28.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
AYDIN HASAN - Türkiye’nin ardından Irak’ın kuzeyinde de alan hakimiyetini kaybetme noktasına gelen terör örgütü PKK, Avrupa’daki Türk toplumu ile misyonlarına yönelik saldırılara yöneldi.
Terör örgütü sempatizanları, Belçika’da Türk vatandaşlarını hedef almalarının ardından Almanya’da da Türkiye’nin Hannover Başkonsolosluğu’na saldırıda bulundu. Almanya’da yaklaşık 14 bin 500 destekçisi olduğu belirtilen terör örgütü, Avrupa ülkelerinde sivil toplum kuruluşu maskesi ile faaliyet yürütüyor. Türkiye, Belçika’nın ardından Almanya’dan da, terör örgütü destekçilerinin eylemlerine izin verilmemesi ve saldırganların bir an önce adalet önüne çıkarılmasını istedi.
Belçika’nın Leuven kentinde 24 Mart Pazar günü toplanan PKK destekçileri, Heusden-Zolder ve Hauthalen şehirlerinde yaşayan Türkleri hedef alan saldırılarda bulundu.
Bazı vatandaşların yaralandığı olayların ardından Brüksel’de ve Ankara’da Belçika makamları nezdinde girişimlerde bulunuldu. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da pazar akşamı Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib ile telefon ile görüştü. Belçika’daki saldırının ardından salı akşamı da Almanya’da Türkiye’nin Hannover Başkonsolosluğu’na terör örgütü sempatizanları tarafından taşlı saldırı girişiminde bulunuldu. Dışişleri Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre; Hannover Başkonsolosluğu’nun giriş kapısına yapılan saldırıyla ilgili Türkiye, izahat istedi. Önceki gece yarısı Hannover’de yerel makamlarla, dün sabah da Ankara’da Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz ile görüşmeler yapıldı. Berlin nezdinde de girişimde bulunuldu.
DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada olayda can kaybı veya yaralanma yaşanmadığı belirtilerek, “Köşeye sıkışmış olan terör örgütü PKK’nın Avrupa’daki Türk toplumunu huzursuz etmeye dönük eylemlerinin arttığı görülmektedir. İlgili ülkelerden beklentimiz, terör örgütü destekçilerinin eylemlerine izin verilmemesi ve saldırganların bir an önce adalet önüne getirilmesidir” denildi.
FİDAN: ÇAREYİ DIŞARIDA ARIYORLAR
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, iftar için bir araya geldiği STK buluşmasında terör örgütü yandaşlarının Avrupa ülkelerinde gerçekleştirdiği provokasyonlara yönelik “PKK biz vurdukça köşeye sıkışıyor. Köşeye sıkıştıkça, bu defa yıllardır onlara müsamaha gösteren ülkelerde terör estiriyor. Devletimiz ise vatandaşına her şartta sahip çıkıyor. Terör örgütleri şimdi Türkiye’de kendilerine yaşam alanı bulamayınca, çareyi dışarıda arıyorlar” dedi.
'TERÖRE DESTEK KABUL EDİLEMEZ'
Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Güvenlik Kurulu toplantısı sonrası PKK yandaşlarının provokasyonlarına değindi. De Croo, “Herkesten sakin olmasını, provokasyonları durdurmasını ve ülkemizde onlarca yıldır yaptığımız gibi uyum içinde birlikte yaşamaya devam etmesini istiyoruz. Terörist olarak sınıflandırılan örgütlere yönelik bu destek gösterileri kabul edilemez” dedi.
'14 BİN 500 DESTEKÇİSİ VAR'
Almanya Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) Başkanı Thomas Haldenwang ve Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, 20 Haziran 2023’te Berlin’de düzenledikleri basın toplantısında, 2022 Anayasa Koruma Raporu’nu değerlendirmişti. Haldenwang, “Almanya’da sayı bakımından en kalabalık örgüt 14 bin 500 destekçisiyle PKK olmaya devam etmektedir” dedi. PKK’nın 2021’de ‘bağış kampanyasında’ tahminen 16,7 milyon avro topladığı, Avrupa’da toplanan paranın ise 30 milyon avronun üzerinde olduğu ifade edilmişti.
PARİS'TE 3 YARALI
Fransa’nın başkenti Paris’te terör örgütü PKK yandaşları, terör örgütü destekçisi bir kişinin Türkiye’ye sınır dışı edilmesini engellemek için Charles de Gaulle Havalimanı’ndaki görevlilere saldırdı. Çıkan olaylarda 3 kişi yaralandı, havalimanında hasar meydana geldi.
TERÖR ÖRGÜTÜ PKK'NIN ALMANYA'DAKİ VARLIĞI
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından yayınlanan “Avrupa’da PKK Yapılanması” başlıklı kitapta, üç ayrı araştırma ekibinin sahada yaptıkları çalışmalara dayalı olarak terör örgütünün İngiltere, Danimarka, Avusturya, Fransa, Belçika, İsviçre, İsveç, Norveç, Almanya, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Hollanda faaliyetleri ele alındı.
80'Lİ YILLARDA BAŞLADI
SETA’nın çalışmasında en önemli bölümü terör örgütünün Almanya’daki etkinliği oluşturuyor. Buna göre; PKK, 1980’li yıllardan beri yoğun olarak kadrolaştığı ve örgütlendiği Almanya’da finansman, militan kaynağı ve siyasal destek bulmaya yönelik faaliyetlere odaklandı. Yaklaşık bir milyondan fazla Kürt kökenli vatandaşın yaşadığı Almanya’daki örgüt faaliyetleri PKK’nın yalnızca Avrupa’da değil diğer ülkelerdeki varlığı için de hayati önem taşıyor.
HUKUKEN YASAKLI
PKK Almanya’yı yalnızca lojistik merkez ve geri çekilme alanı olarak kullanmıyor. Örgüt, muhaliflerin infazı, örgüte militan kazandırmak amacıyla çocuk ve gençlerin kaçırılması eylemlerinden Türk misyonlarına saldırılara kadar uzanan şiddet ve terör eylemleri gerçekleştiriyor.
Örgüt, Almanya’daki hiçbir yapılanmasında PKK adını kullanmıyor. NAV-DEM ve ona bağlı dernekler, KCDK-E kontrolünde ve gizli yapılanma Heimat-Büro yardımıyla sevk ve idare ediliyor. 1993 yılından itibaren Almanya’da yasaklı olan PKK illegal faaliyetlerini legal STK yapılanmaları üzerinden yürütüyor. Suç eylemlerini de yine bu dernek ve STK’lar eliyle kamufle etmeye çalışıyor. Örgüt, Almanya’daki faaliyetlerini ağırlıklı olarak STK maskesinin ardında yürütüyor.
'HUKUKİ BOŞLUKLARI DEĞERLENDİRİYOR'
AB, PKK’yı 2002 yılında terör örgütü olarak tanıdı. Batı Avrupa’da göçler nedeniyle 1980’li yıllardan itibaren 1.5 milyonu bulan bir Kürt nüfusunun oluştuğu tahmin ediliyor. Terör örgütünün bu nüfusun içinden destek sağlamaya çalıştığı belirtiliyor. SETA’nın çalışmasında, şu tespitler yer alıyor: “Örgüt AB ülkelerindeki hukuki boşluklar ve muğlak politikalardan faydalanarak siyasal bir alan elde etmektedir. PKK’nın mevcut örtülü ve yasa dışı faaliyetlerini yürüttüğü sivil toplum kuruluşları (STK), dernekler, vakıflar, yardım kuruluşları ve araştırma enstitüleri Avrupa genelindeki hukuki boşluklardan istifade ederek serbest bir şekilde faaliyetlerini yürütmekte, PKK’ya müzahir diğer alt kuruluşları koordine etmekte ve PKK’nın Suriye ve Türkiye’deki faaliyetleri için eleman ve finans kaynağı temin etmektedir.”
YABANCILARI DEVŞİRİYOR
SETA’nın çalışmasında Orta Doğu’da yaşanan Suriye kriziyle birlikte terör örgütünün Avrupa’daki faaliyetlerini pekiştirdiği, Avrupa ülkelerinin vatandaşlarını yabancı terörist savaşçılar olarak Suriye ve Türkiye’deki terör faaliyetleri için devşirmeye başladığı belirtilerek şunlar kaydedildi: “Önümüzdeki yıllarda Avrupa’da kamu güvenliğinin temin edilmesinde bu durumun bir tehdit teşkil edeceği aşikardır. Bugünün Avrupa’sında PKK neredeyse bir sivil toplum örgütü olarak ele alınmaktadır. Bunun birçok sebebi olmakla birlikte kitabın yazarlarının da ortak kanaati olan husus, bu durumun; PKK’nın kendini gizleme konusunda başarılı olmasından ziyade, Avrupa’nın terör örgütünün faaliyetlerine göz yummasıyla ilgili olmasıdır. Dolayısıyla Avrupa PKK için adeta bir örtü niteliğindedir.”