01.04.2022 - 11:12 | Son Güncellenme:
Derleyen: Gonca Kocabaş / Milliyet.com.tr -1 Nisan'ın ilk kez 1582'de, Fransa'nın Jülyen takviminden Gregoryen takvimine geçiş yapmasıyla, ortaya çıktığı düşünülmekte. Jülyen takviminde 1 Nisan ile yeni yıl başlarken, Gregoryen takviminde yeni yıl 1 Ocak'ta başlar. Mart ayının sonundan 1 Nisan’a kadar yeni yılı kutlamaya devam edenlerle alay etmek için ortaya çıkan 1 Nisan şakaları günümüzde de etkisini koruyor.
PARİS’İN SİMGESİ EYFEL KULESİ TAŞINIYOR
Geçtiğimiz yıllarda, muhabirlerin yaptığı, ‘Eyfel Kulesi taşınıyor’ haberi büyük ses getirmişti. 1986 yılında The Parisien gazetesi kulenin sökülüp, Paris’teki Euro Disney alanına götürüleceğini, Eyfel Kulesi’nin yerine ise 1992 Olimpiyat oyunları için bir stadyum inşa edileceğini yazmıştı.
LONDRA SAAT KULESİ DİJİTAL OLUYOR
1980'de BBC, Big Ben'in dijital bir saate geçeceğini bildirdi. Bunu duyan insanlar duyuru karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi. Öyle ki Londra saat kulesinin dijital olacağını öğrendikleri anda şikayet etmek için telefonlarına sarıldılar ve hatları kilitlediler.
Yine 1980'de BBC servisi, saat ibrelerinin onlarla iletişime geçen ilk 4 dinleyiciye satılacağını duyurdu. Atlantik okyanusunun ortasında bulunan bir Japon balıkçı, bunu duyup hemen BBC'ye başvuruda bulundu.
VOLKSWAGEN İSMİNİ DEĞİŞTİRİYOR. O ARTIK VOLTSWAGEN
Yakın tarihli bir Volkswagen şakasına bakacak olursak, Alman otomobil üreticisi ABD'de adını 'Voltswagen' olarak değiştirdiğini açıklayan bir basın açıklaması yayınladı. Bu değişikliğin de elektrikli araba yapma çabalarını vurgulamak için olduğunu söyledi. Volkswagen tarafından “66'nın adınızı değiştirmek için alışılmadık bir yaş olduğunu biliyoruz, ancak biz her zaman gençtik. Voltswagen ile tanışın, ”yazılı bir tweet atıldı. Ancak şirket daha sonra bunun çok erken sızdırılan bir 1 Nisan şakası olduğunu kabul etmek zorunda kaldı.
AĞAÇTA SPAGETTİ YETİŞİYOR
1957'de BBC, oldukça popüler olan ‘ağaçta spagetti’ 1 Nisan şakasını yaptı. BBC’de, İsviçre'de bir ağaçtan spagetti toplayan çiftçilerle ilgili sahte bir haber yayınladılar. Pek çok insan bu şakaya kandı ve spagetti ağaçlarından birini satın almak için BBC ile temasa geçti. Telefonları kilitlenen BBC, yaptıkları bu haber sonrası o kadar çok talep aldılar ki, bunun sadece bir şaka olduğunu ertesi gün açıklamak zorunda kaldılar.
TWİTTER’DA ÜNLÜ HARF KULLANMAK İÇİN ÜCRET ÖDENECEK
2013 yılında Twitter yeni servislerinden birinin adının ‘Twttr’ olduğunu ve sadece ünsüz harflerle tweet atılabileceğini duyurdu. Sesli harfleri eleyerek daha verimli bir iletişim kurulacağını söyleyen şirket, sesli harf satın almanın da 5 Dolar olduğunu duyurmuştu.