Son dakika tagem haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan tagem gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan tagem haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 101 tagem haberi bulunmuştur.
Ayten Hanım ve Selami Bey hasadıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TAGEM tarafından geliştirilen “Selami Bey” ve “Ayten Hanım” isimli yerli ekmeklik buğday tohumlarının hasat ve tanıtım programına katıldı.
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, yerli ve milli buğday çeşitlerinin hasadına katıldıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'deki sertifikalı tohumun yarısının Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün (TAGEM) çalışmalarıyla çiftçilerin hizmetine sunulduğunu belirterek, "Kamu, özel sektör ve üniversite işbirliğiyle tohum konusundaki AR-GE çalışmaları bütün hızıyla devam edecek." dedi.
Genetik materyaller koruma altındaTarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Bakanlığa bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) bünyesinde faaliyet gösteren iki tohum gen bankasından Ankara’dakini ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
'İklim değişikliği, bizleri daha fazla mücadeleye sevk ediyor'Adana'da konuşan Bakan Yumaklı, "Bu ekonomik kayıpların sadece bir bölgeyi etkilemediğini belirtmek isterim. Burada süne zararlısına karşı mücadele yürütürken Karadeniz Bölgesi'nde de kahverengi kokarca ile ilgili farklı bir mücadele yürütülüyor. Gün geçtikçe iklim değişikliği bizleri daha fazla mücadeleye sevk ediyor" dedi.
"Yusufeli Barajı'nda 3. ünite bu ay içinde faal olacak"Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Yusufeli Barajı’nda son testlerin yapıldığını, elektrik üretim kısmının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına devredilmek üzere olduğunu belirterek, "5 Ocak 2024 tarihi itibariyle doluk oranı yüzde 73'e ulaştı. 191 metre ve 1,5 milyar metreküplük su depolandı. Bugün itibariyle enerji üretimi için 3 adet türbinden ikisini faal hale getirdik. 3 üniteden son ünitenin de ocak ayı içinde faal hale getirmeyi hedefliyoruz. Enerji üretimine tam kapasite geçmiş olacak" dedi.
Her yere ‘planlı’ tarım için hamleTarımda üretim planlaması ekipleri oluşturulduğu bilgisini veren Bakan Yumaklı, “Nerede hangi ürün üretilecek? Stratejik ürünlerden başlayarak planlama yapılacak. İlk etapta hububat ve yağlı tohumlar olacak. Hayvansal üretimin ise tamamı olacak. Türkiye’nin tamamında başlayacak” dedi.
Dünya genelinde oldukça önemli düzeyde! Yüksek kazancın yolu, kaz üretimiDünya genelinde oldukça önemli düzeyde bir pazar potansiyeli ve ihracat imkânına sahip olan kaz yetiştiriciliğinin önemine değinen Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Boz, ülke ekonomisi için yetiştiricilerin yerli ve milli kaz üretimine yönelmesi gerektiğini söyledi.
'Ata tohumu kullanımı ve satışıyla ilgili yasak yok'Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tescil edilmemiş tohumların olumsuz etkilerini engellemek amacıyla sertifikalı tohum kullanımını zorunlu tuttuklarını belirterek, "Herhangi bir şekilde ata tohumlarının kullanılması ya da satılmasıyla alakalı bir yasaklama söz konusu değil. Eğer incelemesi tamamlanmış, tescil edilmiş bir tohum ise bununla ilgili herhangi bir yasaklama söz konusu değil" dedi.
Bakan Yumaklı, TEKNOFEST'te ödül alan gençlerle buluştuTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ankara'da düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde (TEKNOFEST) tarım teknolojileri alanında ödül kazanan gençlerle bir araya geldi.
Yapay zeka, süneye karşı!Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, hububatta verimi ve kaliteyi düşüren süne zararlısıyla mücadele için geliştirilen tahmini uyarı modeli projesinde sona gelindi. Konya, Kırşehir, Aksaray’da test edilen yapay zeka tabanlı sistemin tüm ülkeye yaygınlaştırılması için kollar sıvandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, kuraklığa dayanıklı çeşitlerin ekimini yaygınlaştırıyorTarım ve Orman Bakanlığı, küresel ısınmayla birlikte oluşabilecek kuraklık için tedbirler alıyor. Bu kapsamda bakanlık bünyesindeki Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) enstitülerince, kuraklığa dayanaklı 30 ekmeklik buğday, 12 makarnalık buğday ve 19 arpa çeşidi geliştirilerek üreticinin hizmetine sunuldu.
‘Şeker otu’na büyük yatırım’Antalya’da ‘şeker otu’ olarak bilinen stevia bitkisinin üretimi ve bu üretimden sağlanan şeker için hızlı adımlar atılıyor.
Tarımda az su çok ürün dönemiTarım ve Orman Bakanlığı, kuraklıkla mücadele için, 2023-2027 dönemini kapsayan “Türkiye Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı”nı hazırladı. Plana göre, kuraklığa dayanıklı az su ile gelişebilecek arpa, buğday, nohut, soya, elma, kayısı, fındık, zeytin, antep fıstığı, badem, patlıcan, domates ve biber yetiştirilecek.
Türkiye tohum piyasasının 15 bin tonuna ev sahipliği yapan Polatlı’da güz ekimi başladıTarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) çatısı altında faaliyetlerine devam eden Polatlı Tarım İşletmesi tarafından Polatlı’da 90 bin dekarlık alanda güzlük hububat ekimi devam ediliyor. Temmuz ayında hasadı yapılacak 15 bin ton hububat tohuma dönüştürülerek, çiftçilerle buluşturulacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı kuraklık için eylem planı hazırladıKüresel iklim değişikliği sonucu oluşabilecek kuraklığa karşı eylem planı hazırlayan Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) içerisindeki araştırma kuruluşları, tarla bitkilerinden bahçe bitkilerine kadar birçok alanda kuraklığa dayanıklı çeşitler geliştiriyor.
Atak, Atabey ve Akbay dünya kümeslerindeTarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü, Türkiye şartlarında en iyi verimi veren iki kahverengi Atak ve Atak-S ve iki de beyaz yumurtacı Atabey, Akbay olmak üzere toplam 4 yumurtacı ebeveyn tavuk ve hibrit hat geliştirdi. Oluşabilecek olumsuzluklara karşı sektörün damızlık ihtiyacı sigortalanırken, söz konusu tavuklar, Azerbaycan, Gürcistan, Irak, Somali ve Türkmenistan’da büyük ilgi görüyor.
Bakan Kirişci: Tarım topraklarımızı gözümüz gibi korumalıyızTarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, "Tüm çevremizi olduğu gibi bereketli tarım topraklarımızı gözümüz gibi korumalıyız. Çiftçilerimizin bu konuda daha hassas olmalarını bekliyorum" dedi.
Tarlada ‘halis’ bereketi varBu yıl tarlalarda üçüncü sezonunu yaşayan yerli üretim halis çeşidi buğday, İç Anadolu’dan Trakya’ya toprağa uyumu ve küçük alanda yüksek verimiyle dikkat çekiyor.
Bakan Kirişci rakamlarla açıkladı: 207 ülkeye 2 binden ihracat yapıyoruzTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Türkiye, tarım ve orman sektörlerinde kendine yeten net ihracatçı bir ülkedir. 207 ülkeye 2 binden fazla tarımsal ürün ihracatı gerçekleştirmekteyiz. 17,7 milyar doları son 3 yılda olmak üzere, 19 yılda 85,3 milyar dolar dış ticaret fazlası verdik" dedi.
Kestane üretiminin yüzde 34’ünü karşılıyorİncirliova’daki İncir Araştırma Enstitüsü’nde, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün (TAGEM) kuruluşunun 30...
Midye yetiştirene ‘deniz vergisi’TBMM Müsilaj Komisyonu’nda konuşan Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Atalay, ‘Çıkarılan midyenin yüzde 10’unu doğal ortamına bırakma şartı getireceğiz, deniz vergisi gibi’ dedi.
PTT ‘ucuz gıda’ harekâtı başlattıCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ucuz gıda için Tarım Kredi Kooperatifleri’nin market sayılarının artırılacağını açıklamasının ardından, PTT de harekete geçti.
Tagem ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.