25.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
DİYARBAKIR DHA
Duruşmaya dosyanın tek tutuklu sanığı Hamit Yıldırım ve tutuksuz sanık emekli Albay Savaş Gevrekçi katıldı. Duruşmada taraf avukatları ve Musa Anter’in oğlu Dicle Anter de hazır bulundu. Duruşmayı BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Batman Milletvekili Ayla Akat Ata da izledi.
Mahkemenin bir önceki duruşmada ’Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım’ın hangi kurumda çalıştığına dair Jandarma, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gönderdiği talimatların cevapları da dosyaya konuldu. MİT Müsteşarlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü, Yeşil’in kendileriyle çalıştığına ilişkin bir bilgi ve belgeye ulaşılamadığını bildirdi. MİT’ten gönderilen bir başka yazıda ise Yeşil’in bir jandarma yetkilisi aracılığıyla Şemdin Sakık’ı öldürmek için kendilerine başvurduğunu, ancak teklifin kabul edilmediği belirtildi.
Gönderilen belgeler üzerine söz alan Musa Anter ailesinin avukatı Selim Okçuoğlu, belgelere bakıldığında yargılamaya yapılan engellemenin devam ettiğini belirterek, “Yeşil gibi bir suç makinası için devletin en uzman birimleri ’görmedik, duymadık’ diyorlar. Yeşil, Hasan Tanrıkulu adıyla 22 defa yurtdışına çıkmış. 1995 yılının başından sonuna kadar Habur Sınır Kapısı’ndan 14 kez çıkışı var” dedi.
7’nci Ağır Ceza Mahkemesi, Musa Anter’in öldürülmesine ilişkin davada ara kararlar aldı. Mahkeme, MİT’in Şemdin Sakık’a suikastla ilgili mahkemeye gönderdiği belgede İl Jandarma Komutanlığı yetkilisi olarak ifade edilen kişinin kim olduğuna ilişkin belge ve bilgilerin de gönderilmesini istedi. Mahkeme MİT’ten ayrıca Musa Anter’in öldürülmesine ilişkin 1991-1993 yılları arasında MİT arşivlerinde bulunan bilgi ve belgelerin gönderilmesini talep edip, ’Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım’ın MİT’te çalıştırılıp çalıştırılmadığını sordu.