16.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
Meltem Güneş
Meltem Güneş - Bu kapsamda Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever başkanlığında Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği, Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği ve Belek Turizm Yatırımcıları Birliği’nin katılımıyla “Konaklamalı Turizm Tesislerinde Su Verimliliği Değerlendirme Toplantısı” gerçekleştirildi. Toplantıda su verimliliği uygulamalarının turizm sektöründeki önemi vurgulanırken, çamaşırhane, mutfak, bahçe, golf sahası, havuz, spa gibi tesislerdeki su kullanım alanları masaya yatırıldı.
Çamaşır makinelerinin maksimum kapasite çalıştırılması için yıkamadan önce çamaşırların tartılması, çamaşır durulama sıklığının azaltılması, durulama ihtiyacını azaltmak üzere yalnızca gerekli miktarda sabun/deterjan kullanılması gibi iyi teknikler sıralandı. Islak veya buharlı halı temizleme yerine özel sprey veya özel toz kullanılan kuru temizlik yöntemlerinin su tüketimini azaltacağı belirtildi.
Havuza örtü
Toplantıda havuzların ve spaların su tasarruf potansiyeli yüksek alanlar olduğu aktarılırken, söz konusu yerlerin rutin sızıntılara karşı kontrol edilmesi ve onarımlarının yapılması üzerinde duruldu. Havuzun dezenfeksiyonu için kullanılan kimyasal maddelerin uygun oranlarda ve periyotlarda suya ilave edilmesi önlemler arasında yer aldı. Böylece havuzdaki kimyasal dengenin korunmasının havuz suyunun boşaltılıp tekrar taze su ile doldurulma periyotlarının daha uzun olması sağlanabilecek. Havuzun kullanılmadığı zamanlarda buharlaşmayı azaltmak için havuz sıcaklığının düşük tutulması veya havuz örtüsü kullanılması da örnek gösterildi.
‘Hortumla yıkanmasın’
Yeşil alanların buharlaşmanın en az olduğu saatlerde sulanması, sulamanın zamanlayıcıyla kontrol edilmesi, yürüyüş yollarının hortumla yıkanarak temizlenmesi yerine süpürülerek temizlenmesi, mutfaklarda buharlı pişiriciler yerine kombine fırınların kullanılması, buz makinelerinde sızıntıların kontrol edilmesi alınacak önlemler arasında sayıldı. Su verimliliği tedbirlerinin uygulanmasıyla turizm sektöründe yüzde 40’a varan su kazanımı hedefleniyor.