28.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
İSTANBUL Milliyet
Odatv soruşturması kapsamında 14 Şubat 2011’de gözaltına alınan ve 18 Şubat 2011’de tutuklanan gazeteci Soner Yalçın, dün tahliye edildi. Mahkeme heyeti, oy çokluğuyla, Yalçın’ın, “atılı suçun niteliği ile tutuklulukta geçirdiği süre dikkate alındığında, tutuklama koruma tedbiri yerine diğer koruma tedbirlerinin uygulanmasının bu aşamada sanık için yeterli olacağını nazara alarak” tahliyesini kararlaştırdı.
Gazeteciler Nedim Şener, Ahmet Şık ve Soner Yalçın’ın sanık olarak yargılandığı Odatv davasının 15. duruşması dün görüldü. Adliyedeki büyük salondaki ses sisteminin bakımdan geçmesi nedeniyle İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kendi küçük salonunda yapılan duruşma öncesi, salona girme konusunda avukatlar ve kapıda görevli güvenlik mensupları arasında tartışma yaşandı.
Adliye önünde protesto
Sanık avukatları, “yer darlığı nedeniyle sadece kapıdaki listede ismi bulunan avukatların içeri alınmasını ve bunun için kapıda turnike oluşturulmasını”, adliye önünde protesto etti. Duruşmaya tutuklu sanıklar Hanefi Avcı, Soner Yalçın ve Yalçın Küçük ile tutuksuz sanıklar Nedim Şener, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Ahmet Şık, Muhammet Sait Çakır, İklim Ayfer Kaleli, Ahmet Mümtaz İdil, Şükrü Doğan Yurdakul, Müyesser Yıldız ile Coşkun Musluk katıldı.
Tahliye talebine ilişkin söz verilen tutuklu sanık Soner Yalçın şöyle konuştu:
‘Tertipçileri biliyoruz’
“Başbakan Erdoğan bile kendisinin dinlendiğini, ofislerinde dinleme cihazı, böceklerin bulunduğunu açıkladı. Şimdi sıra bu böceği yerleştiren kötülük merkezini ortaya çıkarmaya geldi. Buradan açıklıyorum, biz bu tertipçileri biliyoruz. Bu tertipçiler, Deniz Baykal’a kaset komplosu yapanlardır. Bu tertipçiler, 10 MHP’liye seks kaseti komplosu kuranlardır. Komplo yapacağı kişinin telefonunu dinleyecek, adım adım takip edecek, gizlice evlere girip kamerayı yerleştirecek, görüntüleri kaybedecek, yurtdışından internete sızdıracak ve hiç yakalanmayacak! Böylesine bir tertibi kim yapabilir? Sırtını devlete dayamadan, devletin istihbarat olanaklarına sahip olmadan bu tezgah kurulabilir mi, yapılabilir mi? Bunları yazdığımız için bize de komplo kurdular; bilgisayarlarımıza virüslü word dosyaları yükleyip bizi hapse attırdılar.”
Üye hâkim şerh koydu
Sanık ve avukatların taleplerinin ardından taleplere ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti, Soner Yalçın’ın tahliyesine karar verdi. Yurtdışı çıkış yasağı konulan Soner Yalçın’ın her çarşamba ikamet adresine en yakın polis merkezine giderek imza atmasına karar verildi.
Yalçın’ın tahliye edilmemesi yönünde görüş bildiren Hâkim Hikmet Şen, muhalefet gerekçesinde, “Sanık Soner Yalçın’ın, iddia olunan Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak suçu yönünden somut olayda kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması ve sanık hakkında koruma tedbirlerinin uygulanmasının yeterli olmayacağı nedeniyle tahliyesi yönündeki karara muhalifim” dedi.
Yalnızca Küçük ve Avcı’nın tutuklu kaldığı dava 21 Mart 2013’e ertelendi.
Sezer’den telefon
10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ‘Odatv’ davasında tahliye kararı verilen Yalçın’ı telefonla arayarak geçmiş olsun dedi.
Oğluna sarıldı
“Odatv” davasında tahliye edilen gazeteci-yazar Soner Yalçın, cezaevinden çıktı. Cezaevi çıkışında bir kalabalıkla karşılaşan Soner Yalçın tahliye sevincini oğlunu öperek yaşadı. Yalçın tahliye sonrası yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Biz gazeteciler kendimizi iktidarlara cemaatlere beğendirmek zorunda değiliz. Böyle bir zorunluluğumuz yok, biz hiç kimseden izin alarak yazmayız düşünmeyiz. Birileri Soner Yalçın’ı ve diğer yürekli onurlu gazetecileri cezaevine atarak kalemini eğeceğini kırabileceğini düşünebilir ama biz öyle olmayacağız. Çünkü biz zindanda kalmayı Namık Kemal’den öğrendik. Biz bu vatana hasret içinde sürgünde yaşamayı Nazım Hikmet’ten öğrendik. Biz ölmeyi öğrendik, ama bize yenilgiyi öğretemeyeceksiniz, biz yenilgiyi öğrenmeyeceğiz ve inadına yazacağız” diye konuştu.
MAHKEME HEYETİ BAŞKANI MEHMET?EKİNCİ:
AKP’nin köpeği dediler
Avukatların taleplerini dile getirmeleri sırasında konuşan Mahkeme Heyeti Başkanı Mehmet Ekinci, ”Sanıkların burada bir gün fazla ya da bir gün az kalmasına buradaki 3 hakimden başka kimsenin gücü yetmez. Bazen savunmalarda sınırlarını aşanlar oluyor. Yalçın Küçük bugün özür diledi. Bazıları da hakaret etmeye başladı. Suç içerikli beyanlardan ötürü suç duyurusunda bulunacağız. Hesabını adalet önünde soracağız. Bizim için ’AKP’nin köpeği’ diyenler, küfredenler oldu. O şahıslar kendilerini biliyor. Elbette hesabını soracağız. Suç içerikli beyanda bulunan olursa gereğini yapacağız” dedi.
CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU:
Darısı diğerlerinin başına
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, gazeteci Soner Yalçın’ın tahliye edilmesi haberini Malatya’da aldı. Bir grup gazeteciye tahliyeyi değerlendiren Kılıçdaroğlu, “Soner Yalçın tahliye edilmiş. Çok mutluyum darısı diğerlerinin başına. Öyle diyelim. O gürültü patırtı, sonra geldiğimiz noktaya bakın” dedi. Ergenekon davasının gidişatının sorulması üzerine ise Kılıçdaroğlu, “Örgütün liderini hâlâ öğrenemedik yalnız. Bir örgüt var diyorsak önce bir örgütün liderini görmemiz lazım. Kim bu örgütün lideri onu öğrenemedik. Şu ana kadar çıkmadı, bundan sonra çıkar mı bilmiyorum” diye konuştu.
BASIN KONSEYİ BAŞKANI ORHAN BİRGİT:
Yeni yıl için bir müjde
Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit bugünkü Oda Tv duruşmasında tutuklu gazeteci sanık Soner Yalçın’ın serbest bırakılmasını 2012’nin son günlerinde, yeni yıl için bir mutlu müjde olarak değerlendirdi. Birgit, “Geç de olsa arkadaşımızın özgürlüğe kavuşmuş olmasını bu duygularla sevinçle karşılıyoruz” dedi.
Yalçın’a yöneltilen suçlamalar
Ergenekon soruşturması kapsamında Odatv’ye yönelik operasyonda 14 Şubat 2011’de gözaltına alınan Soner Yalçın, 18 Şubat 2011’de tutuklanmış ve Silivri Cezaevi’ne konulmuştu. Odatv iddianamesinde Soner Yalçın’ın “silahlı örgüte üye olmak”, “kaos ortamı oluşturmak amacıyla halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek”, “devletin güvenliği veya iç ve dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etmek”, “yasaklanan bilgileri temin etmek”, “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek”, “özel hayatın gizliğini ihlal etmek” ve “kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek” suçlarından 14 ile 36,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor. Yalçın için iddianamede “Ergenekon silahlı terör örgütünün amaçları doğrultusunda, medya imkanlarını kullanarak kara propaganda ve toplumu yanlış bilgilendirme faaliyetlerini icra ettiği” gibi ifadeler de yer alıyor.