GündemNehirler kuruyor dünya ölüyor

Nehirler kuruyor dünya ölüyor

08.10.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Dünya Meteoroloji Örgütü, nehirlerin 2023’te son 30 yılın en kurak dönemini yaşadığını ve son üç yıldır nehir havzalarının yüzde 50’sinden fazlasının kuruduğunu açıklayarak alarm verdi!

Nehirler kuruyor dünya ölüyor

Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (DMÖ) yeni raporunda, kuraklığın hayatı tehdit ettiği açıklandı. Rapora göre, Dünya genelindeki nehirler en sıcak yıl olarak kayıtlara geçen 2023’te son 30 yılın en kurak dönemini yaşadı. Rekor sıcaklık, nehirlerdeki su akışının durmasına neden oldu. Küresel ısınmayla birlikte hidrolojik döngü kuraklık ve sellerle su düzeyini öngörülemez bir hale getirdi.

Haberin Devamı

Hayatı tehdit ediyor

Raporda son 50 yılda birçok ülkedeki nehirleri besleyen buzulların en büyük kütle kaybına uğradığı vurgulanarak buz erimesinin küresel çapta milyonlarca insanın su güvenliğini tehdit ettiği uyarısı yapıldı. 3,6 milyar insanın yılda en az bir ay suya yetersiz erişimle karşı karşıya kaldığı, bu rakamın 2050 yılına kadar 5 milyara çıkmasının beklendiği bildirildi. DMÖ Genel Sekreteri Celeste Saulo, kuraklık ve seller şeklinde kendini gösteren ama her ikisinde de kuraklığa yol açan küresel ısınmaya karşı acilen önlem alınması çağrısı yaparken 2024’ün de yeni bir sıcaklık rekoruyla biteceğine dair uyarı sinyalleri belirlediklerini söyledi.

Nehirler kuruyor dünya ölüyor

İzmİr Körfezİ’ne Acil Eylem Planı

İzmir Körfezi Bilim Kurulunca hazırlanan 15 maddelik İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı kamuoyuyla paylaşıldı. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak tarafından dururulan plana göre Büyükşehir Belediyesi atık su tesislerine ilişkin yeni adımlar

Haberin Devamı

 atacak. İlk etapta Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin mevzuata uygun işletilmesi sağlanacak. İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) yönetmeliği güncellenecek. Derelerde temizlik yapılacak, atık su ve yağmur suyu hatlarına yapılan bağlantılar kontrol altına alınacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakanlığı, “Bulut Temelli Bilgi Paylaşım Sistemi”ni oluşturacak. Tarım ve Orman Bakanlığı, Körfez’de deniz suyunu filtreleyebilecek deniz canlılarına yönelik yeni düzenlemeler yapacak.