Son dakika Dünya Meteoroloji Örgütü haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Dünya Meteoroloji Örgütü gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Dünya Meteoroloji Örgütü haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 220 dünya meteoroloji örgütü haberi bulunmuştur.
Dünya Meteoroloji Örgütü açıkladı: 1,5 derece sınırı aşıldı bile!Bu yıl Azerbaycan'da yapılacak iklim zirvesi öncesi Dünya Meteoroloji Örgütü'nden çarpıcı bir rapor geldi. Bu yılki görüşmeler, dünyanın dört bir yanındaki bir dizi ölümcül aşırı hava olayının ardından geliyor.
İklim krizinin etkileri rekor düzeyde, Türkiye'de durum ne? COP16 İklim ve Biyoçeşitlilik zirvesi başlarken, Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Meteoroloji Örgütü'nün de dahil olduğu 57 kurumdan iklimin gezegene ve insanlara etkisiyle ilgili çarpıcı veriler geldi.
Nehirler kuruyor dünya ölüyorDünya Meteoroloji Örgütü, nehirlerin 2023’te son 30 yılın en kurak dönemini yaşadığını ve son üç yıldır nehir havzalarının yüzde 50’sinden fazlasının kuruduğunu açıklayarak alarm verdi!
Manisa'daki sağanak yağmur üzüm hasadına zarar verdiManisa Sarıgöl'de meydana gelen sağanak yağış vatandaşlara zor anlar yaşattı. Üzüm üretiminin yapıldığı ilçede kurutulmak için serili olan hasada sağanak hasar verdi.
Sinsi ve ölümcül: Sıcak hava dalgasıKüresel ısınma ve iklim değişikliği yaşadığımız çağın en sinsi afeti olarak değerlendiriliyor. İklim değişikliğine bağlı sıcak hava dalgası sağlıktan, eğitime, tarımdan enerjiye, ekonomiden kitlesel göçlere hatta ülke sınırlarının değişimine kadar birçok alanda tehdit oluşturuyor.
Profesör 'kaçınılmaz' deyip açıkladı: Eylül’de tropikal fırtına bekleniyorSu ve hava sıcaklıklarında yavaş yavaş ortalamanın altına düşüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Eylül ayında eğer bu sıcaklık devam ederse, tropikal fırtınalar ortaya çıkar. Bize çok güzel yağış getirir. Eylül ayında güzel bir yağış alma ihtimalimiz çok yüksek” dedi.
İklim krizi etkisi giderek artıyor: Dünya kavruluyorDünya daha önce eşi benzeri görülmemiş bir hızla ısınıyor, 21 Temmuz’da ise bu yılın en sıcak günüydü. Prof. Orhan Şen, küresel ısınma nedeniyle gelecek yıllarda 35 derece sıcaklıkların 1-2 değil, 4-5 gün süreceğini söyledi.
Yaşanabilir bir dünya için: “Eko Öyküler”AİHM geçtiğimiz hafta iklim eylemsizliği nedeniyle insan haklarının ihlal edildiğini açıklayarak oldukça önemli bir karar verdi. Biz de bu önemli kararla birlikte 19 Nisan Global İklim Grevi öncesi “Eko Öyküler” kitabının sayfalarını karıştırdık ve Greta’dan Hayrettin Karaca’ya dünyanın her yerinden iklim aktivistlerine baktık.
'2050'de yüzde 55 daha fazla suya ihtiyacımız olacak'Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "2030’da ülkemizde su kaynakları yüzde 20 oranında azalırken, nüfusumuzun yüzde 10 oranında artması bekleniyor. 2050’de artan nüfusla birlikte gıda ihtiyacını karşılamak için yüzde 65-70 daha fazla gıdaya, bu gıdayı üretmek için de yüzde 55 daha fazla suya ihtiyacımız olacak" dedi.
Buzulların erimesi daha da hızlandıDünya Meteoroloji Örgütü’nce hazırlanan Küresel İklimin Durumu raporuna göre, 174 yıllık gözlemsel kayıtlara göre açık ara farkla en sıcak yıl olan 2023’te birçok alanda yeni rekorlar kırıldı.
Yandık! 2024 yazı daha sıcak olacak2023, kayıtlara göre 1850’den bu yana en sıcak yıl oldu. Ama gerekli önlemler alınmazsa 2024’ün daha da sıcak olacağı, hatta yazın kavurucu derecelerle karşılacağımız bildirildi.
2023 yılı kayıtlara geçti! 1850 yılından sonra ilkCopernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) tarafından yayınlanan Küresel İklim Raporu’nda, 2023 yılı kayıt altına alınan en sıcak yıl olduğu belirtilerek, 2023'te ortalama küresel sıcaklıkların sanayi öncesi dönem ortalamasının 1,48 derece üzerine çıktığı aktarıldı.
BM: Libya’da ölümlerin büyük bölümü önlenebilirdi!Birleşmiş Milletler, Libya’nın Derne kentinde sel nedeniyle meydana gelen ölümlerin çoğunun, erken uyarı ve acil durum yönetim sistemlerinin düzgün çalışması halinde önlenebilir olduğunu bildirdi.
Dünya Meteoroloji Örgütü'nden Libya'daki felakete dair açıklamaDünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Genel Sekreteri Petteri Taalas, Libya'daki sellerle ilgili önlem alınmadığını belirtti. Taalas, olası bir önlem ve alarm durumunda can kaybının bu seviyede olmayacağını ifade etti.
1 milyar insan ölebilirKüresel ısınma tüm dünyanın ortak sorunu. Karbon emisyonu ise bunu hızlandıran en büyük etken. Şu anki bin ton karbon emisyonu, gelecekte 1 insanın hayatını etkiliyor. Yüzyılın sonunda 1 milyar insan ölebilir.
Murat Kurum: 100 yılı şekillendirecek bir iklim kanununu Meclise sunacağızTBMM Çevre Komisyonu Başkanı Murat Kurum, Türkiye'nin acilen kapsamlı bir iklim kanununa ihtiyacı olduğunu belirterek, "Önümüzdeki 100 yılı şekillendirecek bir çerçeveye sahip olacak iklim kanununu, Çevre Komisyonumuzda görüştükten hemen sonra Meclisimizin onayına sunacağız" dedi.
El Nino açlık, kuraklık ve sıtma tehlikesi yaratıyorEl Nino, doğu tropikal Pasifik Okyanusu’ndaki yüzey sularının olağandışı ısınmasını tanımlayan bir iklim modeli. Bu sıcak hava modeli, Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) geçen ay onayladığı üzere daha soğuk kardeşi La Nina’dan üç yıl sonra geri dönerek Dünya’yı ısıttı.
Prof. Dr. Kurnaz: Bunlar daha iyi günlerimizBoğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, sıcak hava dalgalarının tıpkı sel ve taşkın gibi doğal afet olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek acil çağrı yaptı. Prof. Dr. Kurnaz, "Her geçen sene biz atmosfere kömür, petrol yakıp daldıkça atmosfer ısınacak. Bunlar daha oldukça iyi günlerimiz. Şile 44.1'di, dolayısıyla seneye 45 olur" dedi.
Dünya Meteoroloji Örgütü ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.