GündemTürkiye'nin IŞİD ve PKK çatışmasında son dakika haberleri

Türkiye'nin IŞİD ve PKK çatışmasında son dakika haberleri

27.07.2015 - 14:22 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin IŞİD ve PKK'ya düzenlediği hava saldırları devam ederken, bugün Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü'nden havalanan jetler Kuzey Irak'taki PKK kamplarını bombalıyor. İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Arslan Kulaksız uğradığı hain saldırı sonucunda hayatını kaybetti. İşte bölgeden gelen son dakika haberleri.

Türkiyenin IŞİD ve PKK çatışmasında son dakika haberleri

IŞİD ve PKK terör örgütlerinin Türkiye'de düzenlediği saldırılarda şehit olan polis ve askerlerin acısı tüm yurdu etkisi altına aldı. İşte IŞİD ve PKK çatışmalarında Türkiye ve sınırdaki son dakika haberleri..

Son Dakika: Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü'nden havalanan jetler Kuzey Irak'taki PKK kamplarını bombalıyor.

Yerel kaynaklar verdiği bilgilere göre; Kandil başta olmak üzere PKK'nın sınıra yakın neredeyse tüm kampları bombardıman altında. Bugüne kadarki en kapsamlı hava harekatı düzenleniyor.

Harekatta, önceden tespit edilen tamamı sınır dışındaki hedefler vuruluyor. Lazer güdümlü bombalarla sığınaklar, kamplar ve silah mevzileri hedef alınıyor.

Haberin Devamı

ASTSUBAYA SİLAHLI SALDIRI

Hakkari Şemdinli’de bu sabah sivil şekilde bankaya giden ve yüzü maskeli 1 terörist tarafından başından vurulan Piyade Uzman Çavuş Ziya Sarpkaya kurtarılamayarak şehit düştü.Sarpkaya, hain saldırı sonrası vatandaşlar tarafından bir araçla hastaneye kaldırılmıştı.

İlk bilgilerde Şemdinli'de bir astsubayın saldırıya uğradığı belirtiliyordu. Genelkurmay açıklamasıyla şehit olan askerin Piyade Uzman Çavuş Ziya Sarpkaya olduğu kesinleşti.


Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’nde bu sabah saldırıya uğrayan Piyade Uzman Çavuş Ziya Sarpkaya silahlı saldırıda şehit düştü.

Olay saat 11.30 sıralarında Cumhuriyet Caddesi üzerindeki bir banka şubesi önünde meydana geldi. Sivil kıyafetle çarşıya çıkan astsubay Ziya Sarpkaya’ya teröristler ateş açtı.

Vücuduna isabet eden kurşunlarla ağır yaralanan 27 yaşındaki Sarpkaya, çevredekiler tarafından hemen bir araçla Şemdinli Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Sarpkaya kurtarılamayarak şehit düştü. Saldırganların yakalanması için operasyon başladı.

GENELKURMAY: BİR TERÖRİST BAŞINDAN VURDU

Genelkurmay'dan yapılan açıklama şöyle: 8 Temmuz 2015 günü saat 11.30 sularında, Kara Kuvvetleri Komutanlığı 34’üncü Hudut Tugay Komutanlığında (Şemdinli/Hakkâri) görevli Piyade Uzman Çavuş Ziya SARPKAYA sivil kıyafetli olarak banka işlemleri için gittiği bir bankanın önünde bölücü terör örgütü mensubu bir terörist tarafından silahla başından vurulmuştur.

Meydana gelen silahlı saldırıda ağır şekilde yaralanan kahraman Uzman Çavuşumuz Ziya SARPKAYA Hakkâri Devlet Hastanesi’nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak, saat 13.30’da şehit olmuştur.

İNSANLIKTAN NASİBİNİ ALMAMIŞ...

İnsanlıktan nasibini almamış, gözü dönmüş caniler tarafından işlenen bu vahşice olayı şiddetle kınıyor; şehidimize Allah’tan rahmet, şehidimizin değerli ailesine ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarımıza başsağlığı ve sabırlar diliyoruz.

SALDIRGANLAR İKİ OTOMOBİLDEN ÇARPRAZ ATEŞ AÇTI

Malazgirt İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Arslan Kulaksız’ın şehit olduğu, eşi Sibel Kulaksız’ın kolundan hafif şekilde yaralandığı ve kızının da yara almadan kurtulduğu silahlı saldırı ile ilgili detaylar da aydınlanmaya başlandı. Binbaşı Kulaksız’ın kullandığı otomobile, takip eden 2 araçtan çapraz ateş açıldığı belirlendi. Açılan çarpraz ateş sonucu Binbaşı Kulaksız ağır şekilde, eşi Sibel ise kolundan yaralandı.

MUŞ’TAN SKORSKY İLE DOKTOR GETİRİLDİ

Kulaksız çifti ambulanslarla Malazgirt Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Binbaşı Arslan Kulaksız için Muş’tan iki skorsky helikopterle Malazgirt’e doktor gönderildi. Yaşanan saldırı üzerine Vali Vedat Büyükersoy da Malazgirt’e gitti. Ameliyatta bir kaç kez kalbi duran Arslan Kulaksız yapılan tüm müdahelelere karşın saat 22.30’da şehit oldu. Güvenlik önlemlerinin üst düzeye çıkarıldığı ilçede kaçan teröristlerin yakalanması için başlatılan operasyonlar sürdürülüyor.

ANNE VE BABASINA HABER VERİLEMEDİ

Kulaksız'ın şehit olduğu haberi yakınlarına bildirilirken, acı haber sağlık sorunları nedeniyle şehidin yaşlı anne ve babasına verilmedi
Muş'un Malazgirt ilçesinde uğradığı silahlı saldırı sonucu şehit olan İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Arslan Kulaksız'ın, Amasya'nın Merzifon ilçesine bağlı Ortaova köyündeki baba ocağında yas var.
Ortaova köyünde şehidin babaevinde kalan ablası Emine Şallı'ya, kardeşinin şehit edildiği haberi, askeri yetkililer tarafından verildi. Kulaksız'ın babası Ömer (85) ile annesi Nevriye Kulaksız'a (80), sağlık sorunları nedeniyle acı haber verilemedi.

Olayın duyulması üzerine şehidin babaevi ile evin bulunduğu sokağa Türk bayrağı asıldı.
Evli ve 2 çocuk babası olan Arslan Kulaksız'ın, ağabeyi Dursun Kulaksız'ın 1990'da Amasya'da Yeni Çeltek Kömür İşletmesi'ne ait maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybettiği ve şehit binbaşının oğluna ağabeyinin adını verdiği öğrenildi.

ÇOK ZOR ŞARTLARDA OKUDU

Şehidin ilkokul arkadaşı Salih Ak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şehit Arslan Kulaksız'ın köylerindeki 3'üncü şehit olduğunu söyledi.
Kulaksız'la ilkokulu beraber okuduklarını ifade eden Ak, "Bizden sonra liseyi Merzifon'da okudu, sonra askeriyeye geçti. Gayet sakin ve dürüst bir kişiydi. Garibanlıktan yetişti, her zaman sağlam kişiliği vardı. Çok zor şartlarda okuyup bu mertebeye geldi" dedi.
Ak, şehit binbaşı ile en son geçen yıl yeğeninin düğünü için geldiği köyde görüştüklerini belirtti.
Komşusu Alaattin Sayan da Kulaksız'ın zor şartlar altında yetiştiğini dile getirerek, "Bütün köy halkı çok seviyordu. Geçen yıl geldiğinde görüşmüştük" diye konuştu.

AYNI AİLENİN 2. ŞEHİDİ

Kulaksız'ın ağabeyi Dursun Kulaksız'ın 25 yıl önce Yeni Çeltek Kömür İşletmesi'ne ait maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybettiği öğrenildi

Evli ve 2 çocuk babası olan Arslan Kulaksız'ın, ağabeyi Dursun Kulaksız'ın 1990 yılında Amasya'da Yeni Çeltek Kömür İşletmesi'ne ait maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybettiğini ve ailenin ikinci şehidini verdiğini belirten halasının oğlu Hamza Acar, “Acımız büyük. Çok iyi birisiydi. En son geçen sene Kurban Bayramı’nda buradaydı. Daha sık geliyordu. Malazgirt’e gidince ziyaretlerini seyreltti. Sürekli annesine, babasına bakan birisiydi” diye konuştu.

Şehidin üvey ağabeyi Hikmet Acar’ın da sağlık sorunları nedeniyle ambulansla hastaneye kaldırılıp gözetim altında tutulduğu bildirildi.

GENELKURMAY: HUNHARCA, ADİCE VE KALLEŞÇE SALDIRIYI ŞİDDETLE KINIYORUZ

Saldırı ile ilgili Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada Binbaşı Kulaksız’ın kalleşçe bir saldırıda şeht olduğunu belirtildi. Genelkurmay’dan yapılan açıklama şöyle:
"Bölücü terör örgütü mensubu teröristler tarafından, 27 Temmuz 2015 günü, saat 19.20’de, Muş Malazgirt ilçe merkezinde, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Binbaşı Arslan Kulaksız ve eşinin bulunduğu özel araca silahlı saldırıda bulunulmuştur. Meydana gelen silahlı saldırıda ağır şekilde yaralanan Jandarma Binbaşı Arslan Kulaksız, kaldırıldığı Malazgirt Devlet Hastanesinde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak, aynı gün saat 22.30’da şehit olmuştur. Hunharca, adice ve kalleşçe gerçekleştirilen bu saldırıyı şiddetle kınıyor, şehidimize Allah’tan rahmet, şehidimizin değerli ailesine ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarımıza başsağlığı ve sabırlar diliyor, saldırıda yaralanan eşine de acil şifalar temenni ediyoruz."

Cumhurbaşkanı'ndan Binbaşı'nın eşine başsağlığı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehit Binbaşı Kulaksız'a Allah'tan rahmet, ailesine ve TSK camiasına başsağlığı dileğinde bulundu.
Erdoğan şehit binbaşının saldırıda yaralanan eşi Sibel Kulaksız ile de bir telefon görüşmesi yaptı; kendisine geçmiş olsun dileklerini iletti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muş'un Malazgirt ilçesindeki terör saldırıyla ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığından bilgi aldı. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan, saldırıda ağır yaralanmasının ardından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Malazgirt İlçe Jandarma Komutanı Aslan Kulaksız'ın vefatı nedeniyle Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'e taziye dileklerini de iletti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şehit Binbaşı Kulaksız'a Allah'tan rahmet, ailesine ve TSK camiasına başsağlığı dileğinde bulunduğu öğrenildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın saldırıyla ilgili olarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel'in yanı sıra Muş Valisi Vedat Büyükersoy'dan da bilgi aldığı kaydedildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şehit binbaşının saldırıda yaralanan eşi Sibel Kulaksız ile de bir telefon görüşmesi yaptığı, kendisine geçmiş olsun dileklerini ilettiği öğrenildi.

Haberin Devamı

DEMİRTAŞ'TAN IŞİD VE PKK AÇIKLAMASI

Haberin Devamı

ÖLEN HER İNSAN BİZİM İNSANIMIZ

Haberin Devamı

Saldırılarda ölen her kişiye, siyasi düşüncesine bakmaksızın üzüldüklerini ve yakınlarının acılarını paylaştıklarını belirten Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

"Şunu bütün yurttaşlarımız bilsin ki seçim döneminde Ağrı Diyadin’de tanıklık ettik. Kendi emirleriyle askerleri ölüme gönderecek çılgınlığa, pervasızlığa sahip olduklarını gördük. Fakat şehirde, dağda, bayırda, karakolda, evinde, meydanda ölümüne sebep olduğunuz her insan bizim insanımız. Türkiye toplumunun evlatlarıdır. Üniformasına, siyasi düşüncesine bakmaksızın biz tamamının acısını paylaşacağız. Tamamının bu halkın evlatlarının olduğu bilinciyle hareket edeceğiz. Evlatlarımızı sizin pisliklerinizi örtsünler diye öldürülmelerine izin vermeyeceğiz. Hele hele yolsuzluk ve rüşvet, hırsızlık ve her türlü çifkef işin içine batmış bir geçici hükümet HDP’den hesap sormaya, HDP’ye fatura çıkarmaya asla kalkmasın. Henüz hesabı verilmemiş suçlar bu kadar ortada dururken kimse HDP’ye saldırarak kendini temizlemeye çalışmasın."

YDG-H ÜYELERİ SOKAKLARA HENDEK KAZDI

Nusaybin Abdulkadir Paşa Mahallesi Kanarya Bulvarı ve uzantısındaki tüm sokak aralarına, PKK’nın gençlik yapılanması Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) üyeleri tarafından hendek kazıldı. Güvenlik güçlerine ait zırhlı araçların ara sokaklara girmemesi için çukurlar açılırken, polise ait TOMA ve diğer zırhlı araçlar, sadece ana caddeleri kullanabiliyor. Polis ekipleri ana arterlere yakın bazı sokaklardaki hendekleri kapatırken, mahallelerin iç kesimindeki sokaklarda hendeklerin açık olduğu görüldü.

AFP: TÜRK TANKLARI O KÖYÜ VURDU

AFP haber ajansı, Türk tanklarının Suriye'nin kuzeyinde Kürt güçlerinin kontrolündeki bir köyü vurduğunu öne sürdü.

Ajans, Halep vilayetindeki Zor Mağar köyünün gece saatlerinde vurulduğuna dair iddiasını Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne dayandırdı.

AFP, Türkiye sınırındaki Cerablus kasabasının doğusundaki köyün, PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı kanadı YPG'nin kontrolünde olduğunu belirtti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, olayda, YPG ile birlikte IŞİD'e karşı savaşan bir gruptan dört kişinin yaralandığını öne sürdü.

YPG'DEN FLAŞ AÇIKLAMA

YPG kendi resim sitesinden yaptığı açıklamada Türkiye'den "saldırıları durdurmasını" istedi.

Türk tanklarının bombaladığı köylerde YPG ile birlikte IŞİD'e karşı savaşan ÖSO'dan dört kişinin yaralandığını doğruladı.

YPG ayrıca Türk ordusu dün gece aynı köyü tank topuyla bombaladığını ve Kobaninin kuzey doğusundaki Tül Findir'de askeri araçlarının Türk ordusu tarafından tarandığını açıkladı.

Türk yönetimini uyaran YPG "Türk Ordusu IŞİD'e karşı savaşan birlikleri bombalıyor.Bu doğru bir tutum değildir." dedi. Türkiye'ye uluslararası kurallara göre davranması gerektiğini söyleyen YPG "Bir daha mevzilere ve birliklerimize saldırmaması konusunda Türkiye'yi uyarıyoruz" dedi.

HAKKARİ'DE ASKERİ BİRLİKLERE SALDIRI

Genelkurmay Başkanlığı resmi internet sitesinden dün yapılan saldırılarla ilgili açıklama yapıldı. İlk saldırının dün saat 08.35’te Şemdinli’de bulunan 34’üncü Hudut Tugay Komutanlığı Umurlu Üs Bölgesi’ne havan ile yedi atım ateş edildiği, ikinci saldırının saat 17.30’da Yüksekova 7’nci Hudut Alay Komutanlığı Dağlıca Ana Üs Bölgesi’ne, doçka uçaksavar makineli tüfek ile 8-10 atım ve havan ile bir atım atılmak suretiyle silahlı saldırıda bulunulduğu belirtildi.

Dünkü son saldırını ise saat 20.50’de Yüksekova 3’üncü Piyade Tümen Komutanlığı Şehit Üsteğmen Halil Durmaz Kışlası’na yapıldığı kaydedildi. Açıklamada, "Terörist ateşlerine, unsurlarımız tarafından derhal ateşle karşılık verilmesi üzerine, terörist ateşleri kesilmiştir. Silahlı saldırı esnasında herhangi bir zayiat veya hasar meydana gelmemiştir. Bölgede emniyet tedbirleri artırılmış olup gözetleme faaliyetlerine devam edilmektedir" denildi.

MİT 6 İLİ UYARDI

MİT, YPG’nin yanında savaşan sol örgüt mensuplarının Türkiye’ye sızıp Suriye sınırında görev yapan asker ve polislere karşı intihar saldırısı gibi kanlı eylemler düzenleme olasılığının bulunduğunu rapor etti

Suriye'de IŞİD ile savaşan PKK’nın kolu YPG güçlerine, Türkiye’de faaliyet gösteren yasadışı sol örgütlerin mensuplarının da katıldığı iddia edildi. Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT), bu kapsamda, Kobani ve çevresinde YPG saflarında savaşan 91 kişiyi tespit ettiği öğrenildi.

İstihbarat verilerine göre, MLKP’den (Marksist Leninist Komünist Parti) 49, Devrimci Karargâh Örgütü’nden 2, İbocu Dönüşüm Hareketi’nden 1, MKP’den (Maoist Komünist Partisi) 1, DHKP/ C’den (Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi) 2, TKP/ML’den (Türkiye Komünist Partisi/Marksist- Leninist) 13, MLSPB’den (Marksist Leninist Silahlı Propaganda Birlikleri) 3, TKP KIVILCIM’dan 5, SDP’den 13, Anarşistler Grubu’ndan 1 ve TKEPL’den (Türkiye Komünist Emek Partisi/ Leninist) 1 kişi Kobani’de YPG güçlerine katıldı.

İNTİHAR EYLEMİ UYARISI

MİT, YPG’nin yanında savaşan bu sol örgüt mensuplarının Kaçak yollardan Türkiye’ye sızıp Suriye sınırında görev yapan asker ve polislere karşı intihar saldırısı gibi kanlı eylemler düzenleme olasılığının bulunduğunu rapor etti. Kimlik bilgileri ve fotoğrafları belirlenen 91 kişilik liste; Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay, Kilis, Diyarbakır ve Mardin illerindeki güvenlik güçlerine dağıtıldı.

TSK HAVA SALDIRISI DÜZENLEDİ

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Kuzey Irak'ta PKK'ya yönelik operasyonları bugün de sürüyor. Bu çerçevede dün akşam saatlerinde Diyarbakır 8’inci Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan çok sayıda savaş uçağı havalandı.

Diyarbakır'da akşam saatlerinde kalkan çok sayıda savaş uçağının Hakurk'taki PKK kamplarını vurduğu öğrenildi. PKK'ya son üç günde üçüncü operasyonunu yapana TSK'nın hedefindeki Hakurk, örgütün en stratejik kamplarından. Jetlerin,i Hakurk'u İnsansız Hava Aracı'nın verdiği koordinatlar çerçevesinde kamptaki eğitim ve sağlık tesislerini bombaladığı öğrenildi.

İlk iki operasyonda Kuzey Irak sınır hattındaki tüm PKK kampları vurulurken Hakurk'a bombardıman yapılmamıştı. PKK'nın hem eğitim hem de lojistik üs olarak kullandığı Hakurk'a operasyon bu sabah saatlerinde başlatıldı.

Batman'dan kalkan İnsansız Hava Aracı, kamp üzerinde yaptığı uçuşlarda bölgede olağandışı hareketlilik olduğunu fark etti. PKK'nın sözde silah bırakma sürecinde boşaltılacağı ifade edilen kampın, aksine yapılandırıldığı ve yeni eğitim merkezleri ile sağlık binaları inşa edildiği tespit edildi.

İHA'nın yolladığı koordinatlar çerçevesinde saat 20.00 sıralarında Diyarbakır'dan kalkan 3 F-16, belirlenen hedefleri vurmaya başladı.

Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda bulanan çok sayıda savaş uçaklar akşam saatlerinde havalandı.

Terör örgütleri IŞİD ile PKK kamplarına yönelik önceki gün yapılan hava saldırılarının ardından akşam saat 19:50 sıralarında Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı'ndaki çok sayıda F-16 savaş uçağı havalandığı bildirildi.

Uçakların, Şemdinli'nin karşı tarafından yer alan Kuzey Irak'taki Hakurk bölgesindeki kampları hedef aldığı belirtiliyor.

Diyarbakır'dan havalanan jetler 21.00 sıralarında Hakurk, Metina'yı vurdu . Yarım saat sonra da Haftanin etkili bir şekilde vuruldu.

Saat 23.30'da sona eren hava operasyonunda aynı zamanda yurt içindeki PKK hedeflerini de vurduğu belirtiliyor.