Kültür Sanat20. Devlet Türk Sanatları Yarışması Sergisi'nin ikinci bölümü İstanbul'da açıldı

20. Devlet Türk Sanatları Yarışması Sergisi'nin ikinci bölümü İstanbul'da açıldı

11.12.2020 - 18:50 | Son Güncellenme:

Gelenekli sanatlarımız kültürümüzün içinde, çağlar boyunca medeniyetimizin ürettiği ince zevki, seçkin beğeniyi, sanatsal duyarlılığı ve zarif üslubu ortaya koyan ayrı bir yere ve öneme sahiptir. “Devlet Türk Sanatları Yarışması”da 1986 yılından beri bu anlayış ve bilinçle düzenlenmekte.

20. Devlet Türk Sanatları Yarışması Sergisinin ikinci bölümü İstanbulda açıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığınca; Türk İslam Sanatının önemli bir alanı olan Geleneksel Türk Süsleme Sanatlarımızı dinamik ve güncel tutmayı, bu alanda eser veren sanatçıları gelenekten yararlanarak üretmeye özendirmek ve ortaya çıkacak sergi ile sanatçıların son yapıtlarının bir arada görülmesini sağlamak amacıyla, “Devlet Türk Süsleme Sanatları Yarışması” kapsamında “Hüsn-i Hat”, “Tezhip”, “Minyatür”, “Çini Deseni”, “Ebru”, “Kalemişi ” ve “ Katı’ ” yarışmasının bu yıl 20.cisi düzenlenmişti.

Haberin Devamı

20. Devlet Türk Sanatları Yarışması Sergisinin ikinci bölümü İstanbulda açıldı

Genel Müdürlük bünyesinde yürütülen “20.Devlet Türk Sanatları Yarışması” kapsamında ödül alan ve sergilemeye değer görülen eserlerden oluşturulan 43 eserin ödül töreni ve sergi açılışı Milli Kütüphane Sergi Salonunda 7 Ekim 2020 tarihinde gerçekleştirilmiş ve yoğun ilgi görmüştü. Çalışmalar bu defa da 30 eserlik seçkiden oluşturulan sergi ile İstanbul Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’un katılımıyla 11 Aralık saat 14:30 da yapılacak açılışla sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Açılışta bir konuşma gerçekleştiren Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz şu ifadeleri kullandı;

Gelenekli sanatlarımızı desteklemek için Bakanlık olarak 1986 yılından beri “Devlet Türk Süsleme Sanatları Yarışması” olarak düzenlediğimiz bu faaliyeti bu yıl çok daha etkin hale getirmek maksadıyla iki ayrı bölümde gerçekleştirerek sonuçlandırmıştık.

Haberin Devamı

Yarışmanın ilk aşaması olan “Hüsn-i Hat, Tezhip ve Minyatür Yarışmaları”nın ödül törenini ve sergi açılışını geçen yıl Kasım ayında, ikinci aşama olan "Çini Deseni, Ebru, Kalemişi ve Kat’ı Yarışmaları"nın ödül töreni ve sergi açılışını geçtiğimiz Kasım ayında Ankara’da düzenledik.

20. Devlet Türk Sanatları Yarışması Sergisinin ikinci bölümü İstanbulda açıldı

Gelenekli sanatlarımızın kültürümüzde ayrıcalıklı bir yeri bulunuyor. Asırlardır medeniyetimizin ürettiği eserler zevk, beğeni ve üslup anlamında çok farklı bir öneme haiz.

 Bu nedenle sergilenen eserleri, emek veren sanatçılarımızı ve düzenlenen bu müstesna sergiyi kültür ve sanat hayatımız adına çok farklı bir yere koyduğumu belirtmek istiyorum. Bu yüzden sergimizi burada, İstanbul’da, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezimiz’de de sanatseverlerimizle buluşturmak istedik.

Bugün olduğu gibi yarışmalarımıza ve sergilerimize konu ettiğimiz ve dünya sanat tarihi içerisindeki yeri nedeniyle Türk sanatlarımızın; gelişimine katkı yapmak ve onları desteklemek Bakanlığımızın öncelikli çalışmaları arasındadır ve olmaya da devam edecektir.

Sanatın özü olan güzellik, bu âlemde tezahür eden bütün ilâhî sıfatlar içinde Allah’ı en dolaysız ve yalın biçimde hatırlatan ilâhî bir niteliktir.

Haberin Devamı

Sevgili Peygamberimiz (Sav) hadis-i şeriflerinde “Allah güzeldir, güzeli sever” diye buyurmuşlar. Bu anlayış yüzyıllar boyunca yüce dinimiz İslâmın estetik duyarlılığının özünü oluşturmuş ve sanatkârlarımızın sanatlarını üretirken sürekli göz önünde bulundurduğu bir ilke olmuştur.

Ecdadımızın yüzyıllardır sanat ve estetik konusunda gösterdikleri çabayı günümüze kadar gelen eşsiz eserlerinde de yakından görüyoruz.

Bugün Edirne’den Bursa’ya, Amasya’dan Kastamonu’ya, Konya’ya nereye gidersek gidelim ecdadımızın bizlere miras olarak bıraktığı eserlerde bu sanatların örneklerine rastlıyoruz.

Sözlerime son verirken, bugün burada 20’nci Devlet Türk Sanatları Yarışmamıza katılan birbirinden başarılı sanatçılarımızın eserlerinden meydana gelen bu serginin hazırlanmasında emeği geçen herkesi ve Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğümüzü tebrik ediyorum.

Yeni nesil sanatkârların yetiştirilmesi konusunda çaba gösteren kıymetli üstadlarımıza da huzurlarınızda sanatımıza ve kültürümüze yapmış oldukları katkılardan dolayı teşekkür etmek istiyorum.

Haberin Devamı

Sanatkârlarımızı sanatseverler ile buluşturan, geleneğimize sahip çıkan bu gibi sergi ve etkinliklerin Bakanlığımız tarafından bundan sonra da devam ettirileceğini belirterek sergimizin kültür-sanat dünyamıza hayırlar getirmesini diliyor,