilk ve tek ödüldür.
Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi, bu ödül ile edebiyata ve yazarlara olan bağlılığını vurgulamayı, gençlere okuma ve kitap tutkusunu etkin bir şekilde aşılamayı amaçlamaktadır. Ödül alacak eseri belirlemek amacıyla her yıl Eylül ayında lisenin öğrencilerinden oluşan bir jüri kuruluyor. Sene boyunca jüri aday kitapları okuyup değerlendiriyor ve ödül alacak olan kitabı seçiyor.
NDS Liseliler Edebiyat Ödül Töreni, Notre-Dame de Sion Fransız Lisesinin Gösteri Salonu’nda düzenleniyor.
Bu sene, dördüncü NDS Liseliler Edebiyat Ödülü'nü Ömür İklim Demir«Muhtelif Evhamlar Kitabı»adlı öykü kitabıyla kazandı. Kitap Yapı Kredi Yayınları’ndan basılmıştır.
Jüri seçimini şöyle açıklıyor: “Muhtelif Evhamlar Kitabı, evhamlarına dostane bir şekilde ortak olacağınız insanlarla sizi tanıştıran bir kitap. İçindeki kısa ama derin 10 öyküyle ve bu öyküler arasındaki bağlantıların ustalığıyla kitabı adeta yaşıyorsunuz, onunla arkadaş oluyorsunuz ve kitap da sizin evhamlarınıza ortak oluyor sayfalar ilerledikçe. Siz, evinde yalnız oturan Melda Hanım’ın salonuna görünmez bir konuk oluveriyor, Rasim Abi’yle soğuk bir kış gecesi aynı battaniyeyi paylaşıyorsunuz belki de. Biz, NDS Liseliler Edebiyat Jürisi olarak ‘geceleri kara tren’ olan Muhtelif Evhamlar Kitabı’nı çok sevip benimsedik.”
«Muhtelif Evhamlar Kitabı»
Ömür İklim Demir'in öykülerinde, günlük yaşamın ve zorunlu ya da gönüllü temasların var oluşu lime lime eden “kurumsallığı” içinde huzursuzca çırpınan, muhtelif kuruntularla yontulan ve kalbini yalnızlıkla terbiye eden insanlar var; şu ya da bu mekânda, bugün ya da dün, öyle ya da böyle, birbirini ıskalayan insanlar: Çekirdek ailelerin yemek masalarındaki çatal-bıçak sessizliğinden aşktan başka her şeye dokunan kadın erkek ilişiklerine, toplumsal-kişisel trajedilerin hayatı “o âna” kilitleyen çaresizliğinden karanlık ofislerin ruhları uyuştura uyuştura eskiten “dokuz-altı” mecburiyetine...
Ömür İklim Demir kimdir?
Ömür İklim Demir, 1980'de Adana’da doğdu. Tarsus’ta büyüdü. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Yedi yıl ceza avukatı, üç yıl da reklam yazarı olarak çalıştı. Öğrencilik yıllarında çeşitli fanzinlerde ve teknoloji dergilerinde yazarlık yaptı. İlk öyküsü 2010'da Varlık’ta, ilk kitabı Muhtelif Evhamlar Kitabı 2015’te YKY’de yayımlandı. Bu kitabıyla, 2016 yılında hem Haldun Taner Öykü Ödülü'ne, hem de Ankara Üniversitesi Öykü Ödülü'ne layık görüldü. 2015'te yazdığı bir öyküsüyle de Giovanni Scognamillo adına verilen GİO Ödülleri'nde "Yılın En İyi Öyküsü" ödülünü aldı. Şimdilik var olmakla meşgul.
Ödülün tarihçesi:
Birinci NDS Liseliler Edebiyat Ödülü’nü Amélie Nothomb,« Yağmuru Seven Çocuk » başlığıyla çevrilip Doğan Kitap tarafından yayınlanan kitabıyla kazandı. Kitap Bahadırhan Bozkurt tarafından Türkçeye çevrilmiştir.