14.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
AYDIN HASAN Ankara - Terör örgütü PKK’ya Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde yaz aylarında etkili bir darbe indirerek askeri açıdan çemberi kapatmayı hedefleyen Türkiye Irak ile temas trafiğini sıklaştırdı. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve MİT Başkanı İbrahim Kalın ilki 2023 Aralık ayında Ankara’da yapılan Güvenlik Zirvesi’nin ikinci toplantısı için bugün Bağdat’ta. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Nisan ayında 12 yıl aradan sonra gerçekleştireceği Bağdat ziyaretinin de ele alınacağı zirvenin gündeminde üç temel konu var: “Bağdat’ın PKK’yı terör örgütü olarak kabul etmesi, Kalkınma Yolu Projesi ve Dicle’nin ardından Fırat nehrinden de su salınımı”
İkinci zirvenin gündemi yoğun
Türk heyetinde Bakanlar Güler ve Fidan ile MİT Başkanı Kalın’ın yanı sıra İçişleri Bakanlığı da bakan yardımcısı düzeyinde temsil edilecek. Toplantının gündeminin birinci maddesi, terör örgütü PKK ile ortak mücadele olacak. Türkiye uzun süredir, Irak’ın PKK’yı terör örgütü olarak kabul etmesini ve yürütülen mücadelenin askeri ayağında “ortak harekat merkezi” kurulmasını istiyor. Yaz aylarında bir başka safhaya taşınarak genişletilecek operasyonda teröristlerin Mahmur ve Sincar gibi bölgelere yayılabileceği düşünülüyor. Bu nedenle kaçış noktaları üzerinde Irak kuvvetlerinin gerekli önlemleri alması bekleniyor.
Hem Irak’ın hem de bölgenin kalkınması için üzerinde durulan Kalkınma Yolu projesi de Zirve’nin ikinci gündem maddesi olarak öne çıkıyor. Yola ilişkin çalışmalar hali hazırda başlamış durumda.
Üçüncü başlık ise; Dicle ve Fırat’ın sınır aşan suları olacak. Irak; Ankara’nın Dicle Nehri’nden su salınımı artırmayı kabul etmesinden sonra Fırat Nehri’nden bırakılan suyun da artırılması için de Türkiye’ye çağrıda bulunmuştu. Oluşturulan daimi ortak komitenin çalışmaları zirvede ele alınacak.
‘Petrol hattındaki sevkiyat konuşulacak’
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Bağdat’taki zirveyle ilgili “Terörle mücadelede ortak bir anlayış geliştirilmesi ve bu doğrultuda atılabilecek adımlar masada olacak” dedi. Keçeli, doğal gaz kaynaklarının geliştirilmesi, Irak’taki yenilebilir enerji alanında nasıl ortak projeler geliştirilebileceği, Irak-Türkiye petrol boru hattından sevkiyata başlanabileceği konularının da görüşüleceğini söyledi. Keçeli, “Biz Irak’taki tüm tarafların karşılıklı diyalog ve anlayış çerçevesinde bir mutabakata ulaşmasını ve bu boru hattından sevkiyatın en kısa sürede başlamasını ümit ediyoruz” diye konuştu.
‘Kimseden izin almıyoruz’
Öncü Keçeli, harekatlarla ilgili ABD ile görüşmelerle ilgili soru üzerine, şu ifadeleri kullandı: “Bu açıdan Amerikalılarla konuşmuyoruz. Biz güvenliğimizi tehdit eden yurtdışı kaynaklı bir terör örgütüne yönelik bir operasyon yapacaksak icazet alacağımız tek yer BM’nin 51’inci maddesidir. Bunun dışında herhangi bir ulus- lararası yapı veya 3’üncü tarafla bu konuyu o açıdan ele almıyoruz. Süleymaniye’den beklentilerimiz var, çeşitli temaslar yapılıyor. Süleymaniye ile ilişkilerimizi önce- sinde olduğu noktaya getirmemiz için adımlar atılmalı.
Erdoğan Bağdat’a gidecek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nisan ayında 12 yıl aradan sonra Bağdat’a gidecek. Erdoğan’ın ziyareti, Cumhurbaşkanı Turgut Özal’dan sonra cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk Irak gezisi olacak.
Güler Şırnak’a gitti
Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, dün Bakan Yardımcısı Şuay Alpay ile Şırnak’a gitti. 23’üncü Piyade Tümen Komutanlığına geçen Güler, inceleme ve denetlemelerde bulundu. Irak’ın kuzeyinde devam eden operasyonlardaki son duruma ilişkin bilgi alan Güler, talimatlarını verdi.