11.11.2024 - 14:30 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Yaklaşık 200 ülkeden dünya liderlerinin önümüzdeki iki hafta içinde ülke Azerbaycan'da düzenlenecek İklim Zirvesi COP29'da olacak. Her yıl yapılan iklim zirvesinde bu yıl da uzun vadeli küresel sıcaklık artışlarını 2015'te Paris Anlaşması ile belirlenen 1,5 derece sınırına nasıl sınırlamayı planladıklarına odaklanılacak.
Öte yandan zirve öncesi BM'nin Dünya Meteoroloji Organizasyonu'ndan (WMO) yeni bir rapor geldi. Raporda, 2024 yılının şimdiye kadar kayıtlara geçen en sıcak yıl olduğu kaydedildi. WMO, Ocak ve Eylül ayları arasındaki küresel ortalama sıcaklığın 19. yüzyılın sonlarındakinden yaklaşık 1,54 santigrat derece fazla olduğunu söylüyor.
2015'te Paris'te, yaklaşık 200 ülke, iklim değişikliğinin en kötü etkilerinden bazılarını önlemek umuduyla uzun vadeli sıcaklık artışlarını bu seviyede sınırlamaya çalışacaklarına söz verdi.
'GEZEGEN ISINMAYI BIRAKMAZSA...'
Bu yılki görüşmeler, dünyanın dört bir yanındaki bir dizi ölümcül aşırı hava olayının ardından geliyor. Mart ve Nisan aylarında Batı Afrika'daki kavurucu sıcak hava dalgasından İspanya'yı vuran yoğun sağanak yağışlara kadar uzanıyor.
World Weather Attribution (Dünya Hava Durumu Atıf) grubuna göre, aşırı hava olaylarının pek çoğu insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle çok daha kötü hale geldi. Ve gezegen ısınmayı bırakana kadar, iklim bilimcileri birçok aşırı hava olayının daha da güçleneceği ve daha sık gerçekleşeceği konusunda uyarıyor.
Bunun, daha fakir ülkelerin daha yoğun hava olaylarına hazırlıklarına yardımcı olmak için ihtiyaç duydukları fonları almalarının bu kadar önemli olmasının nedeni olduğunu söylüyorlar. Önümüzdeki birkaç hafta boyunca COP29 görüşmelerinin ana odağı bu olacak.
1,5 DERECE HEDEFİ NEDİR?