30.11.2017 - 12:01 | Son Güncellenme:
SanalUzman verilerine göre ağırlıklı olarak yazılım, tasarım, çeviri, metin yazarlığı, reklamcılık, satış pazarlama, danışmanlık gibi alanlarda hizmet sunan freelancer profilleri şu şekilde:
Ek gelir elde etmek için freelance çalışanlar
Bu grubu; tam zamanlı maaşlı bir işte çalışıp ek iş olarak serbest çalışmalar yaparak, maaşlarına destekte bulunanlar oluşturuyor. Aylık kazancının ne kadar olacağını bilerek planlamalarını buna göre yapmak isteyen, risk almaktan hoşlanmayan, sabit bir geliri olması nedeniyle kendini güvende hisseden ve gerek duyduğunda ek çalışmalar yaparak gelirini arttırmaktan keyif alanlar bu grupta yer alıyor ve kendilerine uygun olan zaman diliminde, çalıştıkları firmaya ait işlerden arta kalan zamanlarını, öğle molalarını, akşam saatlerini ya da hafta sonlarını değerlendirerek ek gelir elde ediyor.
Çoğunlukla freelance çalışanlar
Genellikle freelance olarak çalışıp, maddi anlamda ihtiyaç duyulan zamanlarda da yarım gün gibi kısa sürelerle maaşlı çalışarak maddi destek sağlayanlar bu grubu oluşturuyor.
Bazen tam zamanlı maaşlı, bazen freelance çalışanlar
İsteklerine, maddi durumlarına veya aile yaşantılarına göre bazen tam gün maaşlı, bazen sadece freelance çalışmayı seçenler bu grubu oluşturuyor. Bazı çalışanlar monotonlaşan iş yaşamından sıkılıp dönem dönem değişiklik yapmak isteyebiliyor. Kimi çalışanlar da koşullar nedeniyle bu şekilde çalışmaya yöneliyor.
Her zaman freelance çalışanlar
Bir şirket bünyesinde çalışmayı kabul etmeyerek, her zaman freelance çalışanlar; müşteri memnuniyeti ve sadakati sağlayarak freelance çalışmalarını düzene oturtmuş, başarılı bir portfolyo oluşturmuş, geliri bir firmaya bağlı çalışarak kazanacağından çok daha fazla olan, şirket kurallarına göre (kapalı ofis, takım elbise giyme zorunluluğu, belirli çalışma saatleri vb.) hayatını idame ettirmekten memnun olmayan, freelance çalışmayı yaşam biçimi olarak benimsemiş kişilerden oluşuyor.