GündemTütsü kıvılcımları Yatağan’ı yaktı

Tütsü kıvılcımları Yatağan’ı yaktı

20.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Manisa Gördes, Uşak Eşme ve Muğla’nın Yatağan ile Ula ilçelerindeki orman yangınlarının kontrol atına alındığını duyurdu.

Tütsü kıvılcımları Yatağan’ı yaktı

DHA, AA, İHA - AFAD Başkanı Okay Memiş de son durumu aktarırken, “3 ilde 142 yapı yangında hasar aldı” dedi. İzmir Valisi Süleyman Elban ise Menderes ve Urla’da çıkan yangınların elektrik tellerinin kopmasıyla meydana geldiğini bildirdi. İzmir’de Yamanlar’ın ardından Ödemiş, Tire, Bayındır ve Urla’da yangınların meydana geldiğini ve kontrol altına alındığını anlatan İzmir Valisi Süleyman Elban da son olarak Menderes ilçesi Tahtalı mevkiinde başlayan yangının hala sürdüğünü kaydetti. Elban, yangınlarla ilgili 7 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Haberin Devamı

Muğla’nın Yatağan ilçesi Yava Mahallesi’nde orman yangınına sebebiyet veren arı kovanları, onlarca hektar alanın yanmasına sebep oldu. Yatağan Yava Mahallesi Dipsiz mevkiinde arı kovanları bulunan baba ve oğlu, kovanlardaki arıları sakinleştirmek için yaktıkları körüklü tütsüden çıkan kıvılcımlar, bir anda arazideki kuru otları tutuşturdu. Rüzgarın etkisiyle ormanlık alana sıçrayan yangın sonrası 14 saatlik orman, itfaiye ve hava araçlarının yoğun müdahalesi sonrası yangın kontrol altına alındı. Jandarma ekipleri, orman yangınına sebebiyet verdiği iddiası ile baba M.Ş. (78) ve oğlu İ.Ş.’yi (37) gözaltına aldı. Jandarmadaki işlemleri tamamlanan baba ve oğlu dün adliyeye sevk edildi.

Bu arada Çankırı’nın Ilgaz ilçesinde da dün akşam saatlerinde orman yangını çıktı. Hızla büyüyen yangın nedeniyle
4 köy tedbir amaçlı boşaltıldı.

Haberin Devamı

Sosyal medyadan yardım istedi

Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde çıkan ve Muğla’nın Kavaklıdere ilçesine kadar ulaşan yangına 4’üncü günde de havadan ve karadan müdahale sürdü. Yangında helikopterlerin su aldığı gölette su yetersiz kalınca, Taner Köse isimli bir vatandaş sosyal medya hesabından canlı yayın yaparak vatandaşlardan yardım talep etti. Köse’nin yardım çağrısını duyan vatandaşlar, evlerindeki su tankerlerini doldurarak gölete getirip boşalttı. Gölette saatler içerisinde su seviyesi yükseldi. Akşam saatlerinde yangın kontrol altına alındı.

Yangınlar geçen yıla göre yüzde 78 arttı

Türkiye’de çeşitli kentlerde rekor sıcaklıkların yaşandığı yaz mevsiminde orman yangınlarında da geçen yıla göre artış oldu.

Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’de geçen yıl 1 Ocak-19 Ağustos döneminde 1419 orman yangını çıkarken, bu yılın aynı döneminde 2 bin 529 yangın kayıtlara geçti. Yine aynı dönem mukayese edildiğinde yanan orman alanı 8 bin 865 hektardan 17 bin 456 hektara yükseldi.