GündemZehrinde şifa var dediler!

Zehrinde şifa var dediler!

03.05.2024 - 06:57 | Son Güncellenme:

“Zehrinde şifa var dediler içmeye geldim” dizesi aşk için söylenmişti ama yasaklı tarım ilaçlarına da uyuyor. Yasaklanan ‘Dimethoate’ etken maddeli bir tarım ilacı, internet üzerinden hâlâ satılıyor.

Zehrinde şifa var dediler

Gülden Çoktan - Tarım ve Orman Bakanlığı, kanserojen etkileri, toksik ve endokrin bozucu olma olasılıkları nedeniyle Desmedipham, Dimethioate, Ethoprophos, Linuron, Imidacloprid, Thiamethoxam ve Thiram içeren pestisitlerin tarım alanlarındaki kullanımını yasakladı. Yasağın ardından söz konusu aktif maddeleri içeren bitki koruma ürünlerinin 15 Ekim 2023’e kadar firmalarca toplatılması ve imha edilmesi gerekiyordu. İnsan, kuş ve arı sağlığına zararları olduğu belirlenen bu maddelerden Dimethioate’yi barındıran Poligor adlı tarım ilacı ise halen satılıyor.

Haberin Devamı

İNTERNETTEN SATIŞ

Böcek öldürücü sınıfındaki “Poligor” adlı pestisitin litresi, internette 2 bin 500 TL’ye satılıyor. Tarım kimyasalının satışını yapan başka bir firmayla yaptığımız görüşmede ise satıcı, ilacın yasaklı olduğunu söylemek yerine tarım ilaçlarının internet üzerinden satışının yasak olduğunu, bu nedenle ödemeyi havale ile yapıp ilgili pestisiti alabileceğimizi kaydetti. Konya’dan İstanbul’a 75 TL kargo ücreti ile tarım kimyasalını gönderebileceğini aktaran satıcı, pestisitin litresinin 1000 TL olduğunu belirtti.

YASAK GELİNCE FİYATI ARTIYOR

Tarım ilaçlarının sahada kullanımı konusunda Türkiye’de çok büyük bir problem yaşandığını kaydeden Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nden Prof. Dr. Cem Özkan, pestisit firmalarının kurdukları ağ ile tarımda zararlılarla mücadeleyi istedikleri gibi yönlendirdiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

REÇETE ŞART 

Tarım kimyasallarına alternatif birçok yöntem olmasına rağmen bunların kullanılmadığına dikkat çeken Özkan, “Kültürel önlemler, biyolojik mücadele var. Mekanik mücadele var. Fakat bunlar müthiş ağlarıyla çiftçiyi tarım ilaçlarına mecbur bıraktılar” dedi. Eczaneden reçetesiz ilaç alınamadığını belirten Özkan, şunları kaydetti:

“Bu tarım ilaçları sisteminde de reçete sistemi yaptılar. Hâlâ kanunda var. Ama uyulmuyor. Rahatlıkla ilaç alınabiliyor. Denetim yetersiz. Bir ilaç düşünün, kanserojen etkisi var, yasaklanıyor ve insanlar seviniyor. İlaç yasaklanınca bazı çiftçilerde şöyle bir algı oluşuyor: Bu ilaç çok zehirli ve daha etkili. Ve kara borsaya düşüyor. İki kat fiyattan satılıyor. Yılda 600 milyon dolar tarım ilaçlarına para veriyoruz. Bu ilaçların Türkiye’ye zararı 10 milyar dolar. Reçete sistemi yeniden gündeme gelmeli. Ziraat mühendisi dışında hiç kimse o reçeteyi yazamamalı.”