Kariyerİş görüşmesinde bunlara dikkat!

İş görüşmesinde bunlara dikkat!

05.11.2012 - 17:02 | Son Güncellenme:

İş görüşmesinde birkaç noktaya dikkat ederek işe alınma şansınızı arttırabilirsiniz. Ancak yapacağınız ufak hatalarla işe alınmanızı engelleyebileceğinizi de unutmamanız gerekiyor. İşte size birkaç ipucu!

İş görüşmesinde bunlara dikkat

Mülakatta yapacağınız ufak bir hata işi kaybetmenize neden olabilir. Bu nedenle öncesinde hazırlık yapmak önemlidir. Mülakat için hazırlık ve alıştırma yapın, fakat cevaplarınızı ezberlemeyin ya da uzun uzadıya anlatmayın. İşin niteliğine, şirketin yapısına ve çalışacağınız alana uygun bir şekilde giyinin.

Haberin Devamı

Size uygun iş ilanları için tıklayın!

Herhangi bir iş görüşmesinden önce kendinizi tam anlamı ile tanımaya çalışın. Kendini tanıyan kişinin, profesyonel niteliklerini ve kişilik özelliklerini karşı tarafa daha iyi aktarabildiğini unutmayın. Kesinlikle niteliklerinizi ve tecrübelerinizi küçümsemeyin.
Görüşme sırasında size sorulabilecek soruları önceden kendinize sorup cevaplayın. Bu sorulardan birkaçı şöyle: Profesyonel hayattaki amaç ve hedefim ne? Profesyonel niteliklerim neler? Firma için yararlı olabilecek niteliklerim neler? Pozisyona uygun tecrübem var mı? Zayıf ve güçlü yönlerim neler? Şu anda çalışmakta olduğum iş sahasında mutlu muyum?

En az 10 dakika önce mülakat yerine varmak üzere kendinizi ayarlayın. Eğer geç kalmak üzereyseniz şirkete telefon edin. Geç kalmak mülakat öncesinde olumsuz bir izlenim yaratabilir. Sadece görüşeceğiniz kişiyle değil, resepsiyonist ya da asistana nezaket ve saygı ile selam verin. Bu adım sizin ilk izleniminizi verdiğiniz yerdir.

Yetkiliyle sıkıca tokalaşın

Eğer bir iş başvuru formu doldurmanız isteniyorsa, formu doğru, düzenli ve tam olarak doldurmaya özen gösterin. CV'nizi yanınızda getirmeyi sakın unutmayın. Özgeçmişiniz ya da başvuru formunuzun elbette önemli ancak tek başına yeterli değil. Her ne kadar siz o pozisyon için yeteri kadar nitelikli de olsanız, kendi kendinizi sunmanız önemlidir. Görüştüğünüz yetkili ile sıkıca tokalaşın. Gevşek ya da yapışkan bir şekilde el sıkmayın. Mülakat sırasında sakız çiğnemeyin.

Haberin Devamı

40 bin iş ilanı bir tık uzağınızda!

Soru sormaktan korkmayın

İş görüşmesi, sadece işverenin soru sorduğu bir bilgi yarışması değildir. Çalışmaya aday olduğunuz şirket hakkında soru sorabilirsiniz, hatta sorduğunuz soruları dikkatli seçerseniz, bu durumu kendi lehinize çevirebilirsiniz. Bu yüzden görüşme öncesinde, şirket hakkında iyi bir araştırma yapmalısınız. Daha önce firmayla ilgili araştırma yapmak, görüşme sırasında sorabileceğiniz sorulara odaklanmanızı sağlar. Çok soru sormamaya ve karşı tarafın sözünü kesmemeye özen gösterin. İş görüşmesi yapan kişinin maddi konulara değinmesini beklemeden bununla ilgili soru sormayın. Bunun yanı sıra mülakatçı size "Sorunuz var mı?" dediğinde hiçbir şey sormuyor olmanız ilgisiz ve yaratıcılıktan uzak olduğunuz izlenimini verecektir.