06.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
İçişleri Bakanlığı, 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştiren FETÖ’nün ABD’de yaşayan ve bugüne kadar Türkiye’ye iade edilmeyen lideri Fetullah Gülen’in de aralarında bulunduğu, firari konumundaki 130 isim için KHK’yla getirilen, “vatandaşlıktan çıkartma” prosedürünün ilk adımını attı. 130 isim için Resmi Gazete’de yayımlanan ilanla, “Yurda dön” çağrısı yapıldı. Çağrı, 5 Eylül 2017’ye kadar geçerli olacak. Bu süre içinde ilana uymayan şüpheliler hakkında İçişleri Bakanlığı, bu kişilerin Türk vatandaşlığından çıkarılmasını Bakanlar Kurulu’na teklif edecek.
İçişleri Bakanlığı’nın, haklarında terör ve örgütlü suçlar ile anayasal düzene karşı işlenen suçlarla ilgili soruşturma ve kovuşturma yürütülen ancak yurt dışında bulunmaları nedeniyle kendilerine ulaşılamayanların vatandaşlıktan çıkarılacağına ilişkin 130 kişiyi kapsayan ilanı, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Gülen 91. sırada
İlanda, Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 29/2. maddesi gereğince bu ilanın Resmi Gazete’de yayınlandığı tarihten itibaren 3 ay içerisinde Türkiye’ye dönerek ilgili mercilere müracaat etmedikleri takdirde bu kanun hükümlerine göre 130 kişinin vatandaşlıklarının kaybettirileceği bildirildi. İlanın 91. sırasında terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen’in ismi de yer aldı. Buna göre Gülen, Resmi Gazete’de yapılan bu “Yurda dön” ilanına rağmen üç ay içinde dönmezse Türk vatandaşlığı, Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla kaybettirilebilecek.
İlanda, FETÖ yöneticilerinden, emniyet imamı “Kozanlı Ömer” kod adlı Osman Hilmi Özdil de bulunuyor. İlanda, Konya’dan FETÖ şüphelileri Ali Akın, Soner Cesur, İbrahim Karadayı, Yakup Çalık, Selim Canavar, Ertan Filikci, Yunus Biçer, Muhammet Kara, Metin Türker, Erhan Şahin, Süleyman Küçüksucu, Kayahan Bolel, Eşref Çifci, İbrahim Özkara, Mevlana Üniversitesi’nin eski Rektörü Bahattin Adam, Konya’da yakalanıp tutuklandıktan sonra ilk duruşmada serbest bırakılıp kayıplara karışan ve FETÖ’nün “para abisi” olduğu iddia edilen avukat Memduh Oğuz, örgütün Konya Barosu avukat yapılanmasına yönelik davada firari olan sözde imamlar, “Sabit” kod adlı Abdülkadir Yılmaz, “Hikmet” kod adlı Muhammet Eroğlu, “Fatih” kod adlı Yalçın Türken, eski Mersin KOM Şube Müdürü Cemil Uysal, Kayseri imamı olduğu iddia edilen Sıtkı Baş da yer aldı.
PKK’lı canlı bomba da var
İlanda, İçişleri Bakanlığı’nca “yeşil” kategoride aranan ve 2016’da Suriye’nin İdlib kentinde insansız hava aracı (İHA) ile düzenlenen saldırıda öldürüldüğü iddia edilen El Kaide’nin üst düzey isimlerinden Konya doğumlu Haydar Kırkan ile Konya Cihanbeyli doğumlu “Jiran” kod adlı PKK’nın canlı bombası olarak aranan Nevin Yapalı da yer aldı.
Hukukçu görüşü: İadeyi engellemez
NTV canlı yayınına katılan ceza hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen, Gülen’in vatandaşlıktan çıkarılmasının Türkiye’ye iadesini engelleyip engellemeyeceği sorusuna, “İadeyi engellemez. Ancak sekteye uğratabilir. İade istediğiniz devletlerin siyasi argümanlarının güçlenmesine sebebiyet verebilir. Vatansız kalırsa bu kişiler bulundukları ülkelerin veya başka ülkelerin vatandaşlığını almaya çalışacaklar veya siyasi iltica talebinde bulunacaklar. Bulundukları ülkelerin vatandaşlıklarını alırlarsa, vatandaş suç sebebiyle iade edilmez kuralı tersine işleyecek. Bunlardan birisi zuhur ettiğinde iade problemiyle karşı karşıya kalınabilir” yanıtını verdi.
Yargılamaların gıyapta sürdürülebileceğini belirten Şen, “Bu ilan, yurtdışına giden insanların aklanma haklarını kullanmaları, Türk savcılarının, mahkemelerinin huzurunda yargılanmalarının sağlanması için gerekli olan bir tedbirdir, önlemdir. Türkiye siyasi bir koz oynadı” diye konuştu.
5 Eylül 2017’ye kadar
İlan, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Buna göre kanun uyarınca 5 Eylül 2017’ye kadar listede adı geçenler yurda dönmezlerse İçişleri Bakanlığı bu kişileri Türk vatandaşlığından çıkarmak için Bakanlar Kurulu’na teklifte bulunacak. Bakanlar Kurulu, bu kişileri vatandaşlıktan çıkarırsa karar Resmi Gazete’de yayımlanacak. Bakanlar Kurulu’nun kararı şahsi olacak ve bu kişinin Türkiye’de ikâmet eden eş ve çocuklarına tesir etmeyecek.
HDP’li iki vekil
İlanda, haklarında yakalama kararı bulunan HDP’li vekiller Faysal Sarıyıldız, Fatma Hezer Öztürk ve eski BDP Milletvekili Özdal Üçer de bulunuyor. Terör örgütüne silah sağlamakla suçlanan Sarıyıldız ile “terör örgütü propagandası yapma” suçlarından hakkında dava açılan Öztürk’ün, devamsızlıktan vekilliğinin düşürülmesine ilişkin dosyalar TBMM’de görüşülüyor.