17.04.2025 - 12:11 | Son Güncellenme:
CNBC
CNBC'nin haberine göre dava, 1 Ocak 2011 tarihinden dava tarihine kadar Google'ın arama reklamcılığı hizmetlerini kullanan İngiltere merkezli tüm kuruluşlar adına açıldı.
Birleşik Krallık rekabet kurumu tarafından 2020 yılında yapılan bir piyasa araştırması, arama reklamcılığı pazarındaki tüm gelirlerin yüzde 90'ının Google tarafından elde edildiğini ortaya koydu.
ABD'li teknoloji devi Google, çevrim içi arama pazarındaki "neredeyse tam hakimiyetini" kötüye kullanarak fiyatları yükselttiği iddiasıyla Birleşik Krallık'ta 5 milyar sterlin (6.6 milyar dolar) tazminat talebiyle dava ediliyor.
GOOGLE'IN PAZAR TEKELİ
Çarşamba günü Birleşik Krallık Rekabet Temyiz Mahkemesi'ne sunulan toplu dava dilekçesi, Google'ın pazar hakimiyetini pekiştirmek ve çevrim içi arama reklamcılığı alanında tek geçerli platform haline gelmek amacıyla rakip arama motorlarını kısıtladığını öne sürüyor.
Dava, rekabet hukuku akademisyeni Or Brook tarafından açıldı ve 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren Google’ın arama reklamcılığı hizmetlerini kullanan yüz binlerce Birleşik Krallık merkezli kuruluşu kapsıyor. Brook, dava sürecinde hukuk bürosu Geradin Partners tarafından temsil ediliyor.
Brook salı günü yaptığı açıklamada, "Bugün Birleşik Krallık’taki büyük küçük tüm işletmelerin ürün ve hizmetlerini tanıtmak için Google reklamlarını kullanmaktan başka pek seçeneği yok" derken şunları ekledi:
Dünya genelindeki düzenleyiciler Google'ı bir tekel olarak tanımlıyor ve Google’da üst sıralarda yer almak görünürlük açısından kritik önem taşıyor.
Brook, “Google, genel arama ve arama reklamcılığı pazarındaki hâkimiyetini reklamverenlerden fazla ücret almak için kullanıyor,” diyerek sözlerine devam etti.
“Bu toplu dava, Google’ı yasa dışı uygulamalarından sorumlu tutmak ve fazla ücret ödeyen Birleşik Krallık’taki reklamverenler adına tazminat talep etmek için açıldı.”
GOOGLE'DAN AÇIKLAMA
Google ise bu davayı "bir başka spekülatif ve fırsatçı girişim" olarak tanımladı ve "şiddetle karşı çıkacağını" açıkladı.
Bir Google sözcüsü CNBC'ye yaptığı açıklamada, "Tüketiciler ve reklamverenler Google'ı işe yaradığı için kullanıyor, alternatif olmadığı için değil," dedi.
Birleşik Krallık'ın rekabet düzenleyicisi Rekabet ve Piyasalar Kurumu'nun (CMA) 2020 yılında yaptığı bir piyasa araştırması, arama reklamcılığı pazarındaki toplam gelirin yüzde 90’ının Google tarafından elde edildiğini gösterdi.
Dava, Google'ın rekabeti engellemek için çeşitli adımlar attığını iddia ediyor. Bunlar arasında, Android cihazlarda Google Arama ve Chrome’un önceden yüklenmesini sağlamak amacıyla akıllı telefon üreticileriyle yapılan anlaşmalar ve Apple’a milyarlarca dolar ödeyerek Safari tarayıcısında Google’ı varsayılan arama motoru olarak belirlemesi yer alıyor.
'GOOGLE SEARCH ADS 360' DETAYI
Ayrıca, Google'ın "Search Ads 360" adlı arama reklam yönetim aracının, kendi reklam ürünleriyle rakip ürünlere kıyasla daha iyi işlevsellik ve daha fazla özellik sunduğu da dava dilekçesinde yer alıyor.
Dava Amerikan teknoloji devinin karşı karşıya kaldığı en son hukuki meydan okuma. Google'dan Meta'ya kadar birçok ABD'li büyük teknoloji firması, sahip oldukları güç ve etki nedeniyle çok sayıda dava, düzenleyici soruşturma ve para cezasıyla karşı karşıya kaldı.
2018 yılında Google, Android mobil işletim sistemindeki hakimiyetini kötüye kullanarak akıllı telefon üreticilerini Chrome ve Arama uygulamalarını Play Store ile birlikte yüklemeye zorladığı gerekçesiyle Avrupa Birliği tarafından 4.3 milyar euro (4.9 milyar dolar) para cezasına çarptırılmıştı. Aradan geçen yedi yıla rağmen Google, bu antitröst cezasına hala itiraz ediyor.
Sosyal medya fenomeni Aleyna Dalveren, geçtiğimiz akşam evlendi. Aşiret düğünü yapan ismin sosyal medya paylaşımları ağızları açık bıraktı. İbrahim Tatlıses ve Şafak Sezer de kilolarca altının yarıştığı düğüne katıldı.