19.02.2014 - 14:10 | Son Güncellenme:
İnşaat Malzemesi Sanayi Endeksi çalışması ile inşaat malzemesi sanayi faaliyetlerinin ve gelecek beklentilerinin aylık olarak ölçüleceğini belirten Türkiye İMSAD Başkanı Dündar Yetişener, “Amacımız, inşaat malzemeleri sanayinde faaliyet gösteren işletmeler, ülkemizin ekonomi yönetimi ve sektörün ilgili tüm tarafları ile sağlıklı bilgi akışını sağlamak, böylece ekonominin dinamizm kaynağı olan inşaat malzemeleri sanayinin nabzını tutarak, projeksiyonlarımızı bu veriler ışığında yapmaktır” dedi.
Bu yıl 30’uncu yaşını kutlayan Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (Türkiye İMSAD), 32. Olağan Mali Genel Kurul toplantısı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği merkezinde yapıldı. İnşaat malzemesi sektöründe Türkiye’nin ilk sanayi endeksinin Nisan 2014’te kamuoyuna açıklanacağının belirtildiği genel kurul toplantısında, Türkiye ekonomisi, inşaat ve inşaat malzemeleri sektörünün 2014 yılı beklentileri değerlendirildi.
Türkiye İMSAD’ın inşaat malzemesi sanayindeki temsil gücü
Türkiye İMSAD yönetim kurulu üyelerinden Zafer Aslan’ın vefatı ve Korkut Kulbul’un yurt dışı göreve atanması nedeniyle Cemal Yılmaz (Aspen) ve Mustafa Tolunay’ın (Prefabrik Yapı) görev aldığı Türkiye İMSAD yönetim kurulu, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da faaliyetlerine 11 üyesiyle devam edecek. Türkiye İMSAD’ın yönetim kurulu, şu üyelerden oluşuyor:
Dündar Yetişener (Fibrobeton), Hakan Gürdal (Akcansa), Nuri Bulut (İzocam), Fethi Hinginar (Türk Ytong), Oktay Alptekin (Pimaş), Kenan Aracı (Çuhadaroğlu), Adil Baştanoğlu (ÇATIDER), Ender Çolak (Baymak), Atilla Gürses (Onduline), Ercüment Yalçın (Wilo), Dr. Gökhan Görçiz (TUKDER), Mehmet Tunaman (Saint-Gobain Rigips Alçı San.), Yener Gür’eş (TUCSA), Cemal Yılmaz (Aspen Yapı), Mustafa Tolunay (Prefabrik Yapı).
Yetişener: “Türkiye İnşaat malzemeleri üretiminde bölgenin üretim üssü konumundadır.”
Türkiye İMSAD Başkanı Dündar Yetişener, genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada, bu yıl 30’uncu yaşını kutlayan Türkiye İMSAD’ın, 60 yaşını dolduran köklü sanayi kuruluşları ve yeni üretime başlayan genç sanayici üyeleri ile Türkiye ekonomisinin sanayi tarafında önemli gücünü oluşturduğunu belirtti. Yetişener, “76 sanayici üyesi, 29 dernek, 8 katılımcı üyesi ve 21 bin üretici- bayi ağı ile Türkiye İMSAD bugün 1,5 milyon istihdam gerçekleştirmekte ve toplam nüfusun yüzde 7,5’ini oluşturmaktadır” dedi.
Türkiye’nin ilk inşaat malzemeleri sanayi endeksi
Bölgenin en büyük üretim üssü konumunda bulunan Türk inşaat malzemeleri sanayinin, küresel girişimci, rekabetçi, yenilikçi ve uluslararası düzeyde temsil gücünü vurgulayan Dündar Yetişener, “2012’de Türkiye’nin ihracatı 152,5 milyar dolar, Türkiye inşaat malzemesi ihracatı 21,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Türkiye İMSAD üyeleri 21,5 milyar sektör ihracatının yüzde 75’ini, Türkiye toplam ihracatının ise yüzde 14’ünü realize etmiştir. Sektörümüzün bu yüksek düzeydeki pozitif gelişmesinden gurur duyuyoruz” dedi.
Hazırlık sürecinde son aşamaya geldikleri İnşaat Malzemesi Sanayi Endeksi çalışması ile inşaat malzemesi sanayi faaliyetlerinin ve gelecek beklentilerinin aylık olarak ölçüleceğini belirten Dündar Yetişener, “Amacımız, inşaat malzemeleri sanayinde faaliyet gösteren işletmeleri, ülkemizin ekonomi yönetimi ile sektörün ilgili tüm tarafları arasında sağlıklı ve düzenli bilgi akışını sağlamak, böylece ekonominin dinamizm kaynağı olan inşaat malzemeleri sanayinin nabzını tutarak, projeksiyonlarımızı bu veriler ışığında yapmaktır” dedi.
Türkiye İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksi, üç ana ve üç alt endeksten oluşacak. İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, ana endeks olacak ve altında; Faaliyet Endeksi, Güven Endeksi ile Beklenti Endeksi yer alacak. Her ayın nasıl geçtiği ve sonraki ay beklentilerinin de yer alacağı endeks, her ay periyodik olarak kamuoyuna sunulacak.
Yerel seçimlere kadar ekonomide bekle-gör dönemi
Genel Kurul toplantısında ekonominin 2013 yılını değerlendiren ve 2014 yılı beklentilerini paylaşan Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Fuat Can Gürlesel de, bu yılın başından itibaren yaşanan siyasi gelişmeler, döviz kurlarındaki artışlar ve faiz oranlarındaki yükselmelerden sonra şimdi yerel seçimlere kadar ekonomide bekle-gör dönemine girildiğini belirtti. Yılbaşından bu yana devam eden işlerin ağırlıklı olarak geçtiğimiz yıl alınan ve halen devam eden işlerden kaynaklandığına işaret eden Dr. Car Gürlesel, ihracat ve ithalattaki gelişmelere ilişkin olarak da şu değerlendirmeyi yaptı: “2014 yılında ihracat olanakları özellikle döviz kurlarındaki yükselmeyle birlikte artmaktadır. Öte yandan iç piyasadaki beklentilere ulaşılması için piyasalarda siyasi ve ekonomik alanda istikrar sağlanması ihtiyacı ön plana çıkmaktadır.“