GündemYıldırım nikâhı nasıl yapılır?

Yıldırım nikâhı nasıl yapılır?

23.04.2018 - 17:23 | Son Güncellenme:

Yıldırım gibi âşık olmak ne denli mümkünse yıldırım nikâhı yani, hızlı nikâh yapmak da mümkündür. Aslında yıldırım nikâhı kavramı artık yoktur. Yani normal nikâh işlemleriyle hızlı nikâh işlemleri aynıdır. Önemli olan başvuru zamanı ve belgelerin hızlı bir şekilde toplanmasıdır. Yıldırım nikâhı için izlenmesi gereken yolları yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz.

Yıldırım nikâhı nasıl yapılır

Yıldırım Nikâhının Gerekli Olduğu Durumlar

Haberin Devamı

Çiftler evliliklerinde geleneksel süreçleri takip edebilirler. Bunlar söz, nişan, kına, davetiye, düğün organizasyonu gibi süreçlerdir. Ancak bu süreçleri bir yük olarak gören kişiler de az değildir. Bu nedenle çiftler birbirlerini sevdikten sonra sadece nikâh işlemi olsun isterler. Düğün için bekleyecek sabrı olmayanlar ya da bu organizasyonlara vakit bulamayanlar yıldırım nikâhını yani hızlı nikâhı tercih ederler. Yıldırım nikâhı, çiftlerin böyle durumlarda başvurdukları bir çözüm olarak karşımıza çıkar.

Eskiden evlilik için yapılan başvuru belgeleri 15-20 gün kadar askıda kalırdı. Bunun başlıca nedenleri belge kontrolü, mahsur ya da itiraz gibi durumlardı. Evlenme süresini kısaltmak isteyenlerse mahkeme kararıyla yıldırım nikâhını seçerlerdi. Ancak yeni mevzuatta bu bekleme süresi yoktur. Yani normal bir nikâhla da 2-3 gün içinde evlenebilmek mümkündür. Bu kapsamda normal nikâhta istenen belgeler neyse yıldırım nikâhı için istenenler de aynıdır.

Haberin Devamı

Yıldırım Nikâhı Nasıl Olur?

Evlilik için istenen belgelerin hızlı bir şekilde toplanması önemlidir. Çiftler yıldırım nikâhı yapmak istediklerinde, en az 24 saat öncesinden bağlı bulundukları evlendirme dairesine evlenmek istediklerine dair beyanlarını bildirmelidirler. Verilen beyannamelerde kimlik bilgileri ve fotoğraflar imzalarla beraber yer alır. Evlendirme memuru, evlenme talebini kontrol eder ve tasdikler.

Yıldırım Nikâhı İçin Gerekli Belgeler

Çiftlerden evlilik beyannamesiyle birlikte son altı ayda çekilen 6 adet fotoğraf, nüfus kayıt belgesi, sağlık raporu ve nüfus cüzdanı örneği talep edilir. Eğer evlenmek isteyen çiftlerden biri yabancı uyrukluysa, o kişi konsolosluktan bekâr olduğunu ispatlayan belge getirmelidir. Ülkesinin Türkiye’de konsolosluğu yoksa belgeyi Dış İşleri Bakanlığı’ndan temin edebilir. Tüm bu belgeler tamamlanır ve belgelerde herhangi bir eksiklik yoksa çiftlere nikâh tarihi verilir. Önemli olan evrakların hızlı bir şekilde toplanması ve evlenme beyanının en az 24 saat öncesinden yapılmasıdır. Sonrasında istenen günde mutluluğu yakalamak oldukça kolaydır.