KobiMilli Tarım Projesi Geliyor Eksikler Tamamlanıyor

Milli Tarım Projesi Geliyor Eksikler Tamamlanıyor

23.09.2016 - 14:27 | Son Güncellenme:

2017 yılında devreye girecek Milli Tarım Projesi kapsamında havza tabanlı üretim modeline geçilecek. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye’nin 3 bölgeye ayrılacağını ve her bölgenin farklı yetiştirme alanlarına sahip olacağını belirtti. Bir tarafta yetiştirici bölgesi, bir tarafta besi bölgesi, bir tarafta da süt ve sanayi bölgesi olarak ülkemiz üç bölgeden oluşacak.

Milli Tarım Projesi Geliyor Eksikler Tamamlanıyor

Milli Tarım Projesi Geliyor Eksikler Tamamlanıyor

Geçtiğimiz Kurban Bayramı’nda 900 binin üzerinde büyükbaş, 2 milyon 500 binin üzerinde ise küçükbaş hayvan kesildi. İade hayvanların olmaması ise sevindirdi.

Haberin Devamı

2016 yılı içerisinde ihtiyacı karşılamak için yaklaşık 450 bin adet hayvan ithal edildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na hayvan almak için müracaatta bulunan çiftçilere, başvuru sırasına göre hayvan verildi, verilmeye de devam ediyor. Önümüzde ki günlerde et fiyatlarında düşüş yaşanacağına dair büyük bir beklenti var.

Buruk Bir Mutluluk Yaşıyoruz...

Bunlar iyi gelişmeler fakat önemli bir eksiğimiz var. Hayvanların bir kısmını hala ithal ediyoruz. Hâlbuki mera alanlarımız ve yaylalarımız hayvan yetiştirmek için ne kadarda uygun ve bolca...

Tarıma baktığımızda ise birçok arazi boş boş duruyor. Muhteşem bir iklimi, inanılmaz verimli topraklarıyla hala tarım alanında açığımız var, talebi karşılayamıyor hatta bazı ürünlerde dışa bağlı kalıyoruz.

Haberin Devamı

Sonunda Milli Tarım Projesi Geliyor

Artık buna bir son verilecek. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye’nin 3 bölgeye ayrılacağını ve her bölgenin farklı yetiştirme alanlarına sahip olacağını belirtti. Bir tarafta yetiştirici bölgesi, bir tarafta besi bölgesi, bir tarafta da süt ve sanayi bölgesi olarak ülkemiz üç bölgeden oluşacak.

2017 yılında devreye girecek Milli Tarım Projesi kapsamında havza tabanlı üretim modeline geçilecek. Şimdiden 941 havza belirlendi bile. İthalata dayalı hayvancılık anlayışının ortadan kalkmasını amaç edinen bu proje ile damızlık çiftlikleri kurulacak. Geç bile kalınan bir uygulama ama geçte olsa sonuçlarının harika olacağına dair hiç şüphe yok.

Tarımdaki Gelişmeler

Tarım ürünlerinin yetiştirilmesi için bir karış toprağın bile zayi edilmemesi, en rasyonel şekilde toprakların kullanılması, hayvancılıkta kendi bünyesinde ve kendi meralarında hayvanları yetiştiren bir ülke noktasına gelebiliriz. Bu anlamda Milli Tarım Projesinin inanılmaz bir adım olduğunu söylemeliyiz.

Terk edilmiş alanlar mevcut. Bu alanlar küçültülecek, ekilmeyen alanlar devreye girecek. Araziler bir araya getirilerek ihtiyaç duyulan ürünün en verimli şekilde üretilmesi hedeflenecek.

Beklemek Yok, Hemen Uygulamaya Giriyor

Haberin Devamı

Bakan Çelik, “2017 yılında hemen bu sisteme geçiyoruz, 2017-2018 yılında artık üretici neyi, ne zaman, nasıl ekeceğini bilen ve ne imkânı elde edeceğini de bilen bir noktaya da gelmiş olacak” ifadelerini kullandı.

Vakit Dar, Yerinizi Hazırlayın!

2017 Yılı Milli Tarım Projesinin hayata geçirilmesini sabırsızlıkla bekliyoruz. Yürürlüğe girmesine sadece 3 aylık bir süre kaldı. Destek sayısı kadar, teşvikten yararlanmak isteyen çiftçilerin soru sayısı da bir hayli fazla... O halde bir bilene danışarak emin adımlar ile yürümenizi öneriyoruz.

Bakan Çelik, don ve tabii afetler neticesinde zarar gören üreticilere destek sağlanmasıyla alakalı da bir çalışma sürdürüldüğünü ayrıca belirtti.

Kaynak: Kobi-Line
Yazarlar