30.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:
Aykut Yılmaz - Ankara
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), özel öğretim kursları ve temel liselerin 2018-2019 eğitim öğretim yılının sonunda kesin kapanacağı açıklamasını olumlu bulan eğitimciler, MEB’e merdiven altı uyarısında bulundu. Yıllardır okulu değersizleştiren, öğretmeni hiçe sayan sistemle mücadele ettiklerini belirten Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu Üyesi olan Selçuk Pehlivanoğlu, “Okulları dershane haline dönüştürmememiz gerekiyor. Bunun için kademeli olarak okul başarı puanı devreye alınmalı. Okullar arası eşitsizliğin de ortadan kaldırılması gerekiyor. Bunu 5 yıllık süreçte adaletli olarak bir noktaya getirebileceğimize inanıyoruz. Onun için biz bu uygulamayı olumlu görüyoruz” dedi.
MEB’in kararını değerlendiren Pehlivanoğlu, “Maalesef ülkemizde adı dershane olan okul dışı sistemler hem insanların ceplerindeki ekonomik güçlerine oranla paralarını aldı hem de bir kısmının ruhunu aldı. Onun için okulu tekrar önemli hale getirme sürecinde önemli bir adım olarak görüyoruz” diye konuştu.
‘Kayıt dışına dikkat’
Temel liselerin kapatılma sürecinin önceden belli olduğunu söyleyen Pehlivanoğlu, bu sürecin uzatılacağı yönünde bir beklenti olduğunu ancak MEB’in sürecin uzatılmayacağını kamuoyuyla paylaştığını belirtti. Geçtiğimiz yıl öğrencilere takviye amaçlı hafta sonu ücretsiz kursların hizmete girdiğini söyleyen Pehlivanoğlu, “Liseyi bitirmiş olanlar için halk eğitimde kurslar açılıyor. Parası olan bunu her şartta merdiven altında çözebilir veya evlerde özel derslerle çözebilir. Burada dezavantajlı bölgelerde dikkatli olmamız gerektiğine inanıyorum. Bunu yaparken de yeni bir tehlikeyle karşı karşıya kalmamamız lazım. Okulları dershane haline dönüştürmememiz gerekiyor” dedi.
Temel liselerdeki öğretmenler ya da başka öğretmenlerden öğrencilere okullarda verilecek kurslar için takviye alınabileceğini kaydeden Pehlivanoğlu, şöyle konuştu: “Bu kişilere devlet tarafından ücret ödenerek bu yapılabilir. Ayrıca uzaktan eğitimle bu çocukların desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum ki açık liselere çok büyük bir kayma olmasın. Merdiven altına çok büyük bir akış olmasın. Bunun muhakkak yapılması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü sistemi iyi kurgulayamazsak yoksul çözüm bulamaz. Zengin her zaman çözüm bulur.”
‘Savunuyoruz ama...’
Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan da dershanelerin, özel öğretim kurumlarının kapatılmasının yıllardır savundukları bir konu olduğunu vurguladı. Aydoğan, “Ancak eğitimde eşitliği ortadan kaldıran; yükseköğretime geçiş sistemi değiştirilmeden, proje okul uygulaması sonlandırılmadan, eğitim alanı piyasanın müdahalelerine karşı korunaklı hale getirilmeden sorunun çözümü mümkün değil” dedi. Kapatılan dershanelerin yerine şu an okulların dershaneye dönüştüğü bir dönemin yaşandığını belirten Aydoğan, “Okulların birbirleriyle ve özel öğretim kurumlarıyla rekabet ettiği bu dönemde, kamu okullarının nasıl dershanelere dönüştüğüne tanıklık etmekteyiz. Görünen o ki, önümüzdeki yıldan itibaren bu süreç hızlanacak ve sınavla öğrenci alan okullar başta olmak üzere ortaöğretim kurumlarının büyük çoğunluğu dershane gibi işleyecektir” diye konuştu.
Ekonomik durumu iyi olan ailelerin, dershanelerin kapatılmasıyla özel dersler ve özel okullara yöneleceğine dikkat çeken Aydoğan, “Yoksul ailelerin çocuklarının sahip oldukları veya olacakları olanaklarla ekonomik durumu iyi olanların sahip oldukları arasındaki fark eğitimde yaşanan eşitsizliği daha da derinleştirecektir. Denetimsiz kurslar ve merdiven altı dershanelerin önümüzdeki dönem daha da artacağı kesin. Bütün bunlara bir de MEB’in önümüzdeki dönem sınavla öğrenci alacak okulların sayısını azaltılacağı eklendiğinde, durumun daha da sorunlu hale geleceği tespitini yapmak gerekmektedir” dedi.
Öğretmenler ne yapacak?
Temel liselerin kapatılmasıyla ilgili yapılan açıklamanın ardından sosyal medyada öğrencilerin üniversite sınavlarına nasıl hazırlanacağı ve bu okullarda görev yapan öğretmenlerin ne olacağına yönelik birçok yorum yapıldı. İşte o yorumlardan bazıları:
- Hadi diyelim temel liseleri kapattılar, devlet okullarında eğitim kalitesi yükselecek mi? Sonra öğretmenler ne olacak? Cevapsız sorular?
- Türkiye’de eğitim LEGO oldu. Sene sonu yeni bir şey kurarlar, dört sene sonra o da kalkar.
- Deneme tahtasına dondu eğitim, her gelen başka şey deniyor, olan sistemdeki öğretmene öğrenciye oluyor.
- Eğitimin kazanç kapısı olarak görüldüğü bir düzende, muhakkak kapatılanın yerine başka isim altında kapı açılır.
- Peki, öğretmenler ne olacak diyeceğim de öğretmeni düşünen mi var?
- Öğretmensiz bırakılan okullardan temel liselere geçen öğrencilerin hali ne olacak? Peki ya öğretmenler? Sınav sistemi devam ederken nasıl olacak? Parası olanın özel derslerle eğitim alabilmesine devam o zaman. 2002’li çocukları TEOG sırasında da aynı uygulamayla mağdur ettiler.
- Parası olanın özel derse yükleneceğini, olmayanın çaresiz kalacağını biliyorsunuz.
- Kolej, dershane, temel lise vs. Talebin arza dönüştüğü doğal bir sonuçtur. Sınav sistemi var oldukça var olacaktır. Adı değişir aynı işlevli başka bir kurum gelir, kapatmadan önce sistemin buna ihtiyacı nedendir sorusu bulunup bu çözülmeli yoksa sonuç değişmez.