24.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
Kahramanmaraşlı olduğunu belirten Yeryüzü Doktorları grubunun Sağlık Koondinatörü Dr. Teke, deprem haberini alır almaz bölgeye gönüllü geldiğini belirterek, “Ailemi tahliye ettik ancak yakınlarımızı ve çocukluk arkadaşımı kaybetim. Acımızı henüz yaşayacak vaktimiz olmadı. Çocuk doktoru, dahiliye uzmanı ve psikolog uzmanlarımızla hastalarımıza destek veriyoruz. İki psikoloğumuz da burada çocukların moral ve motivasyonunu yüksek tutmak için görev yapıyor” bilgisini verdi.
Felaketin ilk günlerinde insanların soğukta kalmaları nedeniyle ağırlıklı olarak üst solunum yolu rahatsızlığıyla kendilerine başvurduğunu anlatan Teke, “Günde 600 hastanın yaklaşık yüzde 70’i grip vakasıydı” ifadelerini kullandı. İlerleyen günlerde salgın riski endişesi yaşadıklarını belirten Teke, şunları söyledi:
‘Hijyen problemi var’
“Bölgede hijyen problemi var. Bizler hijyen kitleri dağıtıyoruz, devletimiz destekliyor. Fakat insanlar kişisel hijyenlerine dikkat etmediği takdirde ne kadar imkan sağlanırsa sağlansın hastalıklar olabiliyor. Başlangıçta uyuz vakaları gördük, yoğun vaka değildi ama artışı fark ettik. Sonradan duruldu. Kükürtlü sabun gibi hijyen sağlayacak, uyuzu daha iyi yok edecek sabunlar dağıttık. Şu anda ishal vakalarında artış görülmekte. Şebeke suları temiz değilse bundan kaynaklı olabilir. Devletimiz seyyar tuvaletler getirdi. Hijyen eğitimleri verilmesi konusu önemli ve kritik. Kişi eğer tuvaletten çıktıktan sonra ellerini doğru yıkamıyorsa bu hijyeni sağlayamıyor anlamına geliyor. Burada hijyeni kontrol altına alırsak afet salgınlarını engellemiş oluruz.”
15 bin kişiye sağlık hizmeti
Dağıttıkları hijyen kiti içinde tuvalet kağıdı, ıslak mendil, kadın pedi, tırnak makası, şampuan, diş macunu, diş fırçası, jilet gibi temel malzemeler bulunduğunu belirten Teke, Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman’da sağlık çadırları olduğunu söyledi. Teke ayrıca şu ana kadar yaklaşık 15 bin kişiye sağlık hizmeti, 400 kişiye psikososyal destek verdiklerini belirtti.