Son dakika magma haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan magma gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan magma haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 218 magma haberi bulunmuştur.
Ege Denizi’ndeki depremlerde son durumu Kandilli paylaştı! 3 bini aşkın sarsıntıEge Denizi’nin güneyinde yer alan Hellenik Dalma-Batma Zonu’nda sismik hareketlilik tedirgin edici boyutlara ulaştı. Santorini ve Kolumbo çevresinde 28 Ocak’tan bu yana 3524 deprem meydana gelirken, en büyük sarsıntının 5.3 büyüklüğünde olduğu kaydedildi. Uzmanlar, deniz tabanındaki magma hareketliliği ve hidrotermal aktivitelerin bu depremleri tetikleyebileceğini belirtirken, bölgede tsunami riskinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı. Kandilli Rasathanesi ve uluslararası sismoloji merkezleri, bölgedeki gelişmeleri 7/24 izlemeye devam ediyor. İşte detaylar…
Ege Denizi'nde su sıcaklığı artıyor: Santorini ve Andiros'ta yeni krater mi oluşuyor?Yunanistan'daki Kiklad Adaları'nda artan sismik hareketlilik, bölge halkında tedirginlik yaratıyor. Bilim insanları, özellikle Andiros ve Santorini çevresinde magma hareketlerinin gözlemlendiğini belirtiyor. Uzmanlara göre Santorini'de duyulan gizemli uğultu, yer altındaki volkanik aktivitelerin habercisi olabilir. İşte Ege Denizi'nde iki haftasını dolduran deprem fırtınasıyla ilgili yeni gelişmeler...
Deprem uzmanı en 'olumsuz senaryo' diyerek açıkladı: Bütün Ege'deki adalar, Yunanistan ve Türkiye kıyılarıAydın'ın Kuşadası ilçesinde düzenlenen 'Depreme Bilinçli Bakış' konu konferansta konuşan Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Ege Denizi'nde Santorini Adası’nın bulunduğu bölgede yaşanan deprem fırtınasının yanardağ kaynaklı meydana geldiğini düşündüğünü belirtip, "Kuşadası için korkulacak bir durum yok. Kimse boş yere endişeye kapılmasın" dedi.
Santorini'de yaşanabilecek patlama Türkiye'yi nasıl etkileyecek? Uzman isim açıkladıZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, geliştirdikleri yazılım aracılığıyla Santorini Adası'ndaki yanardağ faaliyetlerini mercek altına aldı ve son yıllarda yanardağın merkezinde genleşme tespit ettiklerini açıkladı. Kutoğlu, yanardağ patlarsa Ege Bölgesi'nde en fazla 5 metrelik dalgaların oluşabileceğini belirtti.
Ege'de deprem fırtınası: Miçotakis 'Her şeye hazırlıklı olmalıyız'Ege Denizi'nde deprem fırtınası sürüyor. Yunan Kathimerini'nin haberine göre son 24 saatte 4 büyüklüğü üzerinde 30 deprem yaşandı. Yunan yetkililer dün akşam olağanüstü hal ilan etti. Santorini adası hayalet adaya dönerken, depremlerinin yönünün kuzeye kaymaya başladığı bildirildi. Yunanistan Başbakanı Miçotakis, depremlerle sarsılan Santorini'ye gitti, "Hazırlıklı olmalıyız" dedi. AFAD'ın son dakika bildirimine göre TSİ ile 10.16'de Ege Denizi'nde 4.8 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. İşte son gelişmeler....
Uygulamayı telefonlara yükleyin çağrısı! Tsunami dalgalarından kaçış için 20 dakikanız varİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Santorini Adası civarında 7 büyüklüğünü aşan bir deprem olduğu anda AFAD ve ilgili diğer sismoloji istasyonlarına bağlı sismometreler birkaç saniye içinde depremi algılıyor. Prof. Dr. Sözbilir “AFAD uygulamasının tüm akıllı telefonlara yüklenmesi önem arz etmektedir " diye konuştu.
Ege'de deprem sayısı 400'ü geçti: 'Sismik aktivite azalacağına artıyor'Ege'de deprem fırtınası Pazartesi sabah itibarıyla sürüyor. AFAD'ın son dakika bildirimine göre 11.26'daki 4.8 büyüklüğündeki depremin ardından 12.29'da 4.7'lik bir deprem daha yaşandı. Ege Denizi'nde son altı günde yaşanan deprem sayısı 400'ü aşarken Yunanistan tam teyakkuza geçti. İngiltere'den vatandaşlarına Ege'deki adalara seyahat uyarısı geldi. Yunan halkı ve turistler adaları terk etmeye başladı. AFAD ölçümleri ve Yunan deprem uzmanları ne diyor? Depremler tektonik kökenli mi? İşte detaylar...
Son dakika... Ege'de deprem fırtınası: 570 sarsıntı! Santorini adasından şok görüntüEge'de deprem fırtınası Pazartesi sabah itibarıyla sürüyor. AFAD'ın son dakika bildirimine göre 15.17'de 4.9 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. Ege Denizi'nde deprem sayısı 570'e ulaşırken Yunanistan tam teyakkuza geçti. İngiltere'den vatandaşlarına Ege'deki adalara seyahat uyarısı geldi. Beş adada okullar tatil. Santorini adasından şok görüntüler geldi. AFAD ölçümleri ve Yunan deprem uzmanları ne diyor? Depremler tektonik kökenli mi? İşte detaylar...
Kapadokya’nın az bilinenleriGünümüzden yaklaşık 10 bin yıl öncesinden başlayarak Aksaray yakınlarındaki Aşıklı Höyük, Musular ve Balıklı ile Niğde’deki Sırçalıtepe, Kapadokya’nın ilk yerleşiklerini, ilk üretimcilerini barındırmıştır.
Kayalara oyulan yaşamVolkanik patlamalar, Kapadokya’ya eşine az rastlanır doğal bir miras bıraktı. Doğanın sunduğu bu manzaraya tüfün kolayca işlenmesi de eklenince bu kez insan elinden çıkan yer altı şehirleri, manastırlar, kiliselerle zenginleşti coğrafya… Tarih boyunca pek çok uygarlığı ağırlayan bölgede bize de doğanın ve insanın ortaklaşa inşa ettiği bu güzellikleri keyifle gezmek kaldı!
Türkiye'deki bu volkan uyanabilir: 5 kilometre derinlikten yukarıya doğru yükseliyorTürkiye'nin en genç volkanlarının yer aldığı Manisa'nın Kula ilçesinde yer kabuğunun farklı derinliklerinde 8 magma odası keşfeden bilim insanları, yüzeye yakın olan en büyük magma odasının deprem gibi etkenlerle püskürme riskinin bulunduğunu belirledi.
Türkiye'deki bu volkan uyanabilir: 5 kilometre derinlikten yukarıya doğru yükseliyor
Türkiye'nin en genç volkanlarının yer aldığı Manisa'nın Kula ilçesinde yer kabuğunun farklı derinliklerinde 8 magma odası keşfeden bilim insanları, yüzeye yakın olan en büyük magma odasının deprem gibi etkenlerle püskürme riskinin bulunduğunu belirledi. Prof. Dr. Özgür Karaoğlu: "Özellikle bu bölgedeki jeotermal sistemi de ısıttığını düşündüğümüz bir magma kütlesi var, yüzeye 5 kilometre derinlikten yukarıya doğru yükseldiğini, sokulduğunu tespit etmiş durumdayız" dedi.
Türkiye'de 5 kilometre derinlikte keşfedildi: Dev magma kütlesi yüzeye doğru yaklaşıyorTürkiye'nin en genç volkanlarının yer aldığı Manisa'nın Kula ilçesinde yer kabuğunun farklı derinliklerinde 8 magma odası keşfeden bilim insanları, yüzeye yakın olan en büyük magma odasının deprem gibi etkenlerle püskürme riskinin bulunduğunu belirledi. Prof. Dr. Özgür Karaoğlu: "Özellikle bu bölgedeki jeotermal sistemi de ısıttığını düşündüğümüz bir magma kütlesi var, yüzeye 5 kilometre derinlikten yukarıya doğru yükseldiğini, sokulduğunu tespit etmiş durumdayız" dedi.
Ay'ın güney kutbu bir magma okyanusuyla kaplıydıBilim insanları, Ay'ın güney kutbunun bir zamanlar erimiş kayalardan oluşan bir magma okyanusu olduğunu keşfetti. Ay'ın 4,5 milyar yıl önceki oluşum dönemlerinde erimiş kaya ve madenlerden oluşan magma okyanuslarıyla kaplı olduğuna yönelik 'Ay Magma Okyanusu Kuramı' mevcut.
Erciyes fayıyla ilgili dikkat çeken açıklamaMaden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli; MTA'nın Kayseri'deki faylarla ilgili yaptığı çalışma ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Toplam 56 kilometrelik birbirine dikey kısa kırıklardan oluşan Erciyes fayının son 15 bin yılda çalışmama sebebi ise pasif durumda olan volkanizmadır. Tek seferde yırtılması mümkün değildir" ifadelerini kullandı.
Tesadüfen odayı keşfetti, magmaya ilerliyor! 100 milyon dolar her şeyi değiştirecekYerin derinliklerindeki magma, yeryüzünün en az keşfedilmiş alanlarından biri. Ancak bundan 15 yıl önce Kuzey İzlanda Krafla yakınlarında yapılan bir kazı çalışmasında tesadüfen yerin 4,02 kilometre altında potansiyel magma odası keşfedildi. O günün teknolojik sınırlamaları nedeniyle sırrı çözülemeyen magma odasına İzlanda'daki bilim insanları 2026'da sondaj yapmayı planlıyor. Peki, bilimin sınırlarını zorlayacak bu proje nasıl devrim yaratabilir? İşte cevabı.
Erzincan'daki facianın şifreleri! 'Birdenbire olmaz, milim milim kayar'Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde 9 işçi, kayan istiflenmiş toprağın altında kaldı. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprağın yaratacağı çevresel risklere karşı önlemler alındığı ve şu an tehlikeli bir durum olmadığı açıklansa da akıllara takılan bazı sorular var. Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu Yiğit "Fırat Nehri'ne çok yakın bir noktada bu olayın yaşanması tolere edilebilir değil" derken, Maden Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ali Kahriman maden sahasında faciaya sürükleyen ihtimalleri sıraladı.
Korkutan deprem açıklaması! O bölgeye dikkat çekti: 7.3 büyüklüğünde...Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Van'ın güneyden ve doğudan gelen güçlerin bileşke noktası olduğuna dikkat çekerek, 7.3 büyüklüğüne kadar depremin olabileceğini söyledi. Hakkari için de uyarılarını yineleyen Ercan, depremin er ya da geç olacağını vurguladı.
Magma ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.