GündemTersaneleri komisyon denetleyecek

Tersaneleri komisyon denetleyecek

11.08.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tersanelerle ilgili yönetmelik yürürlüğe girdi. İşletmelere komisyon denetimi getiren yönetmelik çevre ve iş güvenliğinin artırılmasını öngörüyor. Buna göre, sık sık kaza olan bölümlerde taşeron şirket elemanı çalıştırılamayacak

Tersaneleri komisyon denetleyecek

Ölümlü iş kazaları nedeniyle son dönemde tartışma konusu olan tersaneler için işletme izni almak zorlaştırılıyor. Yeni düzenlemeye göre tersane işletme başvuruları, incelemesi, tespiti ve denetimini, Denizcilik Müsteşarlığı’nca oluşturulacak 3 kişilik komisyon tarafından yapılacak. Tersaneler çevre ve iş sağlığı, güvenliği ile ilgili önlemleri almak zorunda olacak. Taşeron şirket elamanları, sık sık kaza yaşanan vinçlerin çalıştığı işlerde görev yapamayacak.
Denizcilik Müsteşarlığı’nın tersanelerle ilgili yönetmeliği Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, yatırımı tamamen veya kısmen tamamlanmış, faaliyete geçebilecek durumda olan tesisin işletilebilmesi için, Denizcilik Müsteşarlığı‘ndan işletme izni ya da kısmi işletme izni alınması zorunlu olacak.
İzin başvuruları, Tespit ve Denetleme Komisyonu’nca yapılan inceleme sonucu hazırlanan rapor üzerinden idarece değerlendirme yapılarak sonuçlandırılacak. 

Üç kişiden oluşacak
Kısmi işletme izni veya işletme izni alınmış tersane ve tekne imal yerlerinde yüzer havuz çalıştırılabilmesi için, idareden yüzer havuz işletme izni alınması da zorunlu olacak.
Üç kişiden oluşacak komisyon üyelerinden ikisinin gemi mühendisi olması zorunlu tutulacak. Tesisler iki yılda bir komisyon tarafından denetlenecek. Uygun bulunmayan tesislere, eksiklikleri gidermeleri için süre verilecek. Ancak bu süre sonunda düzeltmeyi gerçekleştirmeyen tesislere yaptırım uygulanacak. Yüzer havuz çalıştırılırken çevre, can ve mal emniyeti açısından perdeleme sistemi kullanılacak.
İşletmeciler, işletme izni aldığı tarihten itibaren en çok üç yıl içinde Türk Akreditasyon Kurumu tarafından gemi inşa sektöründe akredite edilmiş belgelendirme kuruluşlarından, kalite, çevre ile iş sağlığı ve güvenliği standartlarında belgelerini almakla yükümlü tutulacak.
Tersane ve tekne imal yerlerinde tüm çalışanların yüzde 2’si mühendis, bunun da yarısı gemi mühendisi olacak. Çekek yerlerinde ise bir gemi mühendisi çalıştırılacak. Her türlü sabit ve hareketli kaldırma vinçleri kullanan operatörler ile yardımcı elemanların, sertifikalı, tersanenin daimi personeli olması zorunlu tutulacak. İşletmecinin yükümlü olduğu işlemler şöyle:
“Tesislerinde bulunan kaldırma ve iletme donanımlarının her üç ayda gerekli muayenelerini yaptırmak, tesis ekipmanlarının çalışıp çalışmadığını kontrol ettirmek ve en az yılda bir kez yük testlerini yaptırmak, hava tankları ve benzeri basınçlı kaplarda yılda bir defa periyodik kontroller yaptırmak, propan, asetilen gibi tüplerin kontrollerini yaptırmak, parlayıcı, patlayıcı, tehlikeli ve zararlı maddelerin depolandığı ve elleçlendiği mahallerin ve teçhizatın uygunluğunun kontrollerini yaptırmak, yıllık topraklama ölçümleri yaptırmak, elektrik aletleri, kablolar ve panoların kontrollerini yaptırmak ve bunları belgelendirmek.”

Tersaneleri komisyon denetleyecek

Son yıllarda Tuzla’daki tersanelerde ölümlü kazaların artması, sektörle ilgili tartışmalara yol açmıştı.