11.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
Ufuk K. Altın / KÜLTÜR SANAT SERVİSİ
Gazeteci yazar Ufuk Kaan Altın, Mylos Kitap etiketiyle raflardaki yerini alan ‘Merhaba Cancağızım/Ya sou vre!’ ile okurunun karşısına tekrar çıkıyor. Daha önce ‘Benim Güzel Lokantalarım’, ‘Balıklama Dalmalı İstanbul’a’ ve ‘Meyhanedeyiz Yine Bu Gece’ isimli kitapları yayımlanan Altın, bu kez gastronomiye seyahat notlarını da ekliyor. Altın, Milliyet gazetesi o kurları için Yunan Adaları’ndaki en sevdiği lokantaları sıraladı.
Korsan yatağında!
Bodrum Turgutreis’in karşısına düşen Kalimnos Adası, özellikle kaya tırmanışına gönül verenlerin uğrak yeri. Önereceğim yer, onların favori mekânı Exotic Ambeli. Kalimnos Korsanları olarak ünlenmişler. Beach club olarak hizmet veriyor, ama aklınıza bizim kıyılarımızdaki lüks yerler gelmesin. Son derece salaş, rahat, kasmayan bir dünya. Ev yapımı hamburgerler, steak’ler, pirzola gibi et ürünlerinin yanı sıra Yunan Adaları’nın olmazsa olmazı deniz ürünlerinden de tadabilirsiniz.
Yunan Adaları arasında bize en yakın olan Bodrum’un tam karşısındaki Kos’ta yabancılık çekmeyeceksiniz. Buradaki tavsiyem, limanın biraz ilerisindeki Nick The Fisherman. Mönüdeki her kalemi rahatlıkla sipariş edebilirsiniz ama özellikle zeytinyağında sarımsakla çevrilmiş deniz tarağı, ılık uskumru fümeyi, hardallı ve kremalı karidesi ve kalamar dolmayı ayrılmayın.
‘Taki Baba’ya selam olsun
Leros, Türkiyeli turist kalabalığından uzak bir ada. Meşhur Mylos Taverna’yı öneririm iyi bir yemek için. Kılıç balığından pastırma, ahtapot karpaçyo, hamsi salamura, kalamar dolma, peynirli kadayıftan sonra balığa yeriniz kalırsa ne âlâ. Dükkânın sahibi Takis Koutsounaris’e, Türkler’in deyişiyle Taki Baba’ya selam olsun.
Meis, Kaş’tan motora atladınız mı yarım saaatte, bilemediniz 35 dakikada oradasınız. Alexandra’s’ta mola verirseniz, pişman olmazsınız. İşin başında Mihalis var, mutfaktaysa annesi. Mutfaktan çıkan her şeyi öneririm ama kalamar dolmasını, deniz ürünlü spagettisini, böceklerini, tabii ki güneşte kurumaya bırakıldıktan sonra ızgara ettiklerini ahtapotlarını es geçmeyin.
On İki Adalar’ın en büyüğü Rodos. Hatzikelis, kaçırılmaması gereken bir gastronomik yolculuk vaat ediyor. Meze tabağı, klasik salata, somon füme, uskumru füme, peynirli patlıcan, kılıç balığı yumurtası... Daha sayayım mı? Bence yeterli...
Ufuk Kaan Altın’ın Mylos Kitap etiketiyle raflardaki yerini alan ‘Merhaba Cancağızım/Ya sou vre!’ kitabı Yunan adalarında lezzet rehberi özelliği taşıyor.