27.03.2024 - 16:07 | Son Güncellenme:
Rusya'da 139 insanın yaşamını yitirdiği terör saldırısının yankıları devam ediyor, ABD Moskova'nın ardından Paris için de uyarı yayınladı. Tüm gelişmeleri canlı blog sayfasına taşıyoruz.
Crocus Belediye Binası'nı hedef alan saldırıyı gerçekleştiren teröristler ve saldırganlara yardım edenler, Rusya Güvenlik Servisi'ne (FSB) ait Lefortovo tutuklu yargılanma merkezinde tutuluyor.
Tutuklanan sekiz kişiden dördü, doğrudan saldırıyı düzenleyen teröristler. Sekiz tutuklunun yedisi Tacikistan vatandaşı.
Tutukluların 22 Mayıs'ta mahkemeye çıkarılması bekleniyor.
Rusya Sağlık Bakanlığı, hastanede tedavi gören yaralılardan birinin yaşamını yitirmesiyle terör saldırısındaki can kaybının 140'a çıktığını açıkladı.
Sağlık Bakanı Mikhail Murashko, doktorların ağır şekilde yaralanan kurbanı kurtarmak için mümkün olan her şeyi yaptığını ancak can kaybının artmasına engel olamadıklarını söyledi.
Tass haber ajansına göre, konser salonuna düzenlenen kanlı saldırıda yaralananların sayısı, 11'i çocuk olmak üzere 360'a yükseldi.
Konser salonundaki saldırı sırasında yüzden fazla kişiyi kurtaran isim, vestiyerde yarı zamanlı çalışan 15 yaşındaki İslam Halilov'du. Kırgızistan asıllı çocuk, bir anda Rusya'da kahraman oldu.
CNN Türk ekibi, Moskova'da İslam Halilov ve babası Bahtiyar'la konuştu. 15 yaşındaki çocuk, "Gerçekten acayip korktum, ne olduğunu anlayamadım. İnsanlar çığlıklarla benim olduğum tarafa koşmaya başladılar. Korku ve panik vardı... Elimde hizmet kapısının anahtarı vardı. İnsanlar koşarken çıkmaz bir yola gidiyorlardı, herkese bağırmaya başladım, 'Buraya koşun' diye. Birinci kattan gelenleri yönlendirdim. Ben eksi birde çalışıyorum, teröristler birinci kattaydı. İnsanlar akın akın gelmeye başlayınca teröristi sırtından gördüm. Kamuflajları vardı. Sakallı adamlardı. Çok yakındılar bana. Şok içinde soğukkanlı davrandım. O an kendimi değil bu insanları düşünmeye başladım. Bütün insanlar çıktıktan sonra, en son ben koştum" dedi.
Madalya ile ödüllendirilen İslam Halilov ve ailesine teşekkür mesajları yağdı. Haliov, saldırıdan sonra yaşadıklarını "Herkes teşekkür mesajlarını yolladı. Para gönderenler bile oldu. Telefonuma teşekkür mesajları yağdı. Sonuçta o an insanları kurtarmamız bizim görevimizdi. Hem işim olarak hem de bir Müslüman olarak bu benim görevimdi" sözleriyle anlattı.
15 yaşındaki çocuğun babası Bahtiyar Halilov ise, taksi şoförü. Oğlunun kendisini aramasıyla aldırıdan haberdar olduğunu belirten baba Halilov, CNN Türk mikrofonuna "Aradığında ben şoka girdim tabii ki, 'Nasıl öyle bir şey olabilir?' diye. İletişim de çok kötüydü, telefonlar kesiliyordu sürekli. Baba dedi, 'Yüz kişiyi kurtardım. Bizim personel kapısını açtım onlara. Oradan onları güvenli bir sokağa çıkardım' dedi" ifadelerini kullandı.
Bahtiyar Halilov, devamında "Tabii ki bu yaşanan olayların İslam'la Müslümanlıkla hiçbir alakası yok. Çünkü İslam asla böyle bir şeyi emretmez. Bunu yapanların ne dinleri ne de milliyetleri var. Cani bunlar. Asıl oğlumun yaptığı gerçek İslam'dır. Zor durumda olan herkese oğlum bunu yapardı. Dolayısıyla ben oğlumla çok gurur duyuyorum" dedi.
Google haritalarda dahi gözükmeyen Çin'in gizli üssü basına sızdı. Yakın zamanda Pasifik'te çıkması beklenen savaş kapsamında Tayvan başkentini birebir kopyaladı, söz konusu olay dünyada ses getirdi.
Rus haber ajansı RIA Novosti, konser salonunu kana bulayan saldırganların yakınlarının Tacikistan'da sorguya çekildiğini duyurdu. Habere göre, aileler Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de gizli servis ve polis tarafından sorgulandı.
RIA, Tacikistan lideri İmamali Rahman'ın bizzat soruşturmayı takip etiğini ve kontrolü altına aldığını da yazdı.
Tutuklu sayısının dördü saldırgan sekize çıktığı Rusya'da, Crocus Belediye Binası'nı hedef alan kanlı saldırı soruşturuluyor. Konser salonunu kana bulayan saldırının hemen ardından Kremlin ve çevresi doğrudan Ukrayna'yı suçlayan açıklamalar yaparken, Rusya lideri Vladimir Putin ikinci televizyon konuşmasında saldırıyı terör örgütü DEAŞ üyelerinin yaptığını kabul etti ancak yine de saldırganların Ukrayna'ya kaçmaya çalıştıklarını söyledi. Saldırının Ukrayna'nın yararlandığını iddia eden Rusya lideri, önceki konuşmasında olduğu gibi yine hiçbir kanıt sunmadı.
Putin'in en yakınındaki üç isimden biri olan ve Rusya liderinin 1970'lerden bu yana birlikte olduğu Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, saldırının arkasında terör örgütü DEAŞ'ın mı yoksa Ukrayna'nın mı olduğu sorusuna iki kelimelik bir yanıt verdi. Moskova'daki en şahin simaların başında gelen Nikolay Patruşev, beklendiği gibi "Elbette Ukrayna" dedi.
Yine St. Petersburg yıllarından bu yana Putin'in iç çemberinde yer alan Rusya Federal Güvenlik Servisi Aleksandr Bortnikov ise, Pazartesi günü bir röportaj verdi. Saldırının arkasında ABD, İngiltere ve Ukrayna'nın olup olmadığı sorusuna Bortnikov, "Öyle düşünüyoruz. Bu tabiri yerinde genel bilgidir ama bazı gelişmeler de var" dedi ancak hiçbir kanıt sunmadı.
Moskova'dan bu açıklamalar gelirken, Amerikan ajansı Bloomberg gözden kaçmayacak bir haber servis etti. 'Putin'in yakın çevresindeki bazı isimler Moskova saldırısıyla Ukrayna arasında bağlantı görmüyor' başlığını atan Bloomberg, söz konusu kişilere yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde Kiev yönetiminin saldırıya dahil olduğunu gösteren bir işaret olmadığını yazdı.
Kremlin'le yakın bağları olan dört kaynağa dayandırılan haberde Putin'in Ukrayna'ya suçlamaya devam etmesine rağmen yakın çevresinin bu fikre katılmadığı belirtildi. Putin, Patruşev ve Bortnikov Ukrayna'yı dilinden düşürmese de söz konusu kaynaklara göre Moskova'nın elinde Kiev'in saldırıya karıştığına dair hiçbir kanıt yok. Dahası, Ukrayna'nın saldırıyla ilgisi olmadığı ifade edilen toplantılara bizzat Vladimir Putin de katıldı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın şahin sözcüsü Maria Zaharova, Bloomberg'in haberine ateş püskürdü ve yazılanları 'tüm sahtekarlıkların anası' olarak suçladı.
DALGA DALGA YAYILDI
Ukrayna'yı hedef alan ilk suçlamalar, saldırıyla ilişkili haberlerin, sosyal medyada ortaya çıkmasının hemen ardından gelmeye başladı. Kremlin yanlısı bazı bloggerlar, 22 Mart Cuma akşamı yapılan saldırıdan bir saat sonra Telegram'da Ukrayna'yı suçlayan paylaşımlar yapmaya başladı.
Sergey Markov isimli uzman, saldırganların 'İslamcı radikallere' benzediğini ifade ettiği mesajında, delil göstermeksizin saldırının 'muhtemelen Kiev'den organize edildiğini' ileri sürdü. Yaklaşık 40 dakika sonra ulusal yayın yapan bir tabloid gazete olan Moskovsky Komsomolets’te askeri uzman Roman Şkurlatov, Ukrayna güvenlik servislerini işaret eden açıklaması yer aldı. Saldırının duyulmasından yaklaşık iki saat sonra Rusya'nın eski Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Ukrayna izinin tespit edilmesi halinde intikam sözü verdi.
Birkaç saat sonra, Rusya'nın bilinen televizyon kanallarından biri olan NTV’de, üst düzey bir Ukraynalı yetkilinin montajlı açıklaması yayınlandı. Oleksiy Danilov isimli yetkili söz konusu montajlı videoda, "Bugün Moskova'da olanlar çok eğlenceli. Onlar için bu tür eğlenceleri daha sık düzenleyeceğimize inanıyorum" diyordu. Videonun iki farklı televizyon röportajından kesilerek hazırlandığı kısa sürede ortaya çıktı. Zira, iki röportaj da YouTube’da bulunuyor. Bunlardan ilki Danilov'la 19 Mart tarihinde yapılan bir röportaja ait. Üç gün önce yayınlanan ikinci röportajda ise Ukrayna'nın askeri istihbarat şefi Kirlo Budanov da yer alıyor. Ancak Danilov'un NTV videosunda yer alan bazı sözleri orijinal röportajlarda duyulmuyor.
ABD, Fransa'daki vatandaşlarına ve bu ülkede bulunanlara yönelik bir güvenlik uyarısı yayımladı. ABD'nin Fransa'daki Büyükelçiliği tarafından yayımlanan mesajda, "Kalabalık ve popüler turistik yerleri ziyaret edenler çevrelerinde olanlara karşı özellikle dikkatli olmalı" ikazında bulunuldu.
Uyarı mesajında, "Polis hareketliliğinin yoğun olduğu alanlardan ve gösterilerden kaçının, büyük bir toplantı veya protesto eyleminin yakınlarında dikkatli olun, güncel gelişmeler için yerel medyayı takip edin, çevrede olanlardan haberdar olun, dikkat çekmemeye çalışma ve güvenliğiniz konusunda arkadaşlarınız ve ailenize bilgi verin" tavsiyeleri yer aldı.
Moskova saldırısı sonrasında Fransa'da terör alarmı düzeyinin en yüksek seviyeye çıkarıldığı hatırlatılan mesajda, 'saldırıların çok az veya hiç uyarı yapılmadan gerçekleşebileceği, çok sayıda sivilin bulunduğu turistik yerleri, büyük spor veya kültürel etkinlikleri ve diğer kamuya açık alanları hedef alabileceği' ifade edildi.
ABD, 7 Mart tarihinde Rusya'da yaşayan vatandaşları için bir terör uyarısı yayınlamış, özellikle konserleri işaret etmişti. Birkaç hafta sonra gerçekleşen saldırıyı terör örgütü DEAŞ'ın Horasan kolu üstlendi.
Moskova saldırısının ardından Avrupa ülkeleri alarmda. Fransa, ülkedeki alarm seviyesini en üst düzeye çıkardı.