Son dakika genetik haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan genetik gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan genetik haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 9.887 genetik haberi bulunmuştur.
Ardahan Üniversitesi ata tohumu kavılca buğdayını yeniden yeşerttiYükseköğretim Kurulu (YÖK), Ardahan Üniversitesinin 13 bin yıllık ata tohumu kavılca buğdayını kampüs arazisinde yeniden yeşertip, 2021'den itibaren yaklaşık 600 çiftçiye bu ürünün yetiştirilmesi için eğitim ve destek sağladığını bildirdi.
Otizm oranında korkutan artış!Doğuştan gelen karmaşık bir gelişimsel farklılık olan otizm, tüm dünyada hızla artıyor. 1985 yılında 2500 çocukta 1 görülürken bugün oran 36’da 1’e kadar yükselmiş durumda. Otizmin bilinen tek çaresi ise erken tanı ile yoğun, nitelikli ve sürekli eğitim.
Bel fıtığına yeni nesil tedavi yöntemleriNükleoplasti, intradiskal ozon tedavisi, epidural enjeksiyon tedavisi ve radyofrekans yöntemleri günümüzde fıtık için kullanılabilen yeni nesil tedavi yöntemleri.
Öğrenme güçlüğüne EEG umut olabilir! D vitaminin de rolü varToplumun yaklaşık yüzde 10'unu etkileyen öğrenme güçlüğünün teşhisi konusunda umut verici bir çalışma yapıldı. Dr. Günet Eroğlu tarafından kaleme alınan ve 'Diagnostics' dergisinde yayınlanan makale, öğrenme güçlüğü teşhisinde EEG kullanımının nöroinflamasyonu tespit ederek daha etkili tedavi sağlayacağını gösteriyor. Ayrıca bu problemin genetik, epigenetik ve çevresel faktörlerin karmaşık etkileşimi sonucu ortaya çıktığını ortaya koyuyor.
SMA'ya karşı tarihi adım! Anne karnında ilaçla tedavi: '30 ay sonra bile belirti yok'ABD'de yapılan yeni bir çalışmaya göre, Tip 1 spinal musküler atrofi (SMA) hastalığını anne karnında tedavi etmek mümkün olabilir. The New England Journal of Medicine yayınlanan çalışmada, araştırmacılar tek bir vaka üzerinde çalışıp olumlu yanıt aldı. Bu gelişme, bugüne dek tedavi umudu sınırlı olan SMA hastalığında yeni bir dönemin kapısını aralıyor olabilir mi?
Türkiye'deki hazine! Kaçakçılar peşinde: Sadece bir tanesi 900 TLAntalya'da sadece Beydağları Sahil Milli Parkı'nda yetişen endemik bitki türü Olimpos safranı, biyokaçakçıların hedefi haline geldi. Akdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. Gökhan Deniz, gösterişli çiçekleriyle dikkati çeken bu nadir bitkinin yurt dışındaki koleksiyonerlere satıldığını belirterek, korunması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
Dünyada sadece Antalya'da: Sökmenin cezası 1 milyon TLAntalya Kemer'deki Beydağları Sahil Milli Parkı'nda, bu bölgeye özgü bitki türlerinden Kemer orkidesi, baharla birlikte açmaya başladı. Akdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. İsmail Gökhan Deniz, bu bitki türünü sökmenin, 557 bin 212 TL cezası olduğunu söyledi.
Dünyada sadece Antalya'da: Sökmenin cezası 1 milyon TLAntalya Kemer'deki Beydağları Sahil Milli Parkı'nda, bu bölgeye özgü bitki türlerinden Kemer orkidesi, baharla birlikte açmaya başladı. Akdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. İsmail Gökhan Deniz, bu bitki türünü sökmenin, 557 bin 212 TL cezası olduğunu söyledi.
Ayçiçekte canavar otu mücadelesiTarım ve Orman Bakanlığı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, ayçiçeğinde büyük verim kayıplarına yol açan canavar otu (orobanş) ile mücadele kapsamında her yıl yaklaşık 10 bin genetik materyal üzerinde çalışma yapıyor.
Ayçiçeğinde verimi düşüren canavar otuna karşı detaylı çalışma yapılıyorTarım ve Orman Bakanlığı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, ayçiçeğinde büyük verim kayıplarına yol açan canavar otu (orobanş) ile mücadele kapsamında her yıl yaklaşık 10 bin genetik materyal üzerinde çalışma yapıyor.
Van’ın ‘pişik’leri ve uçan ‘inci’leriMuhteşem kültür mirasıyla görülmesi gereken kentlerimizden biri olan Van, iki özel hayvanla da anılır: Van kedisi ve “uçan balık” da denilen inci kefali.
İnsanın en eski yol arkadaşıKöpekler, avcılık ve toplayıcılıkla geçinen atalarımızın sadık dostları, göçebe toplumların çobanları, yerleşik hayatın bekçileri ve modern dünyada ise rehberlerimiz, yardımcılarımız, bazen sadece birer dost olarak hayatımızın merkezinde yer aldı.
Halı sahada peş peşe ölümler! 2 genç hayatını kaybettiİstanbul'da iki ayrı halı saha maçı sırasında fenalaşan Berat Yelkenbasan (20) ve Hasan Yalavaç (17) kaldırıldıkları hastanelerde hayatını kaybetti. Yelkenbasan ve Yalavaç'ın fenalaştığı anlar güvenlik kameralarına yansıdı.
İstanbul'da halı saha maçı sırasında fenalaşan 2 genç hayatını kaybettiİstanbul'da iki ayrı halı saha maçı sırasında fenalaşan Berat Yelkenbasan ve Hasan Yalavaç kaldırıldıkları hastanelerde hayatını kaybetti. Yelkenbasan ve Yalavaç'ın fenalaştığı anlar güvenlik kameralarına yansıdı.
Düzenli kan bağışlamak kanser riskini azaltabilirLondra’daki Francis Crick Enstitüsü’nde yapılan araştırmaya göre, düzenli olarak kan bağışlayan kişilerin kanlarında, kan kanseri riskini azaltan genetik değişikliklerin olma ihtimali daha yüksek.
Görüntüsü hiç değişmedi Bekir Aksoy sırrını açıkladı! Botoks yaptırdı mı?Yayınlandığı dönem damga vuran hatta hala izlenmeye devam eden Doktorlar dizisi oyuncularından Bekir Aksoy, açıklamalarda bulundu. Doktorlar dizisindeki oyuncularla hala görüştüğünü açıklayan Bekir Aksoy, 55 yaşında fit görüntüsünün sırrını verdi.
Kendi yöntemleriyle 3 yılda tam 23 cm uzadı! Başarının altın kuralı: Uykuda bile yaptıHenüz 15 yaşında genç bir sporcuydu. Oldukça başarılıydı, ancak boyunun kısalığından hep şikâyetçiydi. Rustam Akhmetov, bunu değiştirebileceğine inandı ve kararlı bir şekilde harekete geçti. Üç yıl süren yoğun çalışmaları sonucunda tam 23 cm uzayarak boyunu 1.87 cm'e çıkarmayı başardı. Peki, bu inanılmaz değişimi nasıl gerçekleştirdi? İşte Rustam Akhmetov’un üç yılda 23 cm uzamasının etkileyici hikayesi.
Labradoru ve bizi yakan genLabrador köpeklerle obeziteye yatkın insanlarda iştahı açan gen aynı çıktı. DENND1B adlı gen, beyne doyma bilgisini ileten sinyalleri bozuyor.
Hastalardan binlerce dolar talep eden polikliniğin laboratuvarı mühürlendiKonya’da multipl skleroz (MS), miyopati, sarı nokta, kanser ve serebral palsi (SP) gibi hastalıklara ‘gen’ tedavisi yaptıklarını öne sürerek, hasta ve hasta yakınlarından 9 ila 12 bin dolar arası para talep eden özel bir genetik kliniğin laboratuvarı, mühürlendi.
Sigara içmeyenlerde artışta! Kanser muamması: Evlerden yayılıyor, akciğere yapışıyorHer yıl ortalama 2 milyon kişinin ölümüne sebep olan akciğer kanserinin en büyük nedenlerinden biri olarak sigara kullanımı gösteriliyordu. Ancak son zamanlarda yapılan çalışmalar, sigara içmeyen kişilerde akciğer kanseri riskinin büyük bir artışta olduğunu gösteriyor. Ardındaki gerçeği, Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doktor Tayfun Hancılar ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu'ya sorduk.
Genetik ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.