Öğretmenliği bırakıp devlet desteği ile koyun yetiştiriciliğine başladı
Öğretmenliği bırakıp devlet desteği ile koyun yetiştiriciliğine başladıYozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Kodallı Çiftliği köyünde yaşayan ve bir dönem Fizik öğretmenliği yaptıktan sonra köy hayatını seçerek “Köyümde yaşamak için bir ‘SÜRÜ’ nedenim var” projesinden faydalanan Celal Yazır, hayvan sayısını 100’den 500’e çıkardı.
12.04.2024Ekonomi
Türkiye’nin geleneksel zeytin yetiştiriciliği UNESCO’ya alındı
Türkiye’nin geleneksel zeytin yetiştiriciliği UNESCO’ya alındıKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’nin geleneksel zeytin yetiştiriciliğinin, ‘UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alındığını duyurdu.
6.12.2023Ekonomi
Her şeyi elinin tersiyle itti köyüne yerleşti
Her şeyi elinin tersiyle itti köyüne yerleştiİstanbul'da ailesiyle uzun yıllar ticaret yapan, çeşitli AVM'lerde üst düzey yönetici olarak çalışan 32 yaşındaki Eyüp Soydemir, memleketi Bilecik'in Gölpazarı ilçesine bağlı Çukurören köyünde küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine başladı.
11.09.2019Yaşam
Kültür mantarı ihtiyacının yüzde 16'sı Altınyayla'dan
Kültür mantarı ihtiyacının yüzde 16'sı Altınyayla'danBURDUR Valisi Hasan Şıldak, "Ülkemizde yetişen kültür mantarının yaklaşık yüzde 16'sı yani günlük 18- 20 tonluk bir üretim Altınyayla ilçemizden karşılanıyor" dedi.Türkiye'nin kültür mantarı ihtiyacının yaklaşık yüzde 16'lık kısmını karşılayan Altınyayla'da 2 bine yakın kişi istihdam ediliyor. Vali Hasan Şıldak, Altınyayla'nın küçük bir nüfusa sahip olduğunu belirtirken, "Fakat burada kendine özgü bir tarım ürünü halkımız tarafından yaygın bir şekilde yetiştiriliyor. Kültür mantarı yetiştiriciliği yapılıyor. Daha önce görev yapan bir kaymakamımızın geliştirdiği proje sonucunda ilçemizde bunun çok olumlu sonuçlar vermesi üzerine halkımızın yaygın şekilde bu üretim dalına sahip çıkmasıyla ve bazı büyük işletmelerin de gelişmesiyle şu an ülke ekonomisi ölçeğinde bir üretim söz konusu. Ülkemizde yetişen kültür mantarının yaklaşık yüzde 16'sı yani günlük 18- 20 tonluk bir üretim Altınyayla ilçemizden karşılanıyor. En önemli özellik burada büyük işletmelerin yanı sıra 600 civarında aile işletmesinin bu işle iştigal ediyor olması. Tarım müdürlüğümüz, kaymakamlığımız ve belediyemiz vasıtasıyla üreticilerimize her türlü desteği sağlıyoruz" dedi.Mantar sektörünün Altınyayla'da daha da gelişmesinden yana olduklarını vurgulayan Vali Şıldak, "Böyle küçük bir ilçede böylesine özgün bir üretimin yapılıyor olması da başlı başına bir başarı öyküsü. Bütün üreticilerimize teşekkür ediyorum" diye konuştu.
11.09.2019Haberler
Sadece bir kaşığı 100 TL
Sadece bir kaşığı 100 TLTokat Arı Yetiştiricileri Birliği Başkan Ali Demir, kent genelinde yılda 1 ile 2 kilo arasında üretilen arı sütünün bir tatlı kaşığı fiyatının 100 lira, kilosunun ise 10 bin liradan satıldığını söyledi.Arı Yetiştiricileri Birliği Başkan Ali Demir, kent genelinde arı sütü üretimi yapan arıcıların yılda 1 ile 2 kilo arasında arı sütü elde ettiğini söyledi.Arı sütünün vücutta hücrelerin yenilenmesine faydalı olduğunu belirten Demir, "Şimdiye kadar il genelinde arı sütü üreticisi 7 ile 10 kişi arasındaydı. Bu yıl Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ile birlikte Erbaa ve Niksar'da 20 kişiye arı sütü ve ana arı üretimi hakkında eğitimler verdik. Bu konuda sertifika alan arıcılarımıza da 3'er bin lira hibe veriliyor" dedi.İşçi arıların 35 ile 45 gün arasında yaşadığını, ana arının ise 5 ile 7 yıl arasında yaşadığını söyleyen Demir, "Bu ana arılar sadece arı sütü ile beslenir ve 5 ile 7 yıl arasında yaşarlar. Yani ana arıların ömrünü uzatan besin kaynağı budur. Bir kovan arıdan alınan arı sütü 1 ile 3 gram arasındadır. Çok zor ve meşakkatli bir iştir. Bir tatlı kaşığı içerisinde yaklaşık 10 gram var. Bunun maddi değeri 100 liradır. Çok değerli bir besindir. Bu arı sütü 100 gram bal ile karıştırıldığı an yaklaşık bir tüketiciye 10 gün gider. Arı sütünün kilosu 10 bin lira, gramı ise 10 liradan satılıyor" diye konuştu.
11.09.2019Haberler
Bakan Fakıbaba açıkladı! 4.5 kat arttı...
Bakan Fakıbaba açıkladı! 4.5 kat arttı...Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, su ürünleri yetiştiricilik üretimimizin, son 15 yılda 4,5 kat artarak 277 bin tona ulaştığını açıkladı.
9.06.2018Ekonomi
Mantar için 20 yıllık mesleğini bıraktı
Mantar için 20 yıllık mesleğini bıraktıOrdu’da istiridye mantarına merak saran bir kişi 20 yıllık mesleğini bırakarak bu işi yapmaya başladı. Gemilerde makine ustası olan ve birçok dünya ülkesini dolaşan Serdar Esmer, istiridye mantarı yetiştirmek için 20 yıllık mesleğini bırakarak memleketine kesin dönüş yaptı.Kabadüz ilçesi Karakiraz Mahallesi'nde yaşayan 35 yaşındaki Serdar Esmer, ilk defa yetiştirdiği mantarları toplamaya başladı. Verimin kaliteli ve yüksek olduğunun altını çizen Esmer, işini büyütmek istiyor.Karakiraz Mahallesi'nde kendi imkanlarıyla oluşturduğu alanda mantar yetiştiren Serdar Esmer, istiridye mantarı için mesleği bıraktığını söyledi.Esas mesleğinin yük gemilerinde makine ustalığı olduğunu belirten Esmer, “İstiridye mantarına büyük merak sardım. Mantarla ilgili birçok araştırma yaptım. Düzenli yapıldığında bu işin kazançlı olabileceğini gördüm. Ve esas mesleğim olan makine ustalığını bırakarak memleketime kesin dönüş yaptım” dedi.Kendi imkanlarıyla mantar tesisini kurduğunu ifaden eden Esmer, şunları söyledi: “Oluşturduğum alanda benim aslında deneme alanım oldu. Burada mantarlar bir bir çıkmaya başladı. Çok mutluyum çünkü daha öncesinde hiç yapmadığım bir işte yüzde yüz başarılı olduğumu düşünüyorum. Bu alanda 100'den fazla torba içinde mantar yetişiyor. Şimdiden torbalardan topladığım mantarlar 1 kilogram geliyor. İnşallah buradan en az 700 kilo mantar toplamayı hedefliyorum.”
11.09.2019Haberler
Girişimciler için kurbağa yetiştiriyorlar
Girişimciler için kurbağa yetiştiriyorlarMersin'in Aydıncık ilçesinde, bazı Avrupa ülkelerinde rağbet gören kurbağa bacağını ihraç edecek girişimcilere destek olmak amacıyla kurulan tesiste, bin 500'ün üzerinde anaç kurbağa ve binlerce yavru üretildi.Aydıncık Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömerkahyaoğlu Elde edilen anaç kurbağalar, kurbağa üretimi yapmak isteyen girişimcilere ücretsiz verilecek. Böylece ilçede hem istihdam sağlanacak hem de ekonomiye yeni bir ihracat alanı eklenecek" dedi.Mersin'in Aydıncık ilçesinde, bazı Avrupa ülkelerinde rağbet gören kurbağa bacağını ihraç edecek girişimcilere destek olmak amacıyla kurulan tesiste üretilen binlerce kurbağa, talep eden yatırımcılara ücretsiz verilecek. Aydıncık Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, işlenen kurbağa bacaklarının dünya mutfaklarından talep görmesi üzerine ilçedeki girişimcilere alternatif bir ürün sunmak için harekete geçti.Müdürlük, kurbağa bacağı üretiminde tercih edilen sulak alanlardan canlı yakalama yönteminin yerine yavrudan anaçlığa kadar kurbağaların yetiştirildiği tesis kurdu.İlk olarak 300 kurbağayla başlanan çalışmada, bin 500'ün üzerinde anaç kurbağa ve binlerce yavru üretildi.İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Ömerkahyaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 300'ü kapalı 500 metrekarelik alana kurulu tesiste kurbağa üretiminin hızla devam ettiğini söyledi.
11.09.2019Yaşam
Markette en çok sattığı ürünün yetiştiricisi oldu
Markette en çok sattığı ürünün yetiştiricisi olduAlmanya'da market işletirken ejder meyvesinin çok satıldığını fark eden ve ürünün nasıl yetiştirildiğini araştırmaya başlayan Mersinli Zeki Çoban, memleketinde yaptığı deneme ekiminde başarılı olunca bu alana yöneldi. Ortağıyla kurduğu 2,5 dönümlük serada yetiştirdiği meyveleri satan Çoban, fidesiyle de yeni bahçeler kurulmasına öncü oluyor. Üretici Çoban "Çevremizdeki tüm çiftçilere bu ürünü yetiştirmelerini önerdik. Biz seramızda aynı zamanda fide satışı da yapıyoruz. Bu ürünün getirisi çok iyi" dedi.
17.11.2016Ekonomi
Markette en çok sattığı ürünün yetiştiricisi oldu
Markette en çok sattığı ürünün yetiştiricisi olduAlmanya'da market işletirken ejder meyvesinin çok satıldığını fark eden ve ürünün nasıl yetiştirildiğini araştırmaya başlayan Mersinli Zeki Çoban, memleketinde yaptığı deneme ekiminde başarılı olunca bu alana yöneldi. Ortağıyla kurduğu 2,5 dönümlük serada yetiştirdiği meyveleri satan Çoban, fidesiyle de yeni bahçeler kurulmasına öncü oluyor. Üretici Çoban "Çevremizdeki tüm çiftçilere bu ürünü yetiştirmelerini önerdik. Biz seramızda aynı zamanda fide satışı da yapıyoruz. Bu ürünün getirisi çok iyi" dedi.
17.11.2016Ekonomi