KariyerSilikon Vadisi bu Türk girişimcileri konuşuyor

Silikon Vadisi bu Türk girişimcileri konuşuyor

24.11.2017 - 18:03 | Son Güncellenme:

Teknolojinin kalbinin attığı yer olarak tanınan Silikon Vadisi (Silicon Valley) artık birçok Türk girişimciye ev sahipliği yapıyor.

Silikon Vadisi bu Türk girişimcileri konuşuyor

5 yıl önce Silikon Vadisi'nde çok az Türk girişimci bulunurken şu an bu sayı 150 civarına ulaşmış durumda. Bu girişimcilerden birkaçı ise önemli meblağlarda yatırım alıyor ve değerleri milyon dolarları buluyor. Aykut Karaalioğlu, Onur Günday, Eren Bali, Berkay Mollamustafaoğlu, Selçuk Atlı ve daha birçok isim dikkatleri üzerine çekiyor.

Haberin Devamı

Berkay Mollamustafaoğlu: OpsGenie

2012'de Berkay Mollamustafaoğlu tarafından kurulan OpsGenie, 10 milyon dolar yatırım almıştı. OpsGenie'yi tanımlamak gerekirse 'yazılım geliştirme ekipleri için akıllı bilgilendirme sistemi' denilebilir.

Bora Hamamcıoğlu: CarHopper

2016'da ABD'de kurulan bu lüks araç kiralama şirketi aldığı yatırımlar ve vaat ettiği potansiyelle kısa sürede yükseldi. Toplamda 1.5 milyon dolar yatırım aldı ve ABD'nin birçok eyaletinde hizmet vermeye başladı.

Eren Bali&Oktay Çağlar: Udemy

Eren Bali, Silikon Vadisi'ne giriş yapan ilk Türklerden. Daha önce de birkaç küçük girişimi olan Bali, asıl büyük işini ortağı Oktay Çağlar ile birlikte kurduğu Udemy ile yaptı.

Udemy bir online kurs hizmeti. Hem kurs almak hem kurs vermek isteyenler bu sitede aradıklarını bulabiliyorlar ve konu perspektifi çok geniş. 2016 Forbes'in belirttiğine göre Udemy'nin değeri 710 milyon dolar.

Haberin Devamı

Kerim Baran: Yonja ve CivicSolar

Alanında ABD'nin en büyük kuruluşlarından biri olan CivicSolar'ın sahibi bir Türk olan Kerim Baran. Toplamda 7 bin müşterisi ve 40 milyon dolarlık cirosu var. Güneş enerjisi ekipmanı dağıtıcısı olan CivicSolar 2009'da yılında Kerim Baran tarafından kuruldu.

Kerim Atlı: SocialWire

SocialWire, tavsiye sistemleri ve Facebook üzerine çalışan bir Türk startup'ı. Kerim Atlı aynı zamanda birçok girişimin danışmanlık komitelerinde de yer alıyor.

Babür Özden: Maana

Superonline ve İxir'den tanıdığımız Babür Özden, bir Big Data (büyük veri) şirketi olan Maana ile tam 26 milyon dolar yatırım almış ve kısa sürede alanının önde gelen firmalarından olmuştu. Bu başarılı girişiminin ardından kendisi artık yeni girişimcilere destek veren bir iş adamı.

Kısaca bahsetmek gerekirse, büyük veri kümeleri arasında anlamlı ilişkiler kuran Maana, işletmelerin verimliliğini artıran bir teknoloji sunuyor. Bilgi ağı modeliyle eldeki verileri anlamlı şekilde yorumluyor ve faydalı öngörülerin yapılabilmesini sağlıyor.

Maana, petrol ve doğal gaz endüstrilerine odaklanıyor. Bu nedenle Suudi Arabistanlı bir petrol şirketi olan Saudi Aramco, Maana'nın en büyük yatırımcısı. Yatırımcılar arasında Shell Technology Ventures, GE Ventures, Chevron Technology Ventures, Intel Capital ve Frost Data Capital gibi önemli enerji ve teknoloji şirketleri de var.

Yazarlar